Un sfert din armata britanică ar putea fi reprezentată de roboți până în anul 2030
Multe dintre operațiunile militare din prezent se bazează pe drone și vehicule robot, dar se pare că Marea Britanie are o viziune măreață asupra viitorului acestora.
Potrivit site-ului Guardian, șeful forțelor armate, generaul Nick Carter, a declarat într-un interviu pentru Sky News că un sfert din locurile armatei britanice ar putea fi reprezentate de roboți până în anul 2030. Acesta a subliniat faptul că nu s-au stabilit încă obiective precise, dar ar putea fi folosiți în prima linie pe câmpul de luptă în cazul unui conflict major.
Aceasta nu a fost însă o speculație. Guvernul britanic este hotărât să investească mulți bani în industria robotică militară. Aceștia joacă un rol important în planul de revizuire al apărării pentru următorii 5 ani. Nu ar fi deloc surprinzător dacă Marea Britanie ar face trecerea spre mașinării autonome. Recent, armata a întâmpinat dificultăți, cu doar 73.870 de soldați instruiți, în loc de obiectivul propus de 82.050. Roboții ar putea ocupa locurile rămase sau chiar să le extindă, reducând astfel dependența de soldați umani.
Nu este încă sigur ce roluri ar putea îndeplini aceștia. În prezent, subiectul a creat neliniște și mari controverse în rândul celor care se tem de “roboții ucigași autonomi”. Dronele încă necesită să fie controlate direct de către soldați. Astfel, aceștia ar putea avea încă nevoie de oameni pentru manipulare, pe termen lung. Singurele mașinării autonome în armata britanică ar fi limitate momentan la camioane de marfă, roboți observatori și neînarmați. Bineînțeles, acestea ar ajuta soldații, permițându-le să se concentreze asupra luptei, dar dezvoltarea roboților folosiți pe câmpul de bătălie nu se va opri prea curând.