8 motive pentru care copilul nu trebuie să aibă acces la tabletă
Din ce în ce mai mulți copii au propria tabletă și propriul smartphone înainte de a începe școala. Specialiștii ne previn cu privire la acest subiect, oferindu-ne o sumedenie de argumente contra acestei tendințe.
Telefoanele inteligente și tabletele, precum și alte gadgeturi, fac parte din viețile noastre așa că nu e de mirare că au ajuns să facă parte și din viețile copiilor noștri. Cu toate că tehnologia are o mulțime de beneficii, impactul negativ asupra dezvoltării copilului este mai mare decât efectele benefice pe care tehnologia le aduce celui mic.
Tehnologia nu modelează numai gândirea copiilor, ci chiar și legăturile neuronale din creier, schimbând complet structura acestuia, Spre exemplu, dacă cititul, o activitate preferată a copiilor din generațiile trecute, sporea capacitatea de concentrare și avea efecte pozitive asupra imaginației, folosirea internetului de la vârste mici mărește capacitatea de a scana informații în mod rapid și eficient.
8 motive pentru care copilul nu ar trebui să aibă acces la tabletă
Sporește agresivitatea – nu este ușor să controlezi informațiile la care copilul tău are acces, mai ales dacă tabletă sau telefonul sunt conectate în permanentă la internet. Vizionarea unor videoclipuri violente precum și jucărea unor jocuri care promovează violență sunt asociate de către psihologi cu tendințele antisociale, gândurile și acțiunile agresive.
Crește predispoziția pentru dependențe – partea din creier responsabilă cu dependență de droguri și cu tulburările comportamentale este, de asemenea, activată și de anumite tipuri de informații video. Așadar, cu cât copilul are mai mult acces la gadgeturi, cu atât șansele că acea parte din creier să fie activată sunt mai mari.
Deficit de atenție – fără atenție, percepția, memoria, capacitatea de învățare, creativitatea și capacitatea de a lua decizii devin nule. Atenția este extrem de maleabilă și influențată de factorii externi. Expunerea la stimuli vizuali puternici a copilului îi alterează acestuia atenția.Tehnologia condiționează creierul să ofere atenție totală dispozitivului pe care îl ai în față, atenția distributivă fiind din ce în ce mai estompată.
Oferindu-i unui copil un smartphone sau o tabletă îi oferi acces la mai multe forme de entertainment așa că acestuia îi va fi foarte greu să se concentreze apoi asupra unui lucru, fiind foarte ușor de distras.
Odată cu deficitul de atenție apar și problemele de memorie și lipsa imaginației.
Îi predispune la anxietate – copiii își petrec foarte mult timp în mediul virtual așa că dezvoltă tulburări sociale, chiar și anxietate, cu mai mare ușurință.
Expunerea la radiații – capul unui copil are capacitatea de a absorbi radiațiile de două ori mai mare decât capul unui adult. De asemenea, oasele craniului unui copil absorb de 10 ori mai multe radiații comparativ cu cele ale unui adult. Știm deja că expunerea la radiațiile emise de telefon ne predispune la tumori pe creier și cancer așa că ar fi bine să îți ferești copilul de asemenea pericole, în măsură în care acest lucru este posibil.
Crește riscul de obezitate – o serie de studii făcute recent au dovedit că există o legătură între obezitate și folosirea excesivă a tehnologiei. Cu cât copiii petrec mai mult timp folosind gadgeturile, cu atât mai mult timp petrec stand pe scaun și având un stil de viață sedentar, deloc potrivit vârstei fragede.
Postura inadecvată a corpului – întrucât folosesc foarte multe ore în șir tabletă, telefonul și laptopul, postura copiilor este deteriorată și aceștia capătă o “cocoașa” inestetică de la vârste foarte mici.
Suprasolicitarea ochilor – expunerea îndelungată la ecranele luminoase ale telefoanelor și tabletelor poate fi dăunătoare atât pentru copii, cât și pentru adulți. Durerile de cap, ochii uscați și iritați sunt simptome din ce în ce mai întâlnite în rândul celor care folosesc gadgeturile ore în șir.