Etapele vaccinării anti-COVID-19 în România
Oamenii de știință sunt tot mai aproape de a produce un vaccin împotriva COVID-19, care să fie distribuit la nivel mondial anul viitor. Cum vor decurge lucrurile în ceea ce privește vaccinarea în România?
Dezvoltarea unui vaccin eficient și sigur împotriva noului coronavirus și a bolii COVID-19 va contribui la soluționarea actualei crizei sanitare mondiale. Cum unele echipe de cercetare vin deja cu rezultate încurajatoare în ceea ce privește eficiența candidatelor la un vaccin viabil, precum și siguranța pentru administrare, autoritățile din fiecare țară au început să își stabilească planul de vaccinare odată ce vaccinul va fi disponibil pentru populație, scrie doc.ro.
Toate statele din Uniunea Europeană vor primi vaccinul în același timp
Potrivit Comisiei Europene, aceasta împreună cu statele membre garantează producția de vaccinuri împotriva bolii COVID-19 prin intermediul unor angajamente prealabile de achiziții cu producători de vaccinuri din Europa. Toate vaccinurile vor fi autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente în conformitate cu standardele obișnuite în materie de siguranță și eficacitate.
Autoritățile responsabile din fiecare stat trebuie să asigure capacitatea de a livra corespunzător vaccinurile împotriva COVID-19 (vaccinurile au nevoie să fie păstrate la anumite temperaturi, să fie transportate în anumite recipiente etc.), inclusiv personalul calificat și echipamente medicale și de protecție. De asemenea, autoritățile trebuie să asigure prețuri accesibile la vaccinuri pentru populațiile-țintă și să comunice clar care sunt beneficiile și riscurile vaccinării, precum și importanța acestui proces în lupta pentru combaterea bolii COVID-19, pentru a obține încrederea populației.
Comisia Europeană mai precizează că toate statele membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp, în funcție de dimensiunea populației. Inițial, numărul de doze de vaccin va fi limitat, iar grupurile cu prioritate la vaccinare ar trebui să fie personalul medical, vârstnicii de peste 60 de ani, persoanele cu risc crescut de boală gravă COVID-19 din cauza stării lor de sănătate, lucrătorii care asigură servicii esențiale și grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic.
Pe 17 noiembrie, Comisia Europeană a aprobat un contract cu compania farmaceutică CureVac (Germania), pentru achiziționarea inițială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus opțiunea de a solicita până la 180 de milioane de doze suplimentare. Contractul cu CureVac se adaugă celor deja semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV și BioNtech-Pfizer și discuțiilor preliminare cu Moderna.
„Comisia a asigurat, până în prezent, cel puțin 1,2 miliarde de doze și își îndeplinește angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace și la prețuri accesibile, nu numai pentru cetățenii din UE, ci și pentru persoanele cele mai sărace și mai vulnerabile din lume. Majoritatea acestor vaccinuri potențiale se află într-o fază avansată a trialurilor clinice, rezultatele acestora, preconizate a fi pozitive, vor fi confirmate prin acordarea unei autorizații, după care vaccinurile vor fi distribuite rapid și vor contribui la stoparea pandemiei”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Care sunt etapele vaccinării anti-COVID-19 în România?
În România, vaccinarea anti-COVID-19 va avea trei etape, urmând recomandările Comisiei Europene în ceea ce privește grupurile care vor fi vaccinate primele:
1. În primă fază vor fi vaccinați, pe lângă personalul medical, și angajații care operează în domenii considerate critice: transporturi, alimentație, energie etc.
2. În a doua fază vor fi vaccinate persoanele aflate la risc să dezvolte COVID-19 în formă severă, cum sunt vârstnicii și bolnavii cronic (persoane cu diabet, boli cardiovasculare, cancere etc.).
3. În ultima fază va fi vaccinată populația generală.
În prezent, se lucrează la alcătuirea listelor cu persoanele care trebuie incluse în prima etapă a vaccinării, pentru a se constata de câte doze este nevoie inițial. De asemenea, se vor face sondaje, deoarece fiecare persoană trebuie să-și dea acordul pentru a fi vaccinată, deoarece vaccinarea anti-COVID-19, deși utilă, nu este obligatorie.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 este locotenent-colonelul Valeriu Gheorghiță, medic militar.
Legat de modalitatea în care va fi distribuit vaccinul anti-COVID-19, medicul a declarat că „principala zonă de stocare este Institutul Cantacuzino și vom avea mai multe centre regionale de stocare și distribuție. Sunt în momentul de față dezbateri pentru identificarea celor mai bune soluții, astfel încât la momentul când vom avea un vaccin disponibil în România să nu existe sincope în tot ceea ce înseamnă recepție, stocare, distribuție până la nivelul fiecărui centru de vaccinare în teritoriu”.
Pentru persoanele incluse în prima etapă (personalul medical și cei care desfășoară activități critice), vaccinarea se va face cel mai probabil la locul de muncă.
Pentru persoanele incluse în a doua etapă (vârstnicii și bolnavii cronic), medicul declară că „aici avem două abordări: vaccinarea la centrele de vaccinare, care vor fixe/mobile și prin echipele mobile de vaccinare care se vor deplasa la locul de muncă”.
Pentru persoanele din cea de-a treia etapă, abordarea va fi una mult mai extinsă. „Vom vorbi de vaccinarea la centrele de vaccinare fixe/mobile, se vor include și activitățile de vaccinare prin intermediul rețelei de medicină primară, de medicină de familie, în idea de a lărgi accesibilitatea fiecărei persoane la vaccinare, pentru că ne interesează ca într-un timp relativ scurt să avem o acoperire cât mai mare la nivelul populației”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Vaccinul va fi făcut în două doze, la distanță de 21 sau 28 de zile. „România are un acord pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, ceea ce înseamnă în jur de 22 de milioane de doze de vaccin”, a concluzionat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Potrivit acestuia, pentru ca vaccinarea să ducă la sfârşitul pandemiei este nevoie de un nivel de imunitate colectivă, estimat la aproximativ 60-70% din populaţie.
Dr. Valeriu Gheorghiţă are 38 de ani, a absolvit în 2006 Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş şi a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe medicale în 2013. În prezent este medic primar boli infecțioase la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” și asistent universitar la Departamentul 2, Disciplina Boli Infecțioase I de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
Ce candidate la un vaccin anti-COVID-19 arată rezultate promițătoare?
Mai multe echipe de cercetare din întreaga lume au candidate la vaccin în studii de fază 3 (ultima fază), iar unele dintre ele au anunțat deja rezultate încurajatoare în urma testării.
Pe 9 noiembrie, un comunicat Pfizer și BioNTech a anunțat că vaccinul dezvoltat de cele două companii, numit BNT162b2, este eficient în majoritatea cazurilor. Studiul de fază 3, care a inclus persoane cărora li s-a administrat vaccinul și persoane care au primit placebo, a indicat o rată de eficacitate a vaccinului de peste 90%. Comitetul de monitorizare a datelor nu a raportat nicio problemă serioasă de siguranță și recomandă ca studiul să adune în continuare date suplimentare privind siguranța și eficacitatea, conform planificării.
Studiul clinic de fază 3 implicând candidatul la vaccin BNT162b2 a început pe 27 iulie și a înscris până în prezent 43.538 de participanți, dintre care 38.955 au primit a doua doză de vaccin până pe data de 8 noiembrie 2020.
Pe 16 noiembrie, compania americană Moderna a anunțat că ARNm-1273, candidatul ei la vaccinul anti-COVID-19, a îndeplinit criteriile statistice pre-specificate în protocolul studiului de eficacitate. Conform Consiliului de monitorizare a siguranței datelor, eficacitatea vaccinului dezvoltat de Moderna este de 94,5%. O revizuire a evenimentelor adverse a indicat faptul că vaccinul a fost în general bine tolerat de voluntarii testați.
Până la sfârșitul anului 2020, Moderna se așteaptă să livreze aproximativ 20 de milioane de doze de ARNm-1273 în S.U.A și să producă până la un miliard de doze care să fie distribuite la nivel mondial în 2021.
Ce se întâmplă după ce vaccinurile sunt autorizate?
După ce un vaccin este testat riguros de fabricant și de autoritățile de reglementare, este aprobat doar dacă beneficiile lui sunt mai mari decât riscurile. După ce vaccinul este autorizat, acesta este monitorizat îndeaproape pe măsură ce populația începe să se vaccineze, în scopul de a observa posibilele efecte secundare.
Monitorizarea efectelor vaccinului este extrem de importantă, deoarece toți pașii efectuați până în acel moment e posibil să nu fi fost suficienți pentru detectarea tuturor reacțiilor adverse (unele reacții adverse pot avea loc doar la una din 500.000 de persoane, de exemplu). De asemenea, studiile clinice pe vaccin nu includ grupuri care ar putea avea alte efecte secundare decât voluntarii testați (spre exemplu, femeile însărcinate).