Review ASUS ZenBook Flip 13 – Se da peste cap ca sa te multumeasca!
De cand ma tot ocup de review-uri de laptop-uri pe aici am testat fel si fel de modele. ASUS nu inceteaza sa inoveze, iar eu, ei bine, nu incetez sa le testez. Astazi vorbim despre ASUS ZenBook Flip 13, modelul 2020 sau pe numele din buletin, UX363EA. Un laptop sofisticat care se da peste cap (pun intended) ca sa te ajute cu sarcinile zilnice. Am testat o vreme acest model si am trecut prin diferitele functionalitati pe care le indeplineste.
Prima oara cand am pus mana pe ZenBook Flip 13 nu stiam de unde sa-l apuc. E un laptop normal, cel putin pana descoperi ca de fapt are si un stilou. Ba mai mult de atat, balamaua sa ii ofera posibilitatea de a se deschide „peste cap„. Astfel il poti folosi ori pe post de tableta, ori il poti forma intr-un fel de cort ca sa elimini tastatura din peisaj si sa poti urmari linistit un film.
Un design elegant si minimalist
ASUS nu s-a dat peste cap (pun still intended) cu un design futurist si nebunii cu RGB. In schimb, producatorul a ales un aspect simpu pentru ZenBook Flip 13 si a reusit sa creeze o masinarie cu adevarat aratoasa. Cu un format specific seriei din care face parte, laptop-ul are un capac cu un finisaj brushed circular si un simplu logo ASUS pe partea dreapta.
ZenBook Flip 13 cantareste doar 1.3 kg si masoara 30cm lungime si 21cm latime. Traducere, este mic, insa raportul foarte mare ecran/corp ii ajuta cauza foarte mult. Iar pentru mobilitate, laptop-ul este dotat cu o balama 360 ErgoLift. Aceasta ii permite, dupa cum am spus si mai devreme, sa fie ajustat in aproape orice pozitie imaginabila; adica vreo trei daca e sa fiu complet sincer. Durabilitatea balamalei este un factor de luat in considerare aici, astfel ASUS asigura peste 20 de mii de inclinari. Daca iti ajustezi ecranul de vreo 10 ori in fiecare zi, iti va lua circa cinci ani pana sa-i strici balamaua.
Si fiind vorba despre o balama ErgoLift, aceasta inalta putin laptop-ul atunci cand il deschizi pentru a-ti oferi o pozitie confortabila de scris. Si daca nu-ti arde de scris, cu noul stilou inclus vei putea desena sau chiar scrie de mana. Dar voi vorbi despre acesta ceva mai tarziu.
Ecranul tactil iti ofera libertate!
Nu sunt mare fan al tabletelor; sau al dispozitivelor touchscreen deopotriva. ZenBook Flip 13 m-a facut insa sa apreciez faptul ca am un touchscreen la indemana. Cu o diagonala de 13″ mi-a oferit destula libertate de afisare pentru a putea apasa confortabil pe diversele tampenii de pe ecran. Si iata cum am ajuns eu sa folosesc laptop-ul mai mult pliat in modul de tableta.
Experienta a fost imbogatita si de includerea ASUS Pen despre pe care l-am pomenit mai sus. Daca posibilitatea de a apasa direct pe ecran mi s-a parut faina, ideea de a folosi un stilou pentru treaba asta chiar a fost WOW! Doar ca experienta nu a fost chiar la fel de placuta. In ciuda faptului ca are 4096 puncte de presiune, stiloul nu prea a fost precis. Iar faptul ca trebuia sa tin mana ridicata de pe ecran cand il foloseam nu a ajutat deloc. Am fost la un liceu de arte pe specializarea arhitectura, deci tabletele grafice si alte dispozitive de acest fel nu-mi sunt chiar necunoscute. Din pacate, pot spune ca am vazut dispozitive mai ok din acest punct de vedere.
Ecranul in schimb a fost un mega plus. Panoul este un LCD Anti-Glare cu rezolutie FullHD si timp de raspuns de 0.2ms. Acesta ofera o acoperire completa (100%) a spectrului de culoare DCI-P3. Asta rezulta in culori foarte realiste si o experienta de vizionare foarte buna cand vine vorba de filme/seriale. Iar cu ajutorul balamalei, am putut folosi ZenBook Flip 13 in timpul unei calatorii Bucuresti – Buzau cu trenul pentru a urmari un film. Timpul a zburat super repede, iar eu am fost absorbit in actiunea filmului.
Intel 11th Gen si prietenii
ASUS ZenBook Flip 13 foloseste o platforma cu procesor Intel Core din cea de-a 11-a generatie. Astfel, configuratia pe care am testat-o a venit echipata cu un Intel Core i7-1165G7, 16GB de memorie RAM si grafica integrata Intel Iris Xe.
Pe partea de stocare, ASUS ofera mai multe variante. Fie mergi pe mana unui SSD PCIe 3.0 de pana la 1TB, fie alegi un modul Intel Optane Memory H10 cu capacitate de 512GB si 32GB pentru caching. Conectivitatea este gandita pentru a fi cat mai utila, astfel de la WiFi 6 si Bluetooth 5.0, pana la Thunderbolt 4 USB-C, ai de toate pe acest model. Pe langa cele doua TB4, mai ai su un USB 3.2 Gen 1 Tip A si un HDMI 1.4 pentru a conecta un display extern.
Pe partea de sunet, ZenBook Flip 13 vine dotat cu un sistem dual-speaker certificat de Harman Kardon care poate fi controlat prin intermediul unui software. Calitatea difuzoarelor este mai buna decat ma asteptam si pentru un format asa mic, credeam ca va fi mai linistit. Inaltele sunt bune, basul e destul de profund iar volumul per total este mai mult decat ai putea cere de la astfel de boxe. Iar bunatatile audio nu se opresc aici, laptop-ul avand si un sistem de microfoane cu suport pentru Cortana. Acestea pot fi ajustate in functie de cati interlocutori vorbesc, astfel apelurile video cu colegii de scoala/serviciu vor fi mereu clare.
Si pentru a ramane mereu conectat si atent la munca, poti uita de incarcator. Bateria lui ZenBook Flip 13 poate rezista pana la 14 ore, astfel va acoperi fara mari dificultati o zi intreaga de lucru.
Tastatura este completata de ASUS NumberPad 2.0
ASUS deja ne-a obisnuit cu tastaturi low-profile super silentioase pe modelele din seria ZenBook si nu numai. Acelasi tip de tastatura este prezenta si aici. Aceasta are si functionalitati multimedia prin intermediul combinatiei FN + tastele F1 – F12. In plus, are si butoane de navigare in pagina: Home, End, Page Up si Page Down.
Iluminarea este si ea prezenta si imi place uniformitatea. Niciuna dintre taste nu iti sare in ochi si nici nu vei intalni zone moarte sau litere iluminate doar pe jumatate. Poti ajusta si intensitatea si ai trei moduri de iluminare, ori daca nu-ti trebuie o poti dezactiva cu totul.
Tastatura este una de tip TKL (ten key less) pe ZenBook Flip 13, astfel fanii tastelor numerice ar putea fi dezamagiti. Pentru a combate acest lucru, ASUS a inclus si NumberPad 2.0 pe acest laptop. Asta inseamna ca touchpad-ul are rol dublu. Pe langa controlul cursorului il vei putea folosi si pe post de tastatura numerica.
Mare cascadorie!
ZenBook Flip 13 nu pare sa aiba nimic interesant la inceput. Cand a venit prietenul nostru de la ASUS sa mi-l aduca la test, chiar ma intrebam in sinea mea: „Ba, ce-mi tot da si asta numai dubiosenii?!” Dupa care el ajunsese sa ma sune ca sa-si recupereze laptop-ul de care deja ma indragostisem. Si mi l-a insfacat fara mila din brate si m-a lasat fara jucarie pe care sa vad filme in beanbag.
Per total, experienta alaturi de ASUS ZenBook Flip 13 UX363EA a fost una placuta si chiar daca stiloul nu s-a comportat grozav, iar performanta in gaming nici macar nu am bagat-o in seama, a reusit ma serveasca in toate celelalte sarcini. De la redactare de articole, pana la vizionat de filme si seriale, ori ca simplu dispozitiv de scrollat pe net cat stau intins in pat sau trantit intr-un gogosar din spuma.