Buzz – Un sistem multimedia mai mic decat o consola

Daca ma intreaba cineva cat de pasionat sunt de PC-uri, ii arat noul meu tatuaj cu motive high-tech. Ori il pot invita la mine ca sa vada ce jucarii am pe acasa. Una dintre acestea este micutul meu sistem pentru multimedia; un sistem pe care l-am creat cu scopul de a ma bucura de filme Blu-Ray 4K pe Philips The One-ul pe care il pomeneste Dan in videourile de pe YouTube. Asta ar fi povestea pe scurt.

Dar de unde numele asta? Buzz a venit oarecum natural, deoarece carcasa aleasa mi-a amintit de costumul lui Buzz Lightyear din Toy Story. O jucarie mica, dar puternica care reuseste sa duca la capat orice misiune. Ideea unui astfel de sistem a plecat de la dorinta de a ma bucura de filme la calitate cat mai mare, mai ales ca timpul dedicat acestora este scurt. In acelasi timp, voiam ceva de dimensiunea unei console ca sa il pot ascunde usor. Si dupa cautari si calcule si nspe dati in care m-am razgandit, iata-l ca a prins forma.

Configuratia nu avea sa fie ceva foarte puternic, astfel am folosit si piese pe care le mai aveam deja. Astfel, am ajuns sa aleg urmatoarele:

De placa video n-am avut nevoie, mai ales Radeon Vega 11 integrata in procesor imi ofera performanta numai buna pentru ce am nevoie. Si asa am putut pune capacul peste Buzz si am trecut la teste.

The Buzz

Ce performanta ofera un astfel de PC?

Planul initial era sa folosesc un procesor AMD Ryzen 7 4700G, insa acestea erau indisponibile; practic nu existau in momentul in care am inceput sa strang componentele. Si asa m-am hotarat ca oricum ar fi fost overkill pentru ce-mi trebuia, deci am ales un AMD Ryzen 5 3400G. Acesta este inima lui Buzz, o inima cu patru nuclee si opt fire de executie cu frecventa de 3.7GHz. Ce m-a interesat mai mult a fost grafica integrata. Voiam ca aceasta sa fie capabila sa ruleze filme cu specificatiile pe care le aveam in minte, iar din cautarile pe Google se pare ca Radeon Vega 11 este chiar putin peste ce se recomanda pentru o experienta lipsita de probleme. Iar performantele acesteia sunt afectate pozitiv si de memoria de la Kingston cu frecventa destul de mare.

Pe partea de stocare am fost limitat la a folosi doar SSD-uri M.2 NVMe si SSD/HDD-uri de 2.5″, sau de laptop pentru cei care nu le stiti dupa dimensiuni. Dar prietenii de la Kingston au sarit iarasi in ajutorul meu si mi-au trimis un Kingston KC2500 de 1TB. Acesta imi sustine fara probleme sistemul de operare, softurile pe care le-am instalat si imi permite sa descarc fisiere, sa imi rulez aplicatiile si sa ma uit la un film, fara a fi limitat precum un hard disk clasic.

Kingston KC2500 este un SSD care adopta designul clasic al producatorului. Un PCB negru cu electronica pe ambele fete, a carui stocare este controlata de un Silicon Motion SM2262EN NVMe 1.3. Asta plaseaza SSD-ul intr-o liga destul de selecta, la limita dintre accesibil si premium. Am decis sa-l bag insa si intr-un benchmark, astfel am folosit DiskBench.

Kingston KC2500 atinge 636MBps in testul de copiere de 50GB din DiskBench si aproape 700MBps in testul de 100GB. Dar eu il folosesc pentru altceva, asa ca am testat si intr-un scenariu cu un film de 15GB unde viteza de citire a fost de peste 2GBps. Asta este o imbunatatire bine-venita fata de vechiul KC2000 si un semn ca cei de la Kingston nu stau pe loc de la o lansare la alta.

Performantele sunt mai mult decat decente, atat din partea procesorului, cat si din partea SSD-ului. Astfel, Buzz este cam overkill pentru ceea ce il folosesc, dar am preferat sa iau de acum componente sanatoase ca sa nu fiu nevoit sa mai fac upgrade-uri pe viitor. Si cine stie cand se iveste ocazia sa-l pun la treaba in task-uri mai grele?

The Buzz

Design, temperaturi si racire – Surprizele placute continua

Carcasa aleasa a fost InWin B1, copilul de suflet al faimosului Chopin pe care l-am vazut peste tot pe reddit in ultimii ani. Am vrut-o pentru ca are deja o sursa decenta si un aspect mai aparte. Si partea faina este ca o pot monta pe burta, astfel arata ca un stadion in miniatura. Dar nu este doar o carcasa draguta si atat. Partea de pe burta carcasei, acolo unde vin picioarele, este o clapeta cu doua suruburi. Initial credeam ca scot aia ca sa pot inlatura picioarele, dar ce am descoperit la interior a fost mult mai interesant. Am gasit acces rapid la al doilea slot M.2 care s-a intamplat sa pice perfect pe gaura si doua conexiuni rapide pentru SSD/HDD de 2.5″ pe SATA. Iar asta explica de ce am conectat alea doua cabluri SATA cand am asambalat PC-ul.

The Buzz

Lucrurile care ma ingrijorau la Buzz au fost temperaturile si silentiozitatea. Odata ce am terminat asamblarea si am dat prima cheie, acestea au cam disparut insa. Ventilatorul de 80mm inclus pe carcasa nu este deranjant, iar cooler-ul stock de pe procesor face o treaba numai buna. Astfel, nu am trecut niciodata de 60 de grade Celsius pe procesor in timp ce vedeam filme sau descarcam cate ceva, iar ca si galagie, sa zicem ca se aude atunci cand nu e nici un alt zgomot prin camera. Odata ce ai pornit un film, sunetul acestuia acopera piticania si doar din cand in cand, parca mai suna un „Bzzzz” in fundal, dar mie imi place. Traieste la inaltimea numelui ales.

Cat costa un astfel de sistem si de ce mi-as face unul?

Daca imi ziceai acum doi ani sa-mi fac un sistem dedicat urmaritului de filme, ziceam ca esti nebun; la naiba, daca imi ziceai acum sase luni sa fac asta, raspunsul poate ar fi fost acelasi. Asta se datoreaza faptului ca nu facusem asta inca si nu stiam cat de mult imi va schimba experienta de utilizare. Desigur, Buzz este destul de scump pentru ca am folosit niste componente ceva mai puternice decat as fi avut nevoie. Astfel, poti crea un sistem de genul pentru mult mai putini bani.

Iar capabilitatile unui astfel de rig nu se opresc doar la rulat filme si descarcat tampenii. Avand patru sloturi pentru stocare, ma gandeam ca pe viitor sa le populez si sa imi fac propriul NAS. Inca un SSD M.2 cat mai mare posibil cu inca doua bucati pe SATA ca sa fac macar 4TB de stocare. Il leg la retea prin cablu si incep sa-mi stochez datele importante pe acolo. Si mai mult de atat, pot oricand sa ii conectez prin Bluetooth un controller de Xbox One si sa ma joc prin intermediul GeForce Now. Si am facut si asta, doar ca avand deja si PlayStation 5 si PC-ul de gaming, nu prea isi are rostul.

Partea cea mai buna este insa ca pot sa bag mana-n Buzz, sa-l arunc intr-un ghiozdan si sa il iau dupa mine oriunde. Este mai mic decat un PlayStation 4 Slim, este usor, fiind lejer de carat si intr-o mana si are deja piciorusele integrate, astfel nu tre’ sa mai car si suportul vertical dupa mine. Per total, ma bucur ca am facut jucaria asta. Iar complicii in cadrul acestui proiect au fost Shop4PC, AMD si Kingston ?

Visits: 47