A fost identificat un nanocorp care ar putea preveni infectarea cu SARS-CoV-2

Noi cercetări sugerează că un fragment de anticorp („nanocorp”) poate neutraliza SARS-CoV-2. Autorii studiului¹ spun, de asemenea, că este posibil ca acest nanocorp să fie produs ieftin și la scară largă, acesta devenind astfel un candidat promițător în prevenirea infecției cu SARS-CoV-2.

Pe de o parte, multe echipe de cercetători lucrează la dezvoltarea unui vaccin eficient și sigur pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, iar pe de altă parte, unii oameni de știință sunt preocupați să găsească un tratament medicamentos eficient în a preveni apariția infecției dar și în a atenua simptomele bolii COVID-19, citează doc.ro.

Un nanocorp provenit de la alpacale ar putea neutraliza noul coronavirus

Într-un nou studiu apărut în revista Nature Communications, un grup de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia a descris un astfel de tratament. Este vorba despre producția unui fragment de anticorp provenit de la camelide, care se leagă puternic de proteina spike SARS-CoV-2 pentru a neutraliza virusul. Autorii studiului afirmă, de asemenea, că ar fi posibil să se producă un medicament ieftin și disponibil la scară largă, care să aibă un bun potențial ca agent antiviral împotriva noului coronavirus.

Un nanocorp, care este un fragment de anticorp, este mai mic decât o zecime din dimensiunea unui anticorp normal. Deși mult mai mici, nanocorpii sunt la fel de specifici și eficienți ca anticorpii obișnuiți. Camelidele, familie care include cămilele, lamele și alpacalele, produc în mod natural nanocorpi. În acest studiu efectuat de savanții suedezi, nanocorpul a provenit de la o alpaca.

Pentru a obține nanocorpul, oamenii de știință au injectat alpacaua cu proteina spike a noului coronavirus în luna februarie (SARS-CoV-2 folosește proteina spike pentru a intra în celule, dar proteina în sine este inofensivă). După 60 de zile, cercetătorii au prelevat probe de sânge de la alpacaua respectivă, acestea dezvăluind că sistemul imunitar al animalului a răspuns la proteina spike generând mai mulți nanocorpi.

Cercetătorii au analizat apoi secvențele acestor nanocorpi pentru a vedea dacă vreuna dintre ele are potențialul de a deveni o opțiune de tratament. Astfel, autorii studiului au găsit în special un nanocorp, numit Ty1, care se leagă puternic de partea proteinei care se leagă de obicei de receptorul său, ACE2. Celulele din corp exprimă ACE2, iar virusul îl folosește pentru a accesa și a infecta celulele. Oprirea interacțiunii dintre proteina spike și receptorul ACE2, așa cum face acest nanocorp, poate preveni în mod eficient infecția.

Oamenii de știință sugerează că, în cazul în care dezvoltarea ulterioară are succes, ar putea fi posibilă utilizarea nanocorpului pentru a preveni infecția la persoanele care au cel mai mare risc de a se îmbolnăvi de COVID-19. Ar putea fi, de asemenea, utilizabil pe o scară mai extinsă pentru a permite unei părți mari a populației să se întoarcă în siguranță la muncă, la școală și la alte activități restricționate în prezent.

Nanocorpul poate fi produs ieftin și pe scară largă

Autorii studiului susțin că o astfel de utilizare extinsă a nanocorpului este viabilă, deoarece producătorii îl pot fabrica ieftin și pe scară largă. Acest lucru se datorează faptului că nanocorpii sunt mai mici și mai ușor de fabricat decât anticorpii obișnuiți și deoarece bacteriile îi pot exprima în cantități mari. Oamenii de știință pot face, de asemenea, ca nanocorpii să fie siguri pentru utilizare la oameni prin utilizarea metodelor existente (cercetări anterioare au sugerat că aceștia pot ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii).

Echipa de cercetare suedeză explorează în prezent strategii pentru îmbunătățirea potenței nanocorpului și planifică studii preclinice pe animale pentru a evalua dacă tratamentul poate ajuta sau nu la prevenirea bolii COVID-19. Cercetătorii au făcut, de asemenea, secvența nanocorpului disponibilă gratuit online pentru a facilita eforturile de cercetare colaborativă și a permite producția rapidă.

Ce tratamente pentru COVID-19 există și ce se află în dezvoltare?

Cu pandemia de COVID-19 în plină desfășurare, oamenii de știință fac eforturi susținute de a dezvolta vaccinuri și tratamente pentru a încetini pandemia și a reduce daunele bolii.

Pe 22 octombrie, Food and Drug Administration (FDA) a dat aprobarea ca remdesivirul să fie utilizat ca tratament pentru COVID-19 la adulți și copii cu vârste de 12 ani și peste. De asemenea, FDA a emis autorizații de utilizare de urgență (EUA) pentru alte câteva tratamente, inclusiv un medicament utilizat pentru sedarea persoanelor plasate pe ventilație și două medicamente pentru persoanele supuse unui tip de purificare a sângelui cunoscut sub numele de terapie de substituție renală continuă.

În noiembrie, FDA a acordat autorizație de utilizare de urgență pentru două tratamente cu anticorpi monoclonali (bamlanivimab și o combinație de casirivimab și imdevimab). Ambele tratamente au fost aprobate pentru adulți nespitalizați și copii cu vârste de peste 12 ani cu simptome ușoare până la moderate de COVID-19 care prezintă risc de a dezvolta o formă gravă de boală sau de a fi spitalizați pentru aceasta. La acești pacienți, tratamentele aprobate pot reduce riscul de spitalizare și de vizite la camera de urgență. Aceste terapii trebuie administrate intravenos la scurt timp după apariția simptomelor.

Cercetătorii studiază și alte tratamente potențiale pentru COVID-19, inclusiv:

alte medicamente antivirale în afară de remdesivir, cum ar fi favipiravir și merimepodib;

dexametazona, un tip de corticoid care ar putea trata sau preveni disfuncția organelor și leziunile pulmonare cauzate de inflamație (studiile arată că tratamentul a scăzut riscul de deces al bolnavilor de COVID-19 spitalizați);

unele medicamente antiinflamatoare;

plasma convalescentă, adică sângele donat de persoanele care s-au recuperat din boala COVID-19 și utilizat pentru tratarea persoanelor spitalizate bolnave de COVID-19.

Hidroxiclorochina și clorochina, medicamente împotriva malariei, au fost autorizate inițial pentru utilizare de urgență în timpul pandemiei de COVID-19, dar, ulterior, această autorizație a fost retrasă, când analiza datelor a arătat că medicamentele nu sunt eficiente pentru tratarea acestei boli, ba mai mult, pot provoca probleme cardiace grave.

În lunile următoare, este posibil ca și alte medicamente să fie aprobate ca tratamente pentru COVID-19, în funcție de rezultatele studiilor clinice. Experții se așteaptă, de asemenea, ca un vaccin împotriva COVID-19 să fie disponibil în primăvara sau vara anului 2021, deși anumite grupuri cu risc crescut pot avea acces la vaccinare mai devreme.

Visits: 34