Purtarea măștilor de protecție reduce semnificativ răspândirea infecției cu SARS-CoV-2
Noi cercetări realizate la o universitate canadiană arată că purtarea măștii de protecție poate avea un impact semnificativ asupra răspândirii virusului care provoacă boala COVID-19.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la universitatea canadiană Simon Fraser a găsit dovezi clare că purtarea unei măști de protecție poate conta foarte mult la împiedicarea răspândirii noului coronavirus. Echipa de cercetare a stabilit că purtarea măștii este asociată cu o reducere săptămânală de 25% sau mai mare a cazurilor de COVID-19, scrie doc.ro.
Purtarea măștilor de protecție scade răspândirea noului coronavirus
Constatarea, încă neevaluată de alți oameni de știință, concluzionează că purtarea măștilor în interior la nivel național la începutul lunii iulie ar fi redus numărul săptămânal de noi cazuri în Canada cu 25 până la 40% la mijlocul lunii august, ceea ce ar însemna cu 700 până la 1.100 de cazuri mai puține pe săptămână. Studiul a analizat impactul purtării de mască după ce măsura a fost implementată în cele 34 de unități de sănătate publică din Ontario pe parcursul a două luni.
Cercetătorii au comparat rezultatele unităților sanitare care au adoptat mai devreme măsura anti-COVID-19 cu cele care au adoptat purtarea măștii mai târziu. Ei au stabilit că, în primele câteva săptămâni după introducerea măsurii, purtarea măștilor de protecție a fost asociată cu o reducere săptămânală medie de 25 până la 31% în cazurile recent diagnosticate de COVID-19, comparativ cu absența purtării măștilor în lunile iulie și august.
O altă analiză la nivel de țară, cu date la nivel de provincie, a constatat o asociere semnificativ negativă între purtarea măștii de protecție și creșterea ulterioară a cazurilor de COVID-19 – până la o reducere medie de 46% a cazurilor săptămânale în primele câteva săptămâni după adoptarea măsurii.
Aceste rezultate sugerează că impunerea folosirii măștilor de protecție în spații închise în locurile publice este o măsură puternică pentru a încetini răspândirea coronavirusului, cu perturbări economice minime pe termen scurt. Restricțiile privind distanțarea observate în date au fost asociate cu o scădere săptămânală de 48 până la 57% în cazurile noi față de perioadele în care nu au existat restricții.
Autorii studiului remarcă faptul că, deși rezultatele sunt semnificative, perioada de eșantionare nu le permite să afirme fără drept de apel că efectul purtării măștii persistă sau slăbește după primele câteva săptămâni de la implementare. Cu toate acestea, ei concluzionează că, în combinație cu alte măsuri luate de autorități, purtarea măștii de protecție pot fi un instrument puternic pentru încetinirea răspândirii noului coronavirus.
Ce spun datele despre măștile de protecție anti-COVID-19?
Măștile de protecție sunt simbolul unei pandemii care a îmbolnăvit milioane de oameni și a ucis peste un milion patru sute de mii. În spitale și în alte instituții de îngrijire a sănătății, utilizarea măștilor medicale reduce în mod clar transmiterea SARS-CoV-2, dar pentru varietatea de măști purtate la nivel de populație, datele au fost uneori neclare. În plus, lumea este confuză și din cauza părerilor emise de unele celebrități (care, însă, nu au pregătire și nici experiență în domeniul medical) cum că masca nu protejează sau că noul coronavirus nu este o amenințare reală.
Știința, însă, susține cu argumente puternice utilizarea măștilor: unele studii recente sugerează că măștile de protecție reduc riscul atât de transmitere, cât și de captare a coronavirusului, iar alte studii afirmă că măștile ar putea reduce severitatea infecției dacă totuși oamenii contractează boala.
Un studiu publicat la începutul lunii august a constatat că creșterile săptămânale ale mortalității per capita au fost de patru ori mai mici în locurile în care se adoptase măsura de purtare a măștilor, comparativ cu alte regiuni. Cercetătorii au analizat 200 de țări care a adoptat utilizarea măștilor încă din ianuarie și, din luna mai, nu au mai înregistrat decese cauzate de COVID-19.
Într-o revizuire a unor studii observaționale, o echipă internațională de cercetare a estimat că măștile chirurgicale și măștile comparabile din stofă sunt 67% eficiente în protejarea purtătorului. Un alt studiu a constatat că măștile cu straturi din diferite materiale – cum ar fi bumbacul și mătasea – ar putea fi mai eficiente decât cele realizate dintr-un singur material.
Există mai multe dovezi care susțin eficacitatea măștilor. O categorie de dovezi provine din studiile de laborator asupra picăturilor respiratorii și capacitatea diferitelor măști de a le bloca. Un experiment folosind videoclipuri de mare viteză a constatat că sute de picături cuprinse între 20 și 500 micrometri au fost generate atunci când s-a spus o frază simplă, dar că aproape toate aceste picături au fost blocate atunci când gura era acoperită de un prosop umed.
Un alt studiu incluzând persoane care au avut gripă sau răceală a constatat că purtarea unei măști chirurgicale a redus semnificativ cantitatea acestor virusuri respiratorii emise în picături și aerosoli. Dar cele mai puternice dovezi în favoarea măștilor provin din studiile scenariilor din lumea reală. Un studiu a analizat decesele provocate de coronavirus în 198 de țări și a constatat că acele țări în care politicile guvernamentale favorizează purtarea măștilor au rate de deces mai mici.
Într-o simulare, cercetătorii au prezis că dacă 80% din populație poartă măști, acest lucru este mai util împotriva răspândirii noului coronavirus decât o blocare a multor sectoare de activitate.
Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), cele mai eficiente măști sunt cele bine țesute, cum ar fi cele chirurgicale și cele din bumbac și amestecuri de bumbac, în două sau în trei straturi, prin care se poate respira bine.
În România, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, în spații comerciale, în mijloace de transport în comun și la locul de muncă, dar și în spații deschise în zonele în care rata de infectare la mia de locuitori depășește 3/1000. Purtarea măștii nu ne scutește, însă, de respectarea altor măsuri de protecție personală cum sunt distanțarea (păstrarea unei distanțe de 1,5-2 metri de alte persoane), spălatul corect pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau, dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, folosirea unui gel dezinfectant pentru mâini cu 70% alcool, cum este Guard X.