Cum îți deteriorezi ficatul fără să-ți dai seama? Top 5 măsuri de prevenție

Ficatul poate fi afectat din mai multe cauze, cum ar fi un consum prea mic de apă sau un consum prea mare de alcool. Cum îți protejezi ficatul de daune?

Ficatul îndeplinește sute de funcții importante pentru organism, de la sinteza proteinelor până la metabolizarea grăsimilor. Procesul de detoxificare a organismului are loc în ficat și tot aici sunt stocate vitaminele și mineralele. Deoarece acest organ este atât de important pentru funcționarea zilnică a corpului, el poate fi afectat de multe acțiuni pe care le facem, cum ar fi ce mâncăm, ce bem și ce vicii avem, scrie doc.ro.

Ce afectează sănătatea ficatului?

Multe lucruri pe care le facem, pe unele dintre ele fără să ne dăm seama, ne pot afecta ficatul.

Un consum prea mic de apă

Apa ajută la detoxificarea organismului, iar deshidratarea afectează corpul, deoarece acesta este alcătuit în proporție de 75% din apă. Ficatul are nevoie de cantități suficiente de lichide pentru a rămâne eficient, iar un consum prea mic de apă va crește riscul de îmbolnăvire.

Un consum prea mare de alcool

Nu trebuie să bei cantități excesive de alcool pentru a vedea efectele sale dăunătoare asupra corpului. Fiecare persoană are un prag diferit de rezistență față de alcool și ceea ce poate fi o cantitate relativ sigură de alcool pentru cineva ar putea provoca o suprasolicitare în organismul altcuiva. O inflamație sporită a ficatului poate declanșa ciroză și alte boli hepatice. Se recomandă ca alcoolul să nu fie consumat frecvent, iar cantitatea să fie una redusă (nu mai mult de un pahar cu vin sau bere pe zi pentru femei și nu mai mult de două pahare pentru bărbați).

Fumatul

Nu doar cancerul pulmonar, ci și cancerul hepatic este asociat cu fumatul. Stresul oxidativ cauzat de fumul de țigară este imens și pune presiuni asupra ficatului pentru a detoxifica sângele. Acest lucru eliberează substanțe chimice dăunătoare în organism și, în cele din urmă, poate duce la cancer hepatic.

O greutate corporală prea mare

A avea kilograme în plus înseamnă că există prea mult țesut adipos sau celule grase în corp. Acestea eliberează proteine toxice care dăunează țesutului hepatic. Obezitatea poate afecta ficatul la fel ca un consum mare de alcool și poate duce chiar la cancer hepatic.

O dietă bogată în zahăr

Deoarece ficatul metabolizează glucoza, prea mult zahăr determină acumularea de grăsimi în ficat. Deși toate celulele din corp se pot ocupa de moleculele de glucoză, numai celulele hepatice se pot ocupa de fructoză. Consumul frecvent și susținut de fructoză poate duce la afectarea ireversibilă a ficatului.

Cinele prea grase

Ficatul face o mare parte din munca sa pe timpul nopții. O masă copioasă, bogată în grăsimi, chiar înainte de culcare exercită o presiune suplimentară asupra ficatului, ducând la deteriorare în timp. Pentru a-ți proteja ficatul, e bine ca masa de seară să fie săracă în grăsimi. La cină adaugă în farfurie morcovi sau sfeclă roșie, care au proprietăți impresionante de curățare a ficatului.

Alimentația zilnică bogată în grăsimi trans

Grăsimile trans (aflate în margarină, produse de patiserie, popcorn preambalat etc.) sunt responsabile pentru creșterea nivelului de colesterol rău din organism și pentru apariția problemelor cardiace. Un alt efect nociv al grăsimilor trans este acela că reduc nivelul colesterolului bun.

Practicarea sexului neprotejat

Persoanele care nu folosesc prezervativul prezintă un risc mai mare de afectare a ficatului. Cel mai mare vinovat este hepatita, o boală potențial fatală, care se contractă și pe cale sexuală.

Unele medicamente

Fie că este vorba de medicamente fără prescripție medicală sau chiar de unele suplimente pe bază de plante, luate după ureche, fiecare medicament este descompus de ficat și are un efect asupra sănătății acestuia. Dacă se iau doze prea mari de medicamente sau pe o perioadă prea lungă ori dacă se amestecă mai multe medicamente fără discernământ, aceste lucruri pot dăuna ficatului.

Un stil de viață stresant

Stresul pentru o perioadă lungă de timp de-a lungul anilor poate duce la afectarea ficatului, uneori chiar la daune permanente. Studiile au descoperit o legătură între stresul psihologic și decesele din cauza problemelor hepatice.

Un stil de viață sedentar

Exercițiile fizice sunt asociate cu o sănătate generală mai bună, dar ajută și ficatul în mod specific. Arderea caloriilor duce la transpirație, care ajută organismul să se detoxifice, oferind astfel o mână de ajutor ficatului. Exercițiile fizice de cel puțin trei- patru ori pe săptămână și chiar o jumătate de oră de mers alert pe jos în fiecare zi sunt utile pentru a menține corpul în formă bună.

Omiterea controalelor medicale regulate

Deși majoritatea oamenilor fac controale regulate pentru colesterol, tensiune arterială și inimă, mulți trec peste testele care verifică sănătatea ficatului. Chiar dacă ai impresia că ești sănătos, cere sfatul medicului de familie despre cum poți efectua testul funcției hepatice.

Cum poți preveni îmbolnăvirea ficatului?

1. Nu bea mult alcool, evită fumatul și sedentarismul.

2. Adoptă o alimentație cât mai sănătoasă, cu mai multe legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, pește și mai puțin zahăr și grăsimi animale. Ia în calcul și un supliment alimentar cu fosfolipide esențiale, care ajută la menținerea și refacerea funcției hepatice. E indicat ca și atunci când iei suplimente alimentare să ceri sfatul medicului, mai ales dacă ești în tratament cu diverse medicamente.

3. Atenție la anumite medicamente: acetaminofenul, de exemplu, poate dăuna ficatului dacă iei prea mult timp sau în doze prea mari. În general, nu lua medicamente după ureche, fără aprobarea medicului.

4. Informează-te despre cum poți preveni hepatita virală. Virusul hepatitei A se ia din mâncare sau din apă contaminată (e bine să faci un vaccin în cazul în care călătorești într-o zonă a lumii în care există focare). Hepatita B și C se transmit prin sânge și fluide corporale. Pentru a-ți reduce riscul de infectare, nu folosi la comun articole precum periuțe de dinți sau aparate de ras. Folosește la fiecare contact sexual prezervative din latex.

5. Nu atinge și nu inspira toxine. Unele produse de curățare, produse cu aerosoli și insecticide conțin substanțe chimice care pot afecta ficatul. Evită contactul direct cu acestea, ferindu-te să le inhalezi și purtând mănuși de protecție.

Visits: 73