Review Tenda AC21 – Piata routerelor accesibile are multe de oferit

Vad din ce in ce mai des discutii legate de router-ul pe care il folosim fiecare dintre noi. Unii se multumesc cu solutiile oferite de provideri de internet precum Digi si Telekom, in timp ce altii merg pe variante scumpe, cum sunt si eu cu al meu Netgear „de gaming„. Dar exista o piata mai mare si mai constienta: cea a produselor accesibile. Aceasta este vasta si o multime de jucatori incearca sa ofere produse performante la preturi bune. Unul dintre aceste produse este Tenda AC21, un router dual-band gigabit, disponibil la sub 300 de lei. Iti este de ajuns un astfel de model? Hai sa aflam!

Specificatii si design

Tenda AC21 este un fel de pre-flagship pentru producator, fiind detronat doar de modelul mai performant, AC23. Modelul testat este un router cu sase antene care poate acoperi cu succes un apartament sau o casa mica. Acesta ofera doua benzi de retea wireless, una dintre ele la o frecventa de 5GHz si una la 2.4GHz. In plus, acest model suporta standardul AC2100. Asta inseamna ca suporta viteze de pana la 1.7Gbps pe frecventa de 5GHz si pana la 300Mbps pe canalul de 2.4GHz.

Diferenta dintre cele doua frecvente este destul de simpla:

  • Frecventa de 5GHz este potrivita pentru dispozitivele care sunt amplasate la o distanta mica de router si necesita viteze mari, precum un laptop, o consola de jocuri sau un PC.
  • Frecventa de 2.4GHz se preteaza mai bine in cazul dispozitivelor IoT precum prizele inteligente, hub-uri de iluminare precum Philips HUE sau cine stie ce dispozitive cu conectivitate wireless mai aveti montate prin casa.

Tenda AC21 Review

Pe partea de conectivitate, Tenda AC21 iti ofera esentialul. Ai parte de un port WAN pentru cablul de internet si trei LAN pentru a conecta diferite dispozitive la router. Pe langa acestea mai ai un buton de reset si alimentarea. Toate acestea sunt acompaniate de sase antene care se asigura ca ai semnal puternic in orice colt al casei. Carcasa este realizata din plastic, are un aspect elegant cu un pattern modern pe partea superioara, iar fata este populata de cinci LED-uri care iti indica starea echipamentului.

Cat de greu este sa configurezi acest router?

Multi oameni sunt speriati de conceput de configurare a unui router wireless. Si pe buna dreptate, pentru ca am intalnit si eu tot felul de situatii in care chiar nu stiam ce e de facut. In cazul lui Tenda AC21, procesul este destul de simplu.

Totul este super simplu. Pornesti router-ul si te conectezi la IP-ul sau prin intermediul browser-ului de pe PC/laptop/tableta/telefon. De acolo, selectezi ce tip de conexiune ai, mergi pe principiul „da-i frate Next” si ajungi la pasul care iti cere sa-ti configurezi numele retelei, parola de conectare si parola de administrare. Odata finalizata configurarea, care dureaza circa doua minute, capeti acces la interfata router-ului.

Concluzie

Tenda AC21 este o varianta buna daca vrei sa iti imbunatatesti acoperirea si viteza internetului wireless din casa. Adesea, providerii de internet nu includ cine stie ce router, asa ca nu pot recomanda destul achizitionarea unuia separat. Cu un pret sub 300 de lei, suport pentru AC2100, conexiunea dual-band si usurinta in utilizare, acest model poate la fel de bine sa fie unul dintre cele mai bune upgrade-uri accesibile pe care le poti face retelei de acasa.

Tenda AC21 Review

Visits: 78