Păstura: ce beneficii are și cum ții corect cura?
Păstura sau polenul fermentat în stup pare să aibă multe beneficii pentru sănătate: poate fi de ajutor în reducerea colesterolului, pentru întărirea sistemului imunitar și în detoxificarea organismului. Află mai multe despre acest produs apicol și proprietățile lui.
Sursă foto: Shutterstock
În prezent, există o schimbare în înțelegerea producției și consumului de alimente, iar dezvoltarea așa-numitelor „alimente funcționale” este un sector important pe piața alimentară. Alimentele care depășesc trăsăturile lor nutriționale de bază, cum ar fi produsele cu valoare adăugată sau produse orientate spre sănătate, care ne influențează în mod pozitiv bunăstarea și calitatea vieții sunt denumite alimente funcționale, scrie doc.ro.
Polenul colectat de albine și păstura, cunoscută și sub numele de pâinea albinelor, au o valoare nutritivă ridicată și includ compuși bioactivi, care au un efect pozitiv asupra sănătății umane și, prin urmare, sunt considerate alimente funcționale. Aceste produse sunt bogate în proteine, zaharuri simple, aminoacizi esențiali și acizi grași Omega. Aceste caracteristici contribuie la întărirea imunității și ajută organismul să lupte împotriva bacteriilor, dar par să aibă și efecte semnificative preventive și terapeutice asupra organismului împotriva îmbătrânirii premature.
Potrivit cercetătorilor, nenumărate rapoarte au demonstrat că unele dintre produsele stupului, cum ar fi păstura, ar putea fi explorate pentru a oferi protecție împotriva toxicităților induse de agenți anti-cancer, în special în fibroza hepatică și renală.
Mai mult, extractele specifice pot modula diferite activități biologice care implică protecție prin activitatea anti-oxidativă și inflamație, care este strâns asociată cu unii constituenți, de exemplu, compușii fenolici și polifenolici care se găsesc în polen și păstură. Însă, spun oamenii de știință, e nevoie în continuare de cercetări mai detaliate care să certifice eficacitatea clinică a polenului și a păsturii. Ca în cazul oricăror remedii naturale, e indicat să ceri sfatul medicului de familie înainte de a începe să consumi păstură.
Ce este păstura și ce proprietăți are?
Păstura este un polen superior, plin de enzime sănătoase, miere, nectar și microorganisme benefice. Polenul proaspăt recoltat este prelucrat de albine tinere și lăsat pentru fermentare timp de trei luni până când devine păstură.
Pâinea albinelor joacă un rol esențial în producția altor produse apicole. Acest lucru se datorează faptului că producția de miere, ceară și lăptișor de matcă scade atunci când nu există păstură. Aceasta este un produs apicol deosebit, cu proprietăți terapeutice, cum ar fi susținerea funcției ficatului, reducerea trigliceridelor și a colesterolului din sânge, stimularea digestiei, reducerea stresului și a oboselii, energizare.
De asemenea, unele persoane spun că păstura poate ușura durerile de cap și poate rări episoadele de migrenă, poate avea un efect anti-aging, poate reduce riscul de cancer, poate fi de folos în tratarea anemiei și poate avea efect antiinflamator.
Păstura conține multe minerale esențiale, proteine, aminoacizi, acizi grași, coenzime, carbohidrați și vitamine de bază care îi conferă o valoare nutritivă ridicată și o plasează în categoria alimentelor complete care ajută la rezistența pe termen lung a organismului. Este un aliment ușor de digerat, păstrându-și și proprietățile dacă este păstrată corespunzător.
Păstura, remediu pentru tulburări gastrice și hepatice
Păstura poate fi utilă ca adjuvant în tratarea hepatitei, a cirozei și a bolilor digestive datorită proprietăților sale, care ajută și la refacerea florei intestinale, prevenind dezvoltarea microorganismelor periculoase. Substanțele active din pâinea albinelor ajută la detoxificare, reglând activitatea intestinală și susținând refacerea ficatului. De asemenea, reduce efectele negative ale consumului de alcool și tutun prin contribuția la regenerarea ficatului și plămânilor și completarea carenței de seleniu.
Păstura susține echilibrul sistemului imunitar
Acest produs apicol ajută și la buna funcționare a sistemului imunitar. Bacteriile benefice din păstură cresc imunitatea, în timp ce polifenolii și vitamina C pot oferi protecție împotriva radicalilor liberi. Astfel, păstura poate preveni infecțiile care nu se opresc rapid cu antibiotice, accelerând, de asemenea, procesul de vindecare.
Păstura poate combate tulburările de creștere la copii
Păstura este un aliment hrănitor, conținând toate substanțele necesare dezvoltării copiilor. Fiind alcătuită din peste 25% proteine vegetale, precum și dintr-o gamă largă de vitamine și minerale, păstura sprijină redresarea nutrițională. În plus, susține absorbția fierului în organism, crescând masa și forța musculară.
Păstura poate stimula activitatea cerebrală
Pâinea albinelor susține și stimulează activitatea creierului, îmbunătățind concentrarea și capacitatea de învățare. Păstura este o sursă bogată de beta-caroten, ajutând la prevenirea unor boli degenerative precum Alzheimer și echilibrând sistemul nervos central. De asemenea, atenuează amețelile de origine neurologică și nevroza.
Păstura poate scădea riscul de atac de cord
Acest produs din stup conține minerale și oligoelemente, care ajută la formarea celulelor roșii din sânge și a vitaminei K. Acești nutrienți scad riscul de atac de cord și ajută la prevenirea aterosclerozei. Vitamina E conținută are efecte antioxidante, întărind și inima. Consumul de păstură restabilește elasticitatea vaselor de sânge, aducând astfel beneficii întregului sistem cardiovascular.
Păstura poate încetini creșterea tumorilor canceroase
Se pare că antioxidanții și enzimele din păstură contribuie la încetinirea dezvoltării tumorilor și a îmbătrânirii celulare. Pâinea albinelor poate fi inclusă ca adjuvant în tratarea cancerului gastric, de intestin gros și de prostată, contribuind la reducerea efectelor secundare ale radioterapiei și chimioterapiei.
Păstura poate îmbunătăți libidoul
Păstura conține cantități mari de fitohormoni care stimulează fertilitatea și libidoul. În plus, reduce efectele nocive ale stresului și are efecte energizante și afrodiziace care îmbunătățesc funcția sexuală.
Ce contraindicații are păstura?
Păstura nu este recomandată persoanelor care sunt alergice la produsele apicole.
Cum se consumă păstura?
Păstura poate fi consumată în fiecare zi, într-o cură de cel puțin o lună și jumătate, atât de copii, cât și de adulți, iar doza uzuală recomandată este de o linguriță pe zi, la o jumătate de oră după micul dejun.
Cum se depozitează păstura?
Păstura se păstrează ca atare, cum a fost cumpărată, sau se ține în miere, într-un loc uscat și răcoros în care temperaturile nu depășesc 20° C, în recipiente sigilate.
Cum să alegi o păstură de calitate?
Pentru a te asigura că păstura este de înaltă calitate, verifică, pe cât posibil, dacă îndeplinește următoarele criterii:
Este crudă, recoltată direct din stupine atent îngrijite. Păstura 100% naturală are o culoare maronie și un gust dulce-acrișor.
Provine de la un producător specializat care vinde păstură naturală și nealterată.
Magazinul are o relație strânsă cu apicultorii și verifică în mod regulat modul în care păstura este colectată și depozitată.