Jocurile video în 2021 – De ce cred că noul an va fi foarte important?

Jocurile video au avut un impact major în 2020 odată cu pandemia ce ne-a forțat să petrecem mai mult timp în casă. Fie ca metodă de distragere de la problemele societății, fie ca mod de comunicare între prieteni, fie ca distracție. Gaming-ul a prins tot felul de forme, iar anul ce tocmai s-a încheiat trebuia să fie definitoriu pentru industrie. Din nefericire, a fost cumva dezamăgitor, însă cred că 2021 va fi anul care va repara greșelile ultimelor 12 luni. În plus, cred că va fi cel mai important an pentru gaming din deceniul ce tocmai a început. Haideți să vă explic!

Consolele next-gen vor căpăta sens

Odată cu lansările lui Playstation 5 și a Xbox Series X|S, lumea a rămas cam indiferentă vis-a-vis de noile console. Da, rulează jocurile mai bine și oferă câteva îmbunătățiri atât de necesare, însă nu oferă nimic ce un PC nu putea oferi acum vreo cinci-șase ani. Asta s-a resimțit, iar vechea platformă a căpătat un avânt mare în piață în ultimele luni. Însă 2021 este anul în care consolele, în special Playstation 5, vor căpăta sens.

Unboxing PlayStation 5

Pentru mine, Xbox este mort. Nu ca și brand, ci ca hardware. Consola de la Microsoft a fost lansată fix degeaba și cred că interesul companiei ar trebui să fie îndreptat spre PC; acolo unde deja a căpătat un avans bunicel grație Windows 10. Microsoft a înțeles că PC-ul este platforma pe care o poate dezvolta cel mai bine, iar mare parte din succes se datorează sistemului de operare și a implementării de tehnologii precum DirectX și Ray-Tracing.

Însă ce să vezi? Playstation 5 și Xbox Series X|S marchează o nouă generație pentru jocurile video și oferă ceva ce nu am mai văzut până acum: o platformă foarte similară cu a unui PC. Atât de similară încât folosesc hardware creat de AMD care are la bază arhitecturi identice cu cele pe care au fost dezvoltate componentele pentru PC-uri. Adică procesoare Ryzen și plăci grafice Radeon din generația RDNA2. Adică avem parte și de Ray-Tracing pe consolă, la un preț de ~2.000 de lei. Joac-o p-asta! Și cred că 2021 va fi anul definitoriu pentru noua generație, odată ce vom avea parte de mai multe jocuri cross-platform, dar și de exclusivitățile excelente cu care Sony ne-a obișnuit de atâta timp. Ah da, vreau și un nou Forza Horizon pe PC. Mulțumesc!

Ray-Tracing devine o tehnologie mainstream

Dacă pomeneam „Ray-Tracing” acum doi ani de zile, sigur îmi încasam o piatră în cap și îmi zicea cineva să renunț la ciupercile magice. Însă NVIDIA a fost de partea mea, sau mai de grabă, am intuit bine ce urma să se întâmple. Nu mai știu exact când, dar cu ceva timp înainte de primele informații oficiale, am spus că Playstation-ul nou va avea RTX. Sau o formă de iluminare bazată pe Ray-Tracing. Și eram sigur că tehnologia asta va deveni mainstream, dar am zis că până prin 2025. Cam negativist, așa de fel.

Review AMD Radeon RX 6800

Zic asta pentru că acum am în PC o placă AMD Radeon RX 6800 care ghici ce: are Ray-Tracing! Iar asta la nici doi ani după ce am zis că în 2025 plăcile NVIDIA cu Ray-Tracing vor fi ceva mainstream. Avansul tehnologic a fost muuuult mai rapid decât am crezut, iar 2021 va fi cu siguranță anul în care comunitatea de gameri se va obișnui cu tehnologia. Și este numai bine, pentru că jocurile video cu suport pentru Ray-Tracing vor fi apărea în număr din ce în ce mai mare, iar tehnologia în sine va deveni mai accesibilă grație DLSS și a tehnologiilor asemănătoare.

Un rol major îl vor juca însă consolele, deoarece odată cu introducerea suportului pentru Ray Tracing pe acestea, jocurile vor veni cu tehnologia asta „by default” fără a fi nevoie de optimizare și dezvoltare separată pentru versiunile de PC. Iar asta va ajuta industria în două direcții: consolele vor avea jocuri mai arătoase, iar portarile pe PC nu vor mai fi așa dezastruoase… sper!

Cyberpunk 2077

Cele mai așteptate jocuri ale lui 2021

Nici n-avem o săptămână în noul an și deja visăm la ce ne vom juca în vară-toamnă. Bine, este și vina dezvoltatorilor că ne-au spus la ce ne putem aștepta, astfel o să trec în revistă unele dintre jocurile video care mi-au atras atenția cel mai tare și pe care aștept cu nerăbdare să le răsfoiesc în noul an.

  • HITMAN 3 – Jocul care va completa trilogia urmează să fie lansat în prima jumătate a anului și promite că va fi cel mai mare și mai tare HITMAN de până acum. Atât figurativ, cât și în toată puterea cuvântului, deoarece vei putea importa nivelurile din primele două jocuri în noul motor grafic pentru o experiență completă, cu toate avantajele tehnologiei moderne. Acesta va fi lansat pe 20 Ianuarie 2021 și va fi primul titlu AAA al anului.
  • The Medium – Chiar dacă nu este dezvoltat de un studio mare, The Medium este unul dintre cele mai anticipate jocuri ale noului an și vom apuca să-i explorăm lumea întunecată începând cu data de 28 Ianuarie 2021. La prima vedere, îmi amintește de Alan Wake, combinat cumva cu Amnesia. Nu sunt gata psihic să-l joc, dar cumva, abia îl aștept.
  • Riders Republic – Iubesc sporturile extreme și mi-am rupt atâtea chestii cu MTB-ul că nu-mi pot aminti. Așa că înțelegeți de ce sunt atât de încântat de Riders Republic de la Ubisoft. Un joc similar lui Steep, care combină mai multe discipline într-un format multiplayer plin de culoare și accidentări spectaculoase. Și mai e puțin până spre final de Februarie, deci o să-l joc înainte să-mi dau seama.
  • Deathloop – Când spun Arkane Studios, sigur vă gândiți la Dishonored și lumea cu inspirații steampunk pe care te lasă s-o explorezi. Doar că Deathloop este diferit. În loc să urmezi o abordare stealth, te vei lupta cu un asasin rival. Și vei muri din nou și din nou și din nou într-o bulă care pare că nu se mai încheie. Iar asta face jocul și mai special, iar lansarea sa din luna Mai va încălzi vara înainte ca aceasta să sosească măcar.
  • Back 4 Blood – A zis cineva Left 4 Dead? Scuze, asta am citit când am văzut primele imagini din Back 4 Blood, un joc dezvoltat de aceiași oameni care ne-au oferit primele experiențe co-op survival contra nemorților în primul L4D. Iar acum revine, sub un alt nume, cu același suflet în spate dar cu un aer modern.

Și că tot am vorbit mai devreme despre jocurile exclusive, ei bine, Sony mereu a avut cele mai tari exclusivități. Iar 2021 nu va fi diferit deloc, astfel avem confirmate trei jocuri pentru Playstation 5 care vor reprezenta un motiv numai bun de achiziție: Gran Turismo 7, Horizon Forbidden West și God of War Ragnarok. Nu știu care dintre cele trei mă încântă mai tare, dar știu sigur că le voi juca pe toate odată ce vor apărea.

Ce să mai? Anul 2021 se anunță foarte interesant pentru jocurile video și industria din jurul acestora. În plus, pare că va fi hotfix-ul mult așteptat pentru 2020 care a ieșit cam plin de glitch-uri și sper că va reuși să fixeze din greșelile acestuia. Poate că Cyberpunk 2077 va ajunge într-o formă finală și poate că noile console vor primi și mai multe jocuri interesante. Dar până atunci, mă pregătesc deja pentru HITMAN 3.

Visits: 69