ASUS prezintă o serie de laptopuri ROG de ultimă generație

Lineup-ul Republic of Gamers al celor de la ASUS este dovada clară că te poți juca cele mai pretențioaje jocuri și din mers. La început de 2021, producătorul aduce niște modele ROG care mai de care mai îndrăzneț și mai performant.

ASUS ROG-urile cu stea în frunte

Este vorba de niște modele de laptopuri de gaming unice în felul lor, fiecare din ele având câte ceva interesant. Mai exact, avem de-a face cu următorii:

  • Zephyrus Duo 15 SE, un model ASUS ROG cu două ecrane
  • Flow X13, laptop convertibil cu dock-ul eGPU XG Mobile
  • ROG Strix G15 și G17, Strix SCAR 15 și 17, cu ecrane de până la 360 Hz refresh rate

În cele ce urmează, vom vedea ce știu să facă aceste laptopuri ASUS ROG și pe ce se bazează atunci când își încordează mușchii.

Zephyrus Duo 15 SE

Noul notebook combină un ecran principal actualizat de 15,6 inchi cu ROG ScreenPad Plus, care oferă control tactil pe un ecran secundar de 14,1 inchi, îmbunătățind totul, de la gaming și streaming până la creare de conținut și multitasking. Laptopul are un sistem de răcire Active Aerodynamic System (AAS) care îmbunătățește fluxul de aer prin deschiderea unei admisii de 7-10 mm de-a lungul părții de jos a laptopului atunci când clapa este ridicată.

Display și ScreenPad

ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE vine în varianta cu display 4K la 120 Hz și Full HD la 300 Hz. Ambele ecrane principale folosesc tehnologia Adaptive-Sync pentru a adapta rata de reîmprospătare a panoului la cea a GPU-ului, pe lângă nivelul IPS și calitatea culorilor pe care acestea le oferă.

La 14,1 inchi, ROG ScreenPad Plus vine cu două rezoluții pentru a se potrivi cu ecranele principale. O opțiune 4K afișează texte și linii excepțional de clare la 3.840 x 1.100 pixeli, în vreme ce o alternativă de 1.920 x 550 pixeli se potrivește bine cu opțiunea Full HD pentru ecranul principal. Ambele utilizează tehnologie de nivel IPS și rate de reîmprospătare de 60 Hz. Pad-ul este amplasat  pe o platformă ajsutabilă și deschide și un spațiu mai mare de admisie a aerului, care îmbunătățește fluxul de aer pentru sistemul de răcire. Atunci când laptopul este deschis, ROG ScreenPad Plus se ridică la un unghi de 13° pentru vizualizarea și interacționarea facilă cu ecranul tactil.

ASUS-Rog Zephyrus Duo 15

ASUS lucrează cu dezvoltatorii de jocuri și cu artiștii pentru a aduce noi experiențe pe ROG ScreenPad Plus. Dying Light 2 de la Techland, de pildă, mută chat-ul co-op pe ecranul secundar și adaugă controale tactile pentru comutarea rapidă între obiectele din inventar și misiuni. Partajarea unei platforme cu ecran secundar cu laptopurile ASUS ZenBook Pro Duo oferă compatibilitate cu un Panou de Control ProArt care va veni pe aceste dispozitive.

GPU și CPU

Pentru ca Zephyrus Duo 15 SE să își poată încorda mușchii, ASUS se folosește de GeForce RTX 3080 cu 16GB VRAM GDDR6. Grație răcirii avansate și ROG Boost, chipul poate rula la până la 1.645 MHz la 115 W cu ROG Boost și cu alți 15 W disponibili de la Dynamic Boost.

La fel ca restul seriei GeForce 30, acest GPU se bazează pe o nouă arhitectură NVIDIA Ampere, cu nuclee CUDA actualizate pentru shading programabil, nuclee RT îmbunătățite pentru ray tracing în timp real, precum și nuclee Tensor îmbunătățite pentru accelerarea AI.

În materie de CPU, regăsim un procesor mobil AMD Ryzen 9 5900HX cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, bazat pe arhitectura de 7nm. Chip-ul scalează până la 50 W de putere susținută atunci când GPU-ul este activ și 90 W de unul singur.

Stocare și RAM

SSD-urile duale NVM Express PCIe x4 SSD rulează în RAID 0 pentru a oferi până la 2 TB de stocare, iar procesorul Ryzen permite ambelor drive-uri să se conecteze direct la procesor fără să partajeze lățimea de bandă. În ceea ce privește memoria, ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE vine cu 32 GB DDR4-3200.

Conectivitate, autonomie și alte nebunii

ASUS introduce pe Zephyrus Duo 15 SE un număr îndestulător de porturi și sloturi:

1 x USB 3.2 Gen 2 Type-C, DisplayPort 1.4, TBT, PD intrare 20 V/3A;ieșire 5 V/3A
1 x USB 3.2 Gen 2 Type A (jos)
2 x USB 3.2 Gen 2 Type A (dreapta)
1 x HDMI (suport HDMI 2.0b)
1 x jack audio combo
1 x RJ45
1 x MicroSD Card reader (MicroSD 4.0, cu viteza bus de 312 MB/s)

ASUS-Rog Zephyrus Duo 15 SE

Capacitatea de 90 Wh oferă o autonomie extinsă, iar tehnologia de încărcare rapidă o duce la 50 % în doar 30 minute. Laptopul suportă, de asemenea, încărcare de la dispozitive Type-C de până la 100 W.

Duo 15 SE oferă o tastarură RGB cu funcția ROG Overstroke. care este amplasata de așa natură încât să fie cât mai departe de porțiunile calde ale laptopului, lăsând loc destul și pentru ScreenPad.

ASUS ROG Flow X13 și placa video externă XG Mobile

Flow X13 oferă un hardware puternic într-un corp ultra-subțire, de 13 inchi, cu procesoare ce urcă în gamă până la AMD Ryzen 9 5980HS cu opt nuclee și grafica dedicată GeForce GTX 1650. O balama 360° maximizează interacțiunea tactilă, trecând rapid de la modul laptop la poziția pentru gaming, desen și prezentare. Alegerea dintre două opțiuni de ecran 16:10 oferă fie o rată de reîmprospătare de 120Hz, fie o rezoluție Ultra HD 4K cu detalii mai bogate. Subțire și ușor, Flow X13 are o grosime de numai 15,8 mm și o greutate de 1,3 kg.

Ultraportabil 2-in-1

Flow X13 are un design convertibil cu o balama 360°, care le permite utilizatorilor să apeleze la diferitele moduri pentru sarcini variate. Modul laptop standard este optim pentru gaming-ul intens și multitasking. Modul tabletă face posibilă glisarea prin conținut sau desenarea și luarea notițelor scrise de mână cu un gadeget compatibil, cum ar fi ASUS Pen.

Ecranul tactil este protejat de Corning Gorilla Glass. Balamaua 360° permite, de asemenea, modul stand, care apropie ecranul de utilizator, și modul cort, care minimizează amprenta dispozitivului. Aceste poziții oferă ventilatoarelor un acces mai liber la fluxul de aer, scăzând temperaturile cu până la 8 grade. Carcasa de 13 inchi este subțire și ușoară, având o grosime de 15,8 mm și o greutate de 1,3 kg. Un exterior texturat, oferă rezistență la amprente și o aderență sigură pentru transportul ușor. Autentificarea integrată printr-o singură atingere permite, de asemenea, ca Flow X13 să fie activat asemeni unui smartphone.

ASUS-rog_flow13_xg_mobile_11

ASUS ROG Flow X13 – Hardware

Avem un AMD Ryzen 9 5980HS cu 8 nuclee și 16 fire de execuție. Denumirea HS indică cipurile care au o anvelopă de putere de 35W reglată pentru carcase ultrasubțiri, dar care sunt capabile să se scaleze până la 54W atunci când spațiul termic și de putere permite.

Memoria vine sub forma a 32 GB RAM LPDDR4X-4266, care ocupă, o suprafață cu 46% mai mică pe placa de bază, datorită cipurilor mai mici și a traseelor simplificate, lăsând mai mult spațiu pentru un procesor și accelerator video puternic. Un SSD PCIe oferă performanțe ridicate și o capacitate de până la 1 TB.

Grafica XG Mobile

ASUS introduce pe Flow X13 un dock ROG XG Mobile cu o greutate de 1 kg și dimensiunea de 155 mm (A) x 208 mm (L) x 29 mm (Î), adică 6% din mărimea unui eGPU tipic, în ciuda faptului că dispune de un accelerator grafic GeForce RTX 3080, tactat până la 1810 MHz, la 150 W cu ROG Boost.

ASUS_rog_flow13_xg_mobile_40

Acceleratorul video de vârf este bazat pe noua arhitectură NVIDIA Ampere, care combină nucleele CUDA pentru programmable shading cu nucleele RT de a doua generație pentru raytracing și nucleele Tensor de generația a treia.

Răcire, autonomie și conectivitate

Sistemul de răcire al Flow X13 este reglat pentru obținerea de performanțe ridicate într-o carcasă cu dimensiuni reduse. Compusul termic din metal lichid îmbunătățește transferul termic de la procesor la conductele termice, reducând temperatura procesorului cu până la 10° C în comparație cu pasta termică standard, iar ventilatoarele Dual Arc Flow generează debit maxim de aer cu zgomot minim.

ASUS ROG Flow X13 are o autonomie de până la 10 ore. Adaptorul tip C, de 100W se potrivește cu  tehnologia fast-charging, deci bateria poate fi încărcată de la 0% la 50% în 30 de minute.

ASUS_rog_flow13_xg_mobile_40

Pe partea de porturi și sloturi, Flow X13 oferă următoarele:

1 x ROG XG Mobile interface (PCIe 3.0 x8)
1 x USB 3.2 Gen 2 Type-A
2 x USB 3.2 Gen 2 Type-C (suport DisplayPort 1.4 + PD)
1 x conector combo Audio (mic-in & căști)
1 x HDMI (suport HDMI 2.0b)

ASUS ROG Strix G15 și G17/SCAR 15 și 17

Cele patru laptopuri ASUS se remarcă prin caracteristicile îndrăznețe ale display-urilor. Strix SCAR 17 este echipat cu cel mai rapid ecran de laptop din lume, cu un panou de nivel IPS de 17,3 inchi, care combină o rezoluție Full HD cu o rată de reîmprospătare de 360Hz și un timp de răspuns de 3ms.

Modelul mai mic Strix SCAR 15 are un ecran de 15,6 inchi, cu o rată de reîmprospătare de 300 Hz și un timp de răspuns de 3 ms.

ASUS ROG SCAR 15
ASUS ROG SCAR 15

Partea interesantă este că tehnologia Adaptive Sync devine standard în întreaga serie. Aceasta sincronizează rata de reîmprospătare a ecranului cu cea a plăcii grafice, pentru a elimina efectele de tăiere a imaginii, a minimaliza sacadările și a reduce latențele la intrare.

Hardware-ul nostru cel de toate zilele

La fel ca în cazul fraților G15 și G17, laptopurile Strix SCAR din 2021 își saturează ecranele cu rate înalte de reîmprospătare cu puterea combinată a unui GPU GeForce RTX 3080 și a unui procesor Ryzen 9 5900HX.
Bazat pe noua arhitectură NVIDIA Ampere, GeForce RTX 3080 are o frecvență de până la 1645 MHz la 115 W cu ROG Boost, iar alți 15 W devin disponibili prin Dynamic Boost. Combină noile multiprocesoare de streaming cu nuclee RT de generația a 2-a și nuclee Tensor de generația a 3-a.

Ryzen 9 5900HX folosește 8 nuclee și 16 thread-uri, iar răcirea și alimentarea de la ROG sunt puternice și permit procesorului 5900HX să ruleze cu până la 54 W de putere susținută atunci când GPU-ul este activ și cu 80 W de unul singur.

SCAR 15 și 17 încorporează 64 GB de RAM DDR4-3200 și două drive-uri SSD 1 TB în RAID 0. Fiecare dintre SSD-urile NVMe are patru benzi  PCIe Express care merg direct către CPU, împingând ratele de transfer în RAID 0 până la 7.000 MB/s.

ASUS-rog_strixg_15_hotpink_11
ASUS ROG Strix G15
Construcție, autonomie și conectivitate

Strix-urile din 2021 de la ASUS au carcase subțiri din aluminiu, îmbrăcate în RGBau tastaturi opto-mecanice, care reduce timpul de răspuns. Bateria lor de 90 Wh ridică autonomia la 12 ore, iar timpul de încărcare pentru un procent de 50% este de 33 de minute.

ASUS ROG Scar 15
ASUS ROG SCAR 15

Porturi ASUS ROG Strix SCAR 15 și 17:

-USB 3.2 Gen 1 Type-A
-USB 3.2 Gen2 Type-C cu DisplayPort™1.4 și Power Delivery 3.0
-Port intrare alimentare (DC) *1
-Jack LAN RJ-45
-HDMI 2.0b
-USB 3.2 Gen 1 Type-A*2
-Jack audio combo: mic-in și căști

Porturi ASUS ROG Strix G15 și G17:

3 x USB3.2 Gen 1 Type-A
1 X USB3.2 Gen2 Type-C (suportă Display Port & PD Charger)
1x jack LAN RJ-45
1 x HDMI 2.0b
1 x Jack audio combo

Visits: 60