Apneea în somn afectează sănătatea inimii?
Apneea în somn poate fi o afecțiune gravă, prin care respirația este întreruptă pe parcursul orelor de somn. Sforăitul în timpul somnului și starea de oboseală permanentă, chiar și după opt ore de somn neîntrerupt, sunt simptomele principale ale apneei în somn.
Sursă foto: Shutterstock
Principalele tipuri de apnee în somn sunt:
1. Apneea obstructivă în somn, care este cea mai des întâlnită formă și se produce atunci când mușchii gâtului se relaxează
2. Apneea în somn centrală, care apare atunci când creierul nu trimite semnalele necesare mușchilor care controlează respirația
3. Sindromul complex de apnee în somn, cunoscut și drept apnee în somn mixtă, care reprezintă o combinație de apnee obstructivă și centrală
Simptomele apneei în somn
Semnele și simptomele apneei obstructive și centrale adesea se suprapun, ceea ce poate face diagnosticul corect mai dificil pentru medic. Printre cele mai frecvente simptome ale acestor tipuri de apnee se numără:
– Sforăitul puternic
– Episoade de întrerupere a respirației în timpul somnului (de obicei, sunt remarcate de persoana alături de care dormi)
– Sentimentul de sufocare în timpul somnului
– Senzația de gură uscată la trezirea din somn
– Dureri de cap resimțite dimineața
– Dificultăți de somn (insomnie)
– Stare de somnolență pe parcursul zilei (hipersomnie)
– Probleme de concentrare și atenție
– Stare de iritabilitate
Când să mergi la medic?
Sforăitul puternic poate indica o posibilă apnee în somn, dar nu toate persoanele cu apnee sforăie. Este important să mergi la medic dacă remarci sau ți se comunică de partener simptomele frecvent întâlnite ale acestei afecțiuni.
Apneea în somn și sănătatea inimii
Pentru că persoanele care suferă de apnee în somn au o calitate a somnului scăzută, aceștia resimt senzație de oboseală pe parcursul întregii zile. De asemenea, apneea în somn este asociată cu o sănătate precară a inimii.
Această tulburare de somn este prezentă la 47% din 83% din persoanele cu afecțiuni ale inimii, la 35% din persoanele cu hipertensiune arterială și la 12% din 53% din persoanele cu insuficiență cardiacă. Oamenii de știință susțin că o apnee în somn netratată poate mări de cinci ori riscul de deces în urma unei afecțiuni cardiovasculare. În timpul apneei în somn, căile aeriene sunt obstrucționate, iar persoana în cauză se trezește de sute de ori pe timpul nopții, fără a-și da seama, în mod conștient, din cauza respirației tăiate. În acest timp, corpul eliberează un hormon asociat cu stresul care, în timp, poate crește tensiunea arterială și cauza probleme ale inimii.
Calitatea scăzută a somnului afectează inima
După cum am menționat mai devreme, apneea obstructivă în somn, cea mai frecventă formă de apnee, este cauzată de relaxarea mușchilor gâtului, care duce la obstrucționarea căilor respiratorii. Persoanele obeze și supraponderale prezintă grăsime în exces la nivelul gâtului, ceea ce poate contribui la această problemă. Aceasta nu este, însă, o regulă, iar multe persoane cu apnee obstructivă nu au probleme legate de greutatea corporală.
Potrivit lui Atul Malhotra, profesor asociat în cardul Harvard Medical School și somnolog la spitalul Brigham and Women’s, în timp, apneea obstructivă în somn expune inima și tensiunea arterială la stimuli dăunători ce pot cauza sau contribui la instalarea afecțiunilor cardiovasculare.
Mecanismul este după cum urmează: atunci când respirația este întreruptă, nivelul de oxigen scade dramatic. Corpul răspunde la acest fenomen prin eliberarea de epinefrină, sau adrenalină, care este un hormon de stres. În momentul în care acest mecanism se repetă de multe ori, nivelul de adrenalină rămâne crescut, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale.
Opțiuni de tratament
Din fericire, există mai multe forme de tratament disponibile pentru apneea obstructivă în somn. De exemplu, un aparat care furnizează un flux constant de aer printr-o mască poate preveni relaxarea mușchilor din spatele gâtului și, astfel, obstrucționarea căilor respiratorii. Aceasta este opțiunea de tratament de căpătâi pentru apneea obstructivă în somn, iar pentru mulți pacienți s-a dovedit a fi extrem de benefică.
Există și o serie de cercetări recente care sugerează că tratamentul apneei obstructive cu acest tip de aparat poate îmbunătăți funcția cardiovasculară și diminua riscul de complicații ale afecțiunilor de inimă. Pentru unele persoane, în schimb, anumite modificări ale stilului de viață, cum ar fi scăderea în greutate, eliminarea consumului frecvent de alcool sau întreruperea medicamentelor care ajută la relaxare musculară, au sporit calitatea somnului și redus simptomele asociate cu apneea.
Potrivit lui Malhotra, cea mai bună formă de tratament depinde, în mare parte, de cauza preexistentă a apneei în somn, care poate fi stabilită numai de către un specialist.
Bolile de inimă afectează calitatea somnului
Apneea în somn centrală apare adesea la persoanele care suferă de boli ce cauzează retenția de sodiu și de apă, cum ar fi insuficiența cardiacă. Specialiștii suspectează că o parte din fluidele în exces pătrund în plămâni în timpul somnului, ceea ce duce la întreruperea respirației.
Apneea în somn centrală apare, de regulă, din cauza un sistem respirator instabil și este, mai degrabă, o consecință, și nu o cauză, a insuficienței cardiace. Bărbații, adulții vârstnici și pacienții care suferă de fibrilație atrială sunt cei mai expuși riscului de apnee în somn centrală. Această afecțiune se tratează prin monitorizare atentă a tuturor cauzelor potențiale și necesită supraveghere medicală.
E posibil să suferi de apnee în somn?
După cum am menționat la început, dacă manifești simptomele cele mai des întâlnite, este recomandat să mergi la medic pentru un consult. De obicei, sforăitul puternic și sincopele în respirație pe timpul nopții sunt indicatori clari ai apneei în somn. La acestea se adaugă și starea de oboseală permanentă pe timpul zilei.
Cu toate acestea, este important de reținut că nu toate persoanele care sforăie suferă de apnee în somn și că, uneori, simptomele pot indica, de fapt, alte probleme de sănătate. De aceea, cea mai bună abordare a problemei este o consultație la un medic specialist în somnologie. De regulă, este nevoie de petrecut o noapte în clinică, pentru monitorizarea tiparului de somn. Vei fi conectată la o unitate centrală, prin intermediul unor care vor fi amplasați pe cap și pe piept. A doua zi, în baza datelor colectate pe timpul nopții de către unitate, medicul se va putea exprima cu privire la un posibil diagnostic.
Dacă suferi de apnee în somn, este posibil ca medicul să includă, în schema de tratament, și un supliment alimentar pentru sănătatea inimii, de regulă pe bază de acizi grași Omega-3.