ViewSonic M2 Review – Un proiector portabil cu adevarat!
Este placut sa poti scoate un… proiector portabil dintr-o „borseta”. In care culmea, nu se gaseste doar proiectorul, ci si toate cablurile de conectare, inclusiv alimentarea, si dongle-uri si cabluri HDMI si toate cele. Este vorba despre ViewSonic M2!
Dimensiuni, specificatii si instalare ViewSonic M2
La 1,3Kg, acest proiector portabil este substantial mai usor decat laptopul meu. Este DLP, este Full HD si lampa are 1200 de lumeni. Nu este mult, dar compenseaza prin toate celelalte specificatii. Hai sa incepem cu ce mi-a placut. In primul rand dimensiunea si form factorul. Este mic cu adevarat, 22/22cm, deci este patrat si are aproape 5cm grosime. L-am carat dupa mine in rucsac timp de cateva saptamani, in vacanta, la birou, acasa. Am avut proiector „la purtator”. Poti sa-l alimentezi pana si via USB si de la o baterie externa, si devine complet autonom. O baterie de 10.000mAh m-a tinut un film, adica aproape 2 ore, desi reduce luminozitatea maxima a lampii la jumatate.
Deci dimensiunile sunt „game changing”. Si instalarea este incredibil de simpla. Are sub el trei picioruse reglabile pe inaltime si un suport, care sa-i ajusteze inclinarea. Ba are in mijloc si un filet ca sa-l poti pune pe un trepied… daca doresti asta.
Conectica
Ascunse pe burta, sub un capac de plastic, are doua porturi, un USB Type A si un micro USB iar pe spate un USB 3 Type A, HDMI, USB C cu capabilitati video, adica poti trimite semnal video si prin portul acesta, Audio Out, port de alimentare si slot pentru card micro sd. Deci pentru partea de design, conectica si functionalitate, nu am de spus decat de bine.
Meniu si aplicatii ViewSonic M2
Controlul acestora se face dintr-o telecomanda simpla, mica si eleganta, si in clipa in care deschizi proiectorul, apropo, porneste extrem de repede, te intampina un logo si apoi isi face repede focalizarea automata, destul de precisa. Poti face focusul si manual, ulterior daca doresti. Meniul este extrem de intuitiv. ViewSonic M2 are si un magazin de aplicatii, mai exact un Aptoide, un magazin Android, alternativa la Google Play. Sunt multi cei care folosesc astfel de magazine alternative, si nu mi-as face griji in privinta asta. Meniul raspunde destul de bine si se misca ok, fluid si prompt.
Galeria de aplicatii
Apoi avem galeria de aplicatii, in care se instaleaza acestea, dar appurile pe care le folosesti des, la fel ca le telefon, poti sa le adaugi si pe „desktop”, iar aici, evident, am remarcat Netflix, un nice to have, nu? Nu prea.
Netflix
Netflix de mers merge, dar din telecomanda este foarte, foarte greu controlabil, aplicatia este plina de bug-uri, nu am reusit sa schimb trackul audio, comenzile inainte si inapoi pe film nu prea merg, cautarea prin meniul este si ea greoaie. Mai bine rulezi Netflix de pe o sursa externa, laptop sau tableta, via HDMI sau USB C, si va merge bine, cu toate functiile, si la rezolutie Full HD, cat duce proiectorul. Pentru ca dintr-un motiv care imi scapa, chiar daca vei reusi sa-l faci sa mearga din meniul proiectorului, rezolutia pare a fi mult mai mica. Pare a fi 720, daca nu chiar 480p. Deci nu.
Managementul fisierelor si alte setari
Dupa galeria de aplicatii mai ai o sectiune de managementul fisierelor cu care vei fi familiar, pentru ca este Android. Totul este simplu si frumos aranjat pe foldere, cu poze, muzica, filme, etc, fix ca pe orice telefon Android. Gasesti usor orice cauti in el, si per ansamblu, in afara de fuck-up-ul cu Netflix, i-as da si la capitolul asta o nota mare. Alegerea unui Android ca OS a fost zic eu una inspirata si familiara, deci te vei prinde foarte repede ce face si cum functioneaza.
Apoi are o sectiune de setari, limpede organizata. Setari de retea, da, se conecteaza wireless la net cu ajutorul unui dongle care se gaseste in pachet si care se monteaza elegant si discret dedesubtul proiectorului intr-un port USB dedicat si tot de aici poti sa faci si update-urile de firmware, direct online, sau via USB.
Tot in aceasta sectiune mai ai si alte setari de baza, gen keystone, focus si am mai descoperit o chestie foarte faina: ai posibilitatea de a ajusta fiecare colt al imaginii in parte. Sunt suficiente situatii in care sa zicem ca nu vei putea aseza proiectorul perpendicular pe perete, ci va sta stramb, asa ca poti compensa dezavantajul asta.
Tot de aici se face si conectarea la bluetooth, adica poti pair-ui de exemplu o boxa wireless la ViewSonic M2, cum de altfel am si facut. Si la meniul acesta de stari de baza se mai adauga inca unul de setari avansate, din care poti sa resetezi alegerile facute de tine sau poti readuce proiectorul la setarile de fabrica, poti regla nivelul intesitatii luminozitatii lampii, dar si tipul sunetului si volumul celor doua difuzoare Harmann Kardon incorporate, a cate 3W fiecare.
Sunet ViewSonic M2
Da, are si difuzoare proprii si nu se aud rau deloc. Desi sunt mici, normal, si proiectorul e mic, fac ceva galagie si sunetul este destul de puternic si clar. Deci daca nu vrei sa te complici cu o boxa extrena sau un sistem audio, ceea ce ar sfida insasi ideea de portabilitate a acestui proiector, poti foarte bine sa folosesti sunetul Harmann aflat on-board.
Conectare wireless
Si ultima dar nu cea din urma optiune din meniu este cea de screen mirroring, atat de pe telefoane Android, cat si de pe iOS prin AirPlay. In vreme ce pe Android treaba a mers ca unsa, ba mai mult, am gasit si o multime de aplicatii in Google Play pe telefon, care sa iti faciliteze interactiunea cu acest proiector portabil, pe AppStore si iOS, not that much. Am incercat sa folosesc AirPlay-ul de pe iPhone 12 Pro Max-ul meu, il vede, se contecteaza… si apoi se deconecteaza imediat. Este un glitch software, asa pare, dar probabil se va rezolva si asta la un moment dat cu un nou update de firmware al lui ViewSonic M2.
Apropo de meniu si telecomanda, nu este nevoie sa te plimbi cu cursorul non-stop prin meniu, ai short-cut-uri pe butoane, direct pe telecomanda, la setari, focus, volum, mute, retea, bluetooth si asa mai departe. Si nu in ultimul rand, o chestie care mi-a placut maxim, ai pe telecomanda selectia sursei, adica HDMI, video prin USB C, micro SD sau stocare interna.
Calitatea imaginii
Este… buna. Asa cum ziceam, pentru un astfel de proiector portabil, luminozitatea de 1200 de lumeni este suficienta, imaginea este sharp, culorile sunt vii, poate chiar un pic prea vii, contrastul este mare, dar se mai pot face diverse reglaje si ajustari, asa ca, dupa cateva minute de tweaking si fine tuning am reusit sa scot o imagine multumitoare. Dar imi dau seama ca nu asta este scopul acestui proiector portabil, acela de a se bate cu „monstrii” clasici de tavan. Scopul lui este altul. De a fi mic si indemanos, sa-l poti cara oriunde dupa tine, sa-l pui seara in dormitor sa vezi un film cat peretele, apropo, diagonala proiectiei este neasteptat de mare, sau sa-l pui in camera copiilor sa se joace pe consola pe un ecran cat peretele.
Pret si Concluzie ViewSonic M2
In jur de 3400 de lei am vazut acest proiector portabil pe la magazinele din Romania, si asta inseamna destul de mult. ViewSonic M2 este un plug and play fara mari pretentii, dar are alte avantaje. Pe acesta chiar il vei folosi zi de zi, pentru ca iti este la indemana si este usor de instalat si utilizat. Pana si in concediu l-am carat dupa mine, ii aranjezi colturile sa proiecteze pe orice suprafata, din orice unghi si pozitie, si e good to go, dai drumul la film sau la joc.
Lampa acestui proiector portabil are o durata de viata de 30.000 de ore de functionare, si asta pentru ca nu este tehnologia traditionala, ci foloseste leduri, deci sa te joci si sa te tot joci. In fiecare zi, timp de vreo… 20 de ani. Da, sigur ca sunt si neajunsuri, mai are glitch-uri cum este cel cu AirPlayul de pe Apple sau ca lampa este fixa, nu are zoom, deci daca vrei o imagine mai mare trebuie sa-l muti mai in spate, si mai ales problema cu Netflix-ul on-board care nu prea poate fi controlat, dar cred ca este doar o chestiune de interes din partea producatorului sa ofere suport si update-uri de firmware, si sa imbunatateasca softul.