COVID-19: Tratamentul cu statine scade riscul de deces cu până la 25%
Noul coronavirus a infectat peste 40 de milioane de persoane în întreaga lume și a cauzat peste un milion de decese, în mai puțin de un an. Statisticile sunt îngrijorătoare iar nevoia unui vaccin, dar și cea a unui tratament eficient, au exercitat o presiune masivă pe oamenii de știință în domeniul medicul și biotehnic.
Sursă foto: Shutterstock
Deși ne aflăm, în mod îmbucurător, în etapa de vaccinare, pe plan global, cercetătorii încă nu au găsit motivul pentru care unele persoane infectate nu au manifestat niciun simptom, în timp ce alții au suferit de forme severe, adesea ducând la deces sau la reminiscențe pe termen lung, inclusiv afectarea altor organe.
Cu toate că vârsta înaintată, anumite afecțiuni preexistente precum și tratamente în curs au putut fi folosite pentru a determina un prognostic al bolii, în unele cazuri, specialiștii încă nu pot estima evoluția bolii la majoritatea pacienților care ajung la spital. Unul dintre tratamentele aduse în discuție cu privire la rolul în evoluția infecției este cel pe bază de statine.
Ce sunt statinele?
Statinele sunt medicamente folosite în tratamentul colesterolului mărit și pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Acestea reușesc să scadă nivelul colesterolului din sânge prin blocarea unor acțiuni enzimatice la nivelul ficatului, responsabile pentru producția de colesterol. Statinele sunt frecvent prescrise persoanelor care suferă de ateroame (depozite de colesterol la nivelul vaselor sangvine), celor diabetici, precum și persoanelor care au în familie cazuri de infarct miocardic.
Mai mult, în prezent, statinele fac parte din schema de tratament a unei persoane din patru, în întreaga lume, fiind printre cele mai utilizate tipuri de medicamente la nivelul populației generale.
În prezent, o cercetare1 realizată de Universitatea Rovira i Virgili (URV), în colaborare cu Pere Virgili Institut (IISPV), condusă de profesorul Lluís Masana, aduce în prim-plan noi informații cu privire la tratamentul cu statine al pacienților COVID-19. Mai precis, concluziile studiului sugerează că pacienții infectați cu SARS-CoV-2 și tratați cu statine au manifestat un risc între 22% și 25% mai scăzut de deces față de cei care nu au primit aceste medicamente ca parte din tratament.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul de specialitate European Heart Journal-Cardiovascular Pharmacotherapy și pot fi accesate online. Cercetarea a fost demarată prin intermediul Rețelei de Unități pentru Lipide și Arterioscleroză din provincial Catalunia și a colectat date de la 2,159 de pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, din 19 spitale din Catalunia, pe parcursul primului val al pandemiei, adică în intervalul martie-mai 2020.
Oamenii de știință au evaluat peste 100 de variabile clinice, per pacient, cum ar fi vârsta, sexul, afecțiuni din trecut, nivelul de colesterol, evoluția infecției respiratorii, tratamentele utilizate pentru COVID-19 etc. Mai apoi, cercetătorii, au comparat rata de mortalitate a pacienților care au primit tratament cu statine, cu cea a celor cărora nu li s-a administrat acest medicament.
Potrivit lui Masana, autorul studiului, în comparația efectuată, grupele de subiecți au fost organizate în așa fel încât vârstele, sexul și preexistența anumitor afecțiuni să coincidă, așa încât rezultatele obținute să fie cât mai elocvente și precise. Masana a coordonat studiul din cadrul Departamentului de Medicină și Chirurgie a Universității Rovira i Virgili, entitate membră a rețelei CIBERDEM, care aduce împreună grupuri de cercetare diferite pentru studiului tratamentelor pentru diabet și alte boli metabolice, pe teritoriul Spaniei. Masana este, de asemenea, cercetător în cadrul Spitalului Universitar Sant Joan din Reus.
Concluziile studiului
Potrivit descoperirilor studiului, procentul de pacienți decedați din grupul care nu a primit tratament pe bază de statine este de 25.4%, în timp ce procentul aferent grupului care a primit statine pe durata spitalizării este de 19.8%. Așadar, grupul de pacienți care a primit tratament cu statine a manifestat un risc de mortalitate cu 22% mai scăzut.
Oamenii de știință din spatele studiului sunt de părere că datele obținute indică faptul că tratamentul cu statine poate preveni un deces din cinci. Mai mult, dacă tratamentul cu această clasă de medicamente a continuat să fie administrat pe durata spitalizării pacientului COVID-19, rata de mortalitate a acestuia a scăzut cu până la 25%, prin urmare s-a putut preveni un deces din patru. În concluzie, cercetătorii susțin că aceste descoperiri demonstrează faptul că tratamentul cu statine nu are niciun impact negativ asupra evoluției bolii la pacienții internați și, mai mult, acesta poate reduce în mod semnificativ rata de deces la pacienții cu forme severe.
Neîncrederea în statine
Unul dintre efectele negative indirecte ale pandemiei COVID-19 este faptul că anumite persoane au încetat să își ia măsurile de prevenție necesare în combaterea bolilor cronice de care suferă, sau să aibă grijă de starea de sănătate generală. Acest lucru vizează și consumul de medicamente pe bază de statine, care au primit publicitate negativă sau cel puțin controversată, atât în canalele mass-media, cât și pe rețelele de socializare.
În plus, anumiți specialiști în sănătate și-au exprimat reținerea cu privire la folosirea statinelor în protocolul de tratament al pacienților COVID-19. În acest sens, pe lângă faptul că manifestarea virusului în organism poate duce la decesul anumitor pacienți, complicațiile și rata de mortalitate generală poate crește și din cauza retragerii acestor medicamente din schema de tratament, declară Masana.
Acesta a adăugat că, în ceea ce privește statinele, oamenii de știință au demonstrat, prin studiul de față, faptul că frica generată de pandemie nu ar trebui exploatată niciodată ca argument pentru suspendarea unui tip de tratament.
Deși studiul cercetătorilor spanioli nu a fost conceput initial pentru a demonstra faptul că administrarea unui tratament pe bază de statine pacienților COVID-19 ar putea reduce riscul de deces, acesta a deschis, în mod cert, calea către noi studii și proiecte de cercetare care ar putea consolida aceste descoperiri.