Microsoft vrea să îi învie pe cei dragi din amintiri digitale, sub formă de chatbots

Cel mai nou proiect Microsoft nu are de-a face cu vreo versiune de Windows, ci cu… învierea celor morţi. Bine, e mult spus “înviere”, ci mai degrabă o rememorare a lor prin intermediul unui chatbot cu AI. Conceptul sună SF, dar l-am auzit şi în trecut şi l-am văzut în acţiune în seriale ca “Black Mirror”.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Un brevet primit recent de Microsoft face aluzie la la “învierea unei persoane decedate sub format de chat bot”. Cu cât există mai multe date şi detalii online despre acea persoană, cu atât mai precis va fi chatbot-ul său. Softul special creat cu AI va strânge imagini, date vocale, postari social media şi mesaje electronice pentru a recrea un ego digital după moarte. Sunt pregătite şi modele multidimensionale 2D şi 3D ale celor care nu mai sunt printre noi. Comunicarea dintre cei dragi rămaşi în viaţă şi noul bot se va face vocal şi prin mesaje text.

E interesant că vom putea şi alege iteraţii ale persoanei respective, versiuni de la vârsta de 10, 20, 40 sau 60 de ani sau derivate ale sale. Poate fi vorba de un prieten, o rudă, o cunoştinţă sau chiar o celebritate sau personaj istoric. Până şi personaje fictive pot fi create astfel, preluându-le replici din filme sau cărţi. Antrenarea AI-ului şi chatbot-ului se pot face de către utilizator, alături de echipa Microsoft. O altă teorie este că tu poţi să îţi antrenezi şi pregăteşti clona digital pentru momentul când nu vei mai exista.

Această practică nu e chiar nouă şi celebrităţile au tot folosit tehnologia pentru a îşi aduce înapoi rude sau animale de companie. Kanye West i-a dat lui Kim Kardashian o hologramă a tatălui său mort în octombrie 2020 ca un cadou de zi de naştere. Barbra Streisand şi-a iubit aşa mult câinii, încât i-a clonat. Conceptul de concerte rock cu vedete care nu mai sunt printre noi precum Dio sau Michael Jackson se practică deja de mai bine de jumătate de deceniu.

Problema Microsoft e că mai creat un chatbot prin 2016, unul numit Tay, care a preluat mesaje de la oameni via Twitter şi a devenit foarte rapid rasist şi abuziv. Ce ne facem dacă latură întunecată a celui decedat va fi redată de acei boţi?

Visits: 90