Ceaiul de mătase de porumb: beneficii și contraindicații
Mătasea de porumb conține o varietate de compuși vegetali care pot fi responsabili pentru diverse efecte benefice asupra sănătății. Acest remediu natural a fost utilizat din vechime pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv probleme de prostată, infecții ale tractului urinar și boli de inimă, scrie doc.ro
Mătasea de porumb (Stigma maydis) reprezintă acele fire galben-maronii care cresc peste boabele știuletelui de porumb și a fost folosită în tradiția nativilor americani și a chinezilor pentru tratarea multor boli. Bogată în flavonoide, are potențiale proprietăți antioxidante, diuretice și hipoglicemiante.
Mătasea de porumb poate fi folosită proaspătă, dar este adesea uscată înainte de a fi consumată sub formă de ceai sau extract. Se poate găsi, de asemenea, în magazinele naturiste, sub formă de capsule. Ceaiul de mătase de porumb și unele suplimente sunt administrate în prezent în special pentru tratarea anumitor probleme urinare, dar nu numai.
Ce beneficii are mătasea de porumb?
Deși studiile științifice sunt limitate, cercetări preliminare sugerează că mătasea de porumb poate avea beneficii pentru sănătate, în special pentru anumite tipuri de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi diabetul. Aceste beneficii pot fi corelate cu conținutul de antioxidanți.
Studii multiple efectuate în eprubetă și pe animale au demonstrat că flavonoidele din mătasea de porumb¹ reduc stresul oxidativ și protejează împotriva radicalilor liberi. În plus, cercetările au arătat că extractul de mătase de porumb poate reduce inflamația prin suprimarea activității a doi compuși inflamatori majori. Este nevoie, însă, și de studii cu participanți umani pentru a consolida aceste concluzii.
Mătasea de porumb ar putea regla glicemia
Unele cercetări indică faptul că mătasea de porumb poate reduce glicemia și poate ajuta la gestionarea simptomelor diabetului. Un studiu efectuat pe animale indică faptul că șoarecilor diabetici cărora li s-au administrat flavonoide din mătase de porumb li s-a redus semnificativ glicemia comparativ cu un grup de control. Un alt studiu în eprubete a arătat, de asemenea, că antioxidanții din mătasea de porumb pot ajuta la prevenirea bolilor renale diabetice. Sunt necesare, însă, și studii efectuate pe oameni pentru a verifica aceste beneficii.
Extractul de mătase de porumb poate scădea tensiunea arterială
Mătasea de porumb ar putea fi un tratament eficient pentru hipertensiunea arterială, având în vedere că încurajează eliminarea excesului de lichid din corp. Ca atare, ar putea fi o alternativă naturală la medicamentele diuretice prescrise, care sunt adesea folosite pentru a reduce tensiunea arterială. Un studiu recent, efectuat pe șobolani, a descoperit că extractul de mătase de porumb a redus semnificativ tensiunea arterială prin inhibarea activității enzimei de conversie a angiotensinei (ECA).
Într-un alt studiu² de 8 săptămâni, 40 de persoane cu tensiune arterială crescută au luat o cantitate crescândă de extract de mătase de porumb până când au ajuns la o doză de 118 mg pe kilogram de greutate corporală. Tensiunea arterială a acestor participanți a scăzut semnificativ în comparație cu cea a unui grup de control.
Mătasea de porumb ar putea reduce colesterolul
Un studiu efectuat pe animale a constatat că șoarecii cărora li s-a administrat extract de mătase de porumb au înregistrat reduceri semnificative ale colesterolului total și rău (LDL), alături de creșteri ale colesterolului bun (HDL). Într-un alt studiu³ efectuat pe șoareci hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, cei care au primit mătase de porumb au prezentat un colesterol total semnificativ mai mic decât cei care nu au primit acest supliment. Nu s-au efectuat, însă, și studii umane, care să confirme aceste rezultate.
Ceaiul de mătase de porumb poate elimina nisipul de la rinichi
Unele studii efectuate pe animale au arătat că mătasea de porumb crește fluxul de urină și poate reduce activitatea bacteriilor din organism, contribuind la eliminarea infecțiilor tractului urinar. Astfel, ceaiul de mătase de porumb poate menține sănătatea rinichilor și susține eliminarea reziduurilor pe cale urinară, având efect antiinflamator și diuretic neiritant. De asemenea, susține funcțiile bilei și ale ficatului.
Acest ceai le poate fi de ajutor persoanelor diagnosticate cu litiază renală (pietre la rinichi) sau cu microlitiază (nisip la rinichi). De asemenea, poate fi util în caz de cistite, uretrite sau nefrite. Anumite dovezi sugerează că ar putea fi de folos și în tratamentul obezității, contribuind la pierderea în greutate. Unele femei spun că ceaiul de mătase de porumb este un remediu util în tratarea menstruațiilor neregulate (se beau 2-3 căni de ceai pe zi timp de o săptămână, înainte de data la care ar trebui să apară menstruația).
Pentru a prepara ceaiul de mătase de porumb, se pune o lingură de plantă mărunțită în 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se strecoară. Se beau cel mult 3 căni de ceai pe zi.
Care este doza potrivită de mătase de porumb?
O varietate de factori ar putea influența reacția corpului la acest supliment, inclusiv vârsta persoanei, starea de sănătate și istoricul medical. Cele mai multe cercetări disponibile sugerează că mătasea de porumb nu este toxică și că dozele zilnice de până la 4,5 g pe kilogram de greutate corporală sunt probabil sigure pentru majoritatea oamenilor. Pe etichetele suplimentelor din mătase de porumb pot fi observate în general doze considerabil mai mici, cum ar fi de 400-450 mg, administrate de 2-3 ori pe zi.
Ce efecte adverse și contraindicații are mătasea de porumb?
Deși s-au raportat foarte puține efecte adverse, mătasea de porumb poate să nu fie sigură pentru toată lumea. De exemplu, dacă o persoană a avut o reacție alergică la porumb sau la produsele din porumb, ar trebui să evite mătasea de porumb.
În plus, acest remediu natural nu este recomandat persoanelor care iau oricare dintre următoarele medicamente: diuretice ori alte medicamente pentru tensiunea arterială, medicamente pentru diabet, antiinflamatoare sau diluanți ai sângelui. Suplimentele și ceaiul ar trebui evitate și de cei care iau suplimente de potasiu sau care au fost tratați pentru niveluri scăzute de potasiu, deoarece mătasea de porumb poate crește excreția acestui mineral.
La fel ca în cazul oricăror suplimente alimentare, e indicat să se ceară sfatul medicului înainte de a se administra un remediu cu mătase de porumb, mai ales dacă persoana suferă de anumite afecțiuni sau ia anumite tratamente medicamentoase.