Tim Drone

Cei de la Tesla sunt acuzați de încetinirea vitezei de încărcare și de micșorarea autonomiei bateriei mașinilor sale

În cadrul unui tribunal din Norvegia, compania a fost găsită vinovată de încetinirea vitezei de încărcare și de micșorarea capacității bateriei pentru vehiculele sale electricte. Se pare că este vorba despre zeci de mii de utilizatori afectați, iar Tesla riscă să plătească 16 mii de dolari fiecărui utilizator în parte.

Problemele au fost semnalate pentru prima oară în 2019, atunci când utilizatorii au observat că autonomia bateriilor mașinilor a scăzut prima oară cu 12 mile (19 km), apoi cu 30 de mile (48 km). Din câte se pare, doar Model S-urile și Mode X-urile cu baterii de 85kWh, care nu au mai fost produse din 2016, au fost afectate.

Pentru cei mai mulți păgubiți, aceste modificări neplăcute au survenit în urma actualizărilor 2019.16.1  și 2019.16.2 introduse de Tesla. Atunci când a pus pentru prima oară problema, un client pe nume David Rasmussen a povestit că a sa Tesla Model S 85 a suferit o scădere a autonomiei cu 11% pe parcursul a 5 săptămâni, iar graficul întocmit de acestea explică destule:

Pe lângă problemele cu autonomia, clienții se confruntă și cu scăderea ratei de încărcare DC la stațiile Supercharger. Contrar efectelor evidente, Tesla menționează că aceste actualizări de soft „sunt menite să protejeze bateriile și să le prelungească durata de viață, iar problemele afectează doar o mică parte din totalul utilizatorilor”.

Bineînțeles, asta a creat o confuzie în rândul posesorilor de Tesla. De ce ar fi avantajos un update care limitează funcționalitatea unui produs…? Așa că, în cadrul unei audieri la tribunalul din Norvegia, verdictul a fost dat. Tesla sunt vinovați de aceste daune, iar 30 de locuitori au primit în despăgubire 16 mii de dolari. Compania riscă să plătească această sumă tuturor clienților din toate țările.

Se estimează că, în Norvegia, ar putea exista peste 10 mii de posesori de Tesla care se confruntă cu aceste probleme, și oricât de bogat ar fi Elon Musk, tot nu-ți prea vine să faci calcule de tipul 16.000 x 10.000…

SURSĂ ARTICOL

Visits: 11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *