Un Campion Printre Alimente: Siropul de Arțar, Cel Mai Sănătos Îndulcitor Natural
Siropul de arțar, extras din seva arțarului de zahăr, arțarului negru sau arțarului roșu, este un îndulcitor sănătos, cu aromă deosebită, utilizat pe scară largă în America de Nord, pentru prepararea dulciurilor, a băuturilor și a altor alimente. Proprietățile antiinflamatoare și antioxidante ale siropului de arțar s-au dovedit eficiente în cancer și boli bacteriologice, spun studiile științifice realizate în Statele Unite. Siropul de arțar înlocuiește zahărul Siropul de arțar poate înlocui cu succes zahărul în cafea și în ceai. Spre deosebire de alți îndulcitori naturali, precum ștevia, acesta nu schimbă gustul și nu produce pericolul de exces de fructoză, așa cum se întâmplă în cazul siropului de agave. Siropul de arțar, un medic natural Consumat în cantități moderate, siropul de arțar, cu a sa aromă de caramel, constituie o sursă bună de zinc, mangan, potasiu și calciu, extrem de importante pentru tratarea diverselor afecțiuni. Doar 2 lingurițe de sirop de arțar au 34 de calorii și asigură 3,6% din doza zilnică necesară de zinc și 22% din doza zilnică recomandată de mangan. Sănătatea inimii, menținută cu sirop din arțar Pe lângă acțiunea sa antioxidantă, zincul prezent în siropul de arțar, deține funcții importante pentru reducerea progresiei aterosclerozei.
Necesar pentru funcționarea adecvată a celulelor endoteliale, zincul ajută la prevenția daunelor endoteliale, produse de oxidarea colesterolului ‘’rău’’, precum și a altor grăsimi oxidate. Efectul antioxidant al siropului de arțar Manganul joacă un rol esențial în producerea de energie şi pentru protecția antioxidantă. Mai exact, enzima antioxidantă cheie superoxid dismutază necesită mangan pentru a dezarma radicalii liberi produși în mitocondrii, cunoscute ca fabrici producătoare de energie din celule. Mai mult decât atât, studiile au demonstrat că siropul de arțar deține capacitatea de prevenire a bolilor cronice grave, precum diabetul, Alzheimer, cancerul și osteoporoza, datorită compușilor antioxidanți. Și diabeticii pot consuma sirop de arțar Bogat în fenoli (compuși antioxidanți), siropul de arțar ajută la menținerea nivelului glicemiei la cote normale. Rolul fenolilor constă în inhibarea enzimelor implicate în conversia carbohidraților în zahăr, prevenindu-se, astfel, debutul diabetului tip 2. Prin urmare, cu toate că majoritatea ar fi tentată să considere siropul de arțar drept o ‘’amenințare zaharoasă’’ pentru diabet, iată că știința ține să o contrazică. Aliat important pentru întărirea sistemului imunitar Pentru funcționarea optimă, multe tipuri de celule ale sistemului imunitar depind de zinc. Cercetările au arată că lipsa de zinc determină reducerea celulelor albe și a răspunsului imunitar. Pe de altă parte, manganul ajută la reducerea inflamațiilor și acționează ca imunostimulent. Excelent pentru sănătatea sistemului reproducător Siropul de arțar este recomandat bărbaților (sănătoși) pentru sănătatea sistemului reproducător. Concentrat în prostată decât în orice alt țesut uman, zincul ajută la reducerea dimensiunii prostatei. În sprijinul sănătății masculine vine și manganul, un catalizator al sintezei acizilor grași și colesterolului, care, participând la producția de hormoni sexuali, susține sănătatea sistemului reproducător. Precauții Consumat în exces, siropul de arțar (66% – 70% zahăr), poate crește riscul de obezitate, diabet, tensiune (ridicată), niveluri nesănătoase de grăsimi și colesterol în organism.
sursa:topremediinaturiste.ro