Diferențele de temperatură favorizează tenul uscat și apariția ridurilor. Care sunt soluțiile?

Diferențele de temperatură, de la un sezon la altul, specifice regiunii în care locuim, pot fi o adevărată provocare pentru piele, în special pentru cei cu piele sensibilă.  Trecerile de la cald la rece, uneori de la o zi la alta, pot da curs uscăciunii și deshidratării tenului, ceea ce duce la accelerarea apariției ridurilor. 

Din acest motiv, este important să îți ajustezi rutina de îngrijire a tenului în funcție de schimbările de temperatură, care survin inevitabil atunci când intrăm într-un nou anotimp. În acest fel, îți protejezi pielea de efectele nocive ale factorilor de mediu, dar, în același timp, poți încetini instalarea primelor semne de înbătrânire.

Cu toate acestea, schimbările subite de vreme pot apărea de la o zi la alta, ceea ce se poate vedea imediat pe tenul tău. Care este soluția? În primul rând, este important să înțelegi diferența dintre un ten deshidratat versus un ten uscat, pentru a putea acționa cu produsele potrivite și a nu-ți supraîncărca tenul, dacă ai impresia că este uscat, când, de fapt, problema reală este deshidratarea.

Care este diferența dintre un ten uscat și un ten deshidratat?

Tipul de ten și anumite probleme ale tenului sunt două chestiuni diferite, iar în acest fel se traduce și dilemma ten uscat versus ten deshidratat. Așadar, tipul de ten este, în realitate, moștenirea ta genetică, reflectată asupra pielii. Dacă ai tenul uscat, de fel, atunci pielea ta va secreta mai puțin sebum față de alte persoane, în special față de cele care au ten gras. Tenul uscat nu se rezolvă cu produse cosmetice sau cu un tratament, dar poate fi întreținut cu ajutorul produselor de îngrijire a pielii, dedicate pentru o hidratare în profunzime.

Problemele de ten, cu ar fi deshidratarea, hiperpigmentarea, cuperoza, sensibilitatea sau tendințele acneice, sunt afecțiuni temporare sau permanente, în funcție de cauza care le generează. Adesea, aceste probleme, cum ar fi deshidratarea, apar în urma schimbărilor climatice și a condițiilor de vreme extreme, precum ger, vânt puternic sau căldură excesivă și expunere îndelungată la soare. Nu în ultimul rând, problemele de piele pot fi ameliorate considerabil cu ajutorul unei rutine de îngrijire dedicate, menținută cu perseverență și cu atenție pentru rezolvarea acestora.

Așadar, atunci când trecem de la vremea plăcută de toamnă către temperaturile scăzute ale iernii, pielea are de suferit. De asemenea, aerul uscat din interior poate accelera deshidratarea pielii. Dacă ai tenul uscat, toți acești factori vor fi mai pronunțați și îți vor afecta pielea mai puternic, uneori ajungându-se la complicații precum descuamare, dezechilibrarea barierii naturale a pielii și chiar apariția eczemelor.

Diferența principală dintre tenul uscat și cel deshidratat pe care trebuie să o reții este că pielea uscată reprezintă absența sebumului, în timp ce pielea deshidratată implică absența apei în țesuturile cutanate. Persoanele cu piele uscată nu se confruntă doar cu un ten uscat, ci și cu uscăciune pe restul corpului, și aici ne referim inclusiv la pielea scalpului (motiv pentru care multe persoane cu ten uscat suferă de mătreață). Producția de sebum nu este suficientă pentru a menține pielea suplă și hidratată.

La polul opus, o persoană cu piele deshidratată nu trebuie neapărat să sufere de o producție scăzută de sebum, deshidratarea apărând în urma altor factori, precum lipsa unui consum de apă corespunzător, expunerea la condiții de vreme extreme sau utilizarea unor produse cosmetice foarte agresive, care usucă pielea în exces.

Soluții pentru ferirea tenului de uscăciune și deshidratare

Schimbările de temperatură, din ce în ce mai subite în ultimii ani, de la vară la iarnă, pot exercita un stress puternic asupra pielii tale. În plus, dacă obișnuiești să călătorești des, mai ales international, iar pielea ta are de-a face cu temperaturi diferite foarte des, este posibil ca simptomele resimțite să se accentueze, fie că vorbim de o piele mai uscată ca de obicei sau de deshidratarea pielii. Așadar, dacă vorbim doar de stresul schimbării de temperatură, mai ales despre trecerea de la vreme caldă la vreme rece, este important să introduce elemente cât mai hrănitoare în rutina ta de zi cu zi.

Pentru persoanele cu ten uscat se recomandă introducerea unor creme bogate, hrănitoare, cu ingrediente emoliente și ocluzive, care mențin hidratarea în țesuturile cutanate, cum ar fi glicerina, ureea, acidul hialuronic, lanolina și extractul de centella asiatica. În plus, la final de rutină, poți aplica câteva picături de ulei de jojoba sau de argan, pentru a sigila hidratarea obținută în urma aplicării produselor obișnuite din rutină.

Pentru persoanele cu ten deshidratat, este important, indiferent de natura tenului, să se lucreze pe menținerea unei bariere naturale a pielii sănătoase și echilibrate. Niacinamidele sunt un ingredient foarte util în acest sens, având acțiune calmantă și reparatoare. De asemenea, hidratarea corespunzătoare a pielii este esențială. Chiar dacă suferi de ten gras și/sau acneic, hidratarea nu trebuie să lipsească din rutina ta zilnică. Poți introduce un toner hidratant, cu acid hialuronic și termina rutina cu o cremă lejeră, dar hidratantă, cu ingrediente precum centella asiatica.

De asemenea, un sfat util atât pentrul persoanele cu ten uscat, cât și pentru cele cu ten deshidratat, este aplicarea mai multor straturi de hidratare, pentru un efect de lungă durată. Așadar, poți opta pentru un gel de curățare a pielii blând, cu extracte emoliente, care nu elimină complet stratul de sebum, ce are rol protector pentru piele. Poți continua cu un toner hidratant, un serum bogat în peptide, care luptă împotriva îmbătrânirii pielii și încheia cu o cremă hrănitoare.

Măștile hidratante, aplicate o dată la câteva zile, pot, de asemenea, face minuni.

În plus, pe timpul iernii, pentru a preveni uscarea sau deshidratarea tenului peste noapte, poți folosi un umidificator, care va menține un nivel optim de umiditate în camera în care dormi. În acest fel, se poate evita pierderea apei transepidermice pe timpul nopții. Nu în ultimul rând, poți lua în calcul și un supliment alimentar nutraceutic, de exemplu un complex de acizi grași Omega-3 esențiali, care susțin sănătatea pielii și a părului de la interior. Alături de o dietă bogată în fructe și legume, precum și o hidratare corespunzătoare, îți vei putea menține sănătatea și luminozitatea pielii, indiferent de schimbările climatice.

sursa:doc.ro

Visits: 15