9 sfaturi si motive pentru a face sport dupa 50 de ani

Observ o prezenta mai mare la sport in randul persoanelor de varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, insa foarte scazuta prezenta persoanelor trecute de 45 – 50 si tocmai de aceea am decis sa va vorbesc despre acest aspect. Unul din motivele principale ar fi lipsa de informatie despre cum ar trebui sa ne antrenam dupa 50 de ani.

 

Azi vreau sa aduc cateva recomandari cand vine vorba despre a face miscare dupa varsta de 45-50 de ani:

1. Fa o evaluare inainte de a incepe orice program de miscare

Este foarte important sa aduni niste informatii despre nivelul tau cardiovascular, muscular, compozitie corporala, etc. Asta te va ajuta sa-ti construiesti specific programul de miscare si sa nu iti pui in pericol sanatatea.

2. Construieste un plan

Exista foarte putine persoane ce sunt capabile de a construi un plan bun. Exact… foarte putine persoane! De aceea, a angaja un antrenor personal merita fiecare leu in parte. Acest specialist poate creiona impreuna cu tine un plan de antrenament si nutritie croit exact pe nevoile tale. Credeti-ma ca este cea mai buna investitie posibila!

 

3. Fa exercitii pentru mobilitate zilnic

Acest tip de exercitii te ajuta sa-ti mentii articulatiile in forma. Articulatiile sunt o parte importanta a sistemului nostru de deplasare si echilibru si tot ele, odata cu inaintarea in varsta, sunt primele afectate – vezi ce se intampla in cazul debutului artrozei genunchiului.

4. Antreneaza puterea

Ca si definitie, puterea=forta x viteza/distantei. Deci ea are componente de viteza si forta. Multa lume crede ca puterea este doar pentru sportivii de performanta. Nu este asa! Puterea ne ajuta sa evitam accidentarile si este una din piesele importante in aceasta directie.

5. Adu varietate in dezvoltarea sistemului energetic (DSE)

Nu te bloca in antrenamentele cardio lungi. Adu varietate in antrenamente: intervale, antrenamente tip fartlek de 2 ori pe saptamana pentru a aduce valoare sistemului DSE.

6. Invata sa elimini stresul

Activitati ca yoga sunt indicate odata cu inaintarea in varsta. Stresul aduce mari efecte negative asupra sanatatii noastre. Este demonstrat stiintific acest lucru. Exercitii de respiratie, activitati ce elimina stresul, sarituri usoare controlate, etc. sunt recomandate chiar si dupa varsta de 50 de ani.

7. Imbunatateste-ti nutritia

Eu am o expresie pe care o folosesc des cu clientii mei: nu poti antrena nutritia nepotrivita! Alimentatia sanatoasa si potrivita te poate ajuta sa te antrenezi pana la 3 ore pe zi. Da, este demonstrat. In acelasi timp, daca nutritia ta nu este corecta in proportie de 90%, atunci suplimentele nutritive nu sunt de folos.

8. Antreneaza ambele parti ale corpului

Se stie ca barbatii antreneaza in mare parte doar trenul superior. Nu ignorati antrenamentele pentru picioare. Aceste antrenamente stimuleaza metabolismul, deoarece angrenam o cantitate mare de masa musculara.

9. Distreaza-te!

Sportul poate fi o ocazie excelenta sa socializezi, sa iti faci prieteni si sa te bucuri de viata, chiar si la varsta a doua.

Iata cateva reguli de bun simt de care sa tii cont atunci cand iti propui sa faci sport / miscare, dupa varsta de 50 de ani:

E cazul sa incepi sa mergi mai mult pe jos – 30 de minute de mers pe jos, 4 zile pe saptamana, reprezinta o modalitate buna de a face miscare. Chiar si faptul ca faci miscare 15 minute, in fiecare zi, poate avea un impact asupra sanatatii articulatiilor tale. Nu trebuie sa iti soliciti la maximum organismul.

Daca ai anumite afectiuni, precum gonartroza sau coxartroza si ai dureri de genunchi ori dureri de sold, intreaba-ti medicul specialist ce activitati fizice sunt contraindicate in cazul tau. Important este, totusi, sa faci miscare, insa sa nu iti agravezi afectiunea articulara de care suferi.

Ia-ti masuri de precautie – Daca nu ai mai facut de multi ani sport sau orice forma de activitate fizica, este important sa incepi cu pasi mici si sa construiesti un regim ideal pentru nevoile tale. Daca simti durere cand faci miscare, ia un analgezic inainte de a incepe exercitiile fizice.

Trebuie sa accepti ideea ca va exista o oarecare durere (de exemplu, febra musculara este normala) si ca va trebui sa te obisnuiesti cu ea, insa durerea nu trebuie sa stea in calea activitatilor fizice.

Fa-ti incalzirea  Pentru a te ajuta sa te pregatesti pentru exercitiile fizice, este important sa iti intinzi musculatura, sa faci unele miscari de stretching. Flexibilitatea iti imbunatateste echilibrul si ajuta la reducerea riscului de accidentare la nivelul articulatiilor. Daca ti-e teama ca ai putea sa cazi, un program simplu de tai chi poate sa te ajute sa ai un echilibru mai bun.

sursa:doc.ro

Visits: 19