Ce s-a întâmplat cu Google Play Music?
Cred că mulți ne aducem aminte de bătrânul Google Play Music instalat din fabrică pe telefoanele noastre Android de odinioară. Pentru o vreme, acesta ajunsese la stadiul de serviciu de music streaming destul de popular, încercând parcă să-i muște de picior pe giganți ca Apple Music și Spotify, cel puțin din punct de vedere al utilizatorilor Android.
Însă timpul trece repede și ajungi să te întrebi unde este Google Play Music, de ce nu mai poți accesa conținutul prin intermediul său, ba chiar mai rău, oare îl mai găsești prin aplicațiile din telefon? Păi, pe scurt, Google Play Music nu mai există. Dar de ce?
Care e faza cu Google Play Music?
Începuturile străvechi datează din 2006, când Google a cumpărat YouTube în încercarea de a plonja și în industria de video sharing. La vreo cinci ani distanță, adică prin 2011 a răsărit și Google Play Music. În 2015, și YouTube și-a lansat propria platformă de music streaming, adică YouTube Music. Cele două platforme au început încet-încet să adună tot mai mulți utilizatori, apogeul fiind atins în 2020. Conform USA Today, la vremea aceea, Google Play Music și YouTube Music au adunat 20 de milioane de abonați.
Doar că Google nu a fost mulțumit de această performanță, printre ultimele în clasament dacă aducem în discuție Spotify cu 113 milioane de abonați, Apple Music cu 60 de milioane, chiar și Amazon Music la 55 de milioane de utilizatori. Calculând și punând în balanță lucrurile, probabil Google și-a dat seama că n-are rost să se chinuie cu două servicii de music streaming diferite care oricum nu au reușit individual să se ridice la înălțimea așteptărilor. Astfel, anul 2020 a marcat sfârșitul lui Google Play Music, dar asta a reprezentat un avantaj pentru YouTube Music.
Google a anunțat înainte cu câteva luni această decizie, oferindu-le utilizatorilor instrucțiuni despre cum să-și poată transfera tot conținutul pe noua platformă. Din păcate, cei care nu au fost pe fază și nu au respectat termenul-limită nu au reușit să-și păstreze datele. În decembrie 2020, Google Play Music a închis definitiv ochii, deadline-ul pentru transferul fișierelor pe YouTube Music fiind 24 februarie 2021. După expirarea termenului, toate datele au fost șterse permanent, fără posibilitatea de a le recupera. Eh, oricum niciodată nu mi-a plăcut interfața acestuia…
YouTube Music a reprezentat evoluția firească a lucrurilor
După ce Google Play Music a fost dizolvat și absorbit de YouTube Music, compania a avut posibilitatea să ia decizii mai inspirate și să își consolideze baza de abonați pentru un singur serviciu to rule them all. YouTube Music a devenit din ce în ce mai bun datorită unei serii de îmbunătățiri și opțiuni utile integrate atât în modelul premium, bazat pe subscripție, cât și pe cel gratis, bântuit de reclame.
Chiar dacă nu reprezintă o competiție periculoasă pentru marile platforme instalate pe dispozitivele noastre inteligente, YouTube Music are și el meritele sale. De exemplu, limita pieselor dintr-un playlist a fost extinsă, la pragul de 1000 de melodii permise în trecut de Google Play Music la 5000 pe actuala platformă. Și credeți-mă, 1000 este un număr destul de mic…
În plus, funcția de local playback pe YouTube Music a fost mărită la 100 de mii de melodii ce pot fi redate offline, spre deosebire de cele 50 de mii asigurate de Google Play Music. Unde mai pui și că algoritmul face o treabă bunicică în a-ți oferi sugestii destul de precise și interesante bazate pe preferințele muzicale? Iar la o medie de 50 de milioane de abonați înregistrați în 20201, YouTube Music îmi pare o metodă validă și avantajoasă de a te bucura de artiștii preferați.