Dispozitivul prin care îți poți manipula visele, creat de cercetători: la ce ajută

Sănătatea somnului tău și beneficiile derivate dintr-un somn de calitate, sunt foarte importante. Din acest motiv, cercetătorii de la MIT au făcut un efort pentru a le manipula.

Printr-un gadget futurist intitulat Dormio, un grup de cercetători de la MIT fac eforturi de câțiva ani pentru a te ajuta să influențezi conținutul viselor sau fluxul de activități pe care le întreprinzi într-un vis. Astfel, dacă lucrurile decurg cum trebuie, visele ar putea deveni semnificativ mai utile sau, în cel mai pesimist caz, mai odihnitoare.

În urma unui set de analize elaborate pe acest subiect, oamenii de știință au concluzionat că visele pot consolida abilitatea de memorare, dar și sănătatea mentală și emoțională. Pornind de la acele rezultate, în cadrul MIT a fost realizat un așa numit Dream Lab (Laborator de Vise). Scopul fundamental al acestui laborator este de a facilita manipularea viselor pentru a-ți îmbunătăți viața atunci când ești treaz.

DormioPartea cea mai spectaculoasă a întregii ecuații constă în faptul că ideea este departe de a fi nouă. Tentative de manipulare a viselor s-au înregistrat în prima fază în urmă cu câteva sute de ani. De la Beethoven, Edgar Allan Poe și Dali, până la Nicola Tesla sau Thomas Edison, cu toții au încercat să interacționeze într-o manieră lucidă cu visele pe care le experimentau noaptea.

Soluția găsită de personajele istorice menționate mai sus poate fi experimentată și acasă, de tine. Implică ținerea în mână a unei bile de oțel atunci când te pui la somn. În momentul în care ai adormit complet, scapi bila din mână și te trezești. În acele momente de luciditate, rămâne să notezi ce ai visat.

Cel puțin în teorie, Dormio va avea multe aplicații în îmbunătățirea creativității și productivității. Gadgetul se va putea ancora în starea semi-lucidă de visare și va putea influența ce se întâmplă acolo. Ca referință, acele episoade de somn sunt intitulate hypnagogia. Pentru mai multe detalii despre modul în care funcționează Dormio, poți arunca o privire pe clipul de mai jos. Dacă te pricepi la programare și ai câteva noțiuni de hardware, cele mai multe particularități ale noului aparat au fost publicate online.

[embedded content]

Visits: 36