Ce afecțiuni se pot manifestă prin amețeli frecvente
Amețeală este un simptom care se manifestă prin senzație de dezechilibru și poate afecta organele senzoriale, în special ochii și urechile. În anumite cazuri, ea poate duce la leșin, însă trebuie reținut că amețeală nu este o boală, ci un simptom al altor probleme de sănătate, de cele mai multe ori nesemnificative.
Posibile cauze ale amețelii
Cele mai frecvente cauze ale amețelilor sunt reprezentate de tulburările urechii interne, de administrarea anumitor medicamente sau de consumul excesiv de alcool. Episoadele de amețeală de scurtă durata pot fi cauzate și de vertijul pozițional paroxistic benign, o afecțiune apărută în urmă acumulării reziduurilor la nivelul urechii interne, scrie doc.ro.
De asemenea, amețeală și senzația de dezechilibru pot fi simptome ale bolii Meniere, ale migrenelor sau neurinom acustic, o tumoră benignă a creierului, care se dezvoltă pe nervul vestibular. În cazuri rare, amețeală și vertijul pot fi consecințe ale unui accident vascular cerebral, ale hemoragiei cerebrale, ale sclerozei multiple sau ale altor tulburări neurologice.
Alte cauze ale amețelilor pot fi:
scăderea bruscă a tensiunii arteriale;
boli de inima;
diabet;
scăderea tensiunii arteriale;
afecțiuni neurologice;
efectele adverse ale anumitor medicamente;
tulburările de anxietate;
anemia (carență de fier);
hipoglicemia (nivel scăzut al zahărului în sânge);
infecții la nivelul urechilor;
deshidratarea;
accidentul vascular cauzat de temperaturi crescute;
sportul în exces;
răul de mișcare.
Simptomele amețelii
Amețeală poate fi recunoscută relativ ușor, urmărind aceste simptome:
vertij (ai senzația că se învârte totul în jurul tău);
neliniște;
pierderea echilibrului;
senzația de plutire;
greutate mare a capului.
Uneori, amețeala poate fi însoțită de transpirație excesivă, greață, vărsături, paloare sau de pierderea cunoștinței.
Examinarea medicală
Examenul fizic este, de regulă, instrumentul de care medicul se folosește pentru a stabili diagnosticul amețelilor. El îți va pune întrebări legate de momentul în care te simți amețit, simptomele resimțite și severitatea acestora. De asemenea, e posibil că medicul să îți examineze ochii și urechile, dar și postura, pentru a-ți verifică echilibrul.
În funcție de cauza suspectată, medicul ar putea recomandă o tomografie computerizată sau un RMN. În majoritatea situațiilor însă, cauza care stă la baza amețelilor nu este severă, astfel încât tratamentul presupune, de cele mai multe ori, modificări ale stilului de viață și administrarea sau evitarea anumitor medicamente.
Când poate fi amețeala o urgență medicală
Dacă episoadele de amețeală apar frecvent și sunt însoțite de dureri de gât, de cap, vedere încețoșată, pierderea auzului și a capacității motorii, pierderea cunoștinței sau dureri în piept, solicită ajutor medical de urgență. Aceste simptome pot indică o problema gravă de sănătate.
Complicații ale amețelilor
Amețeală poate duce la complicații grave, mai ales atunci când provoacă leșin sau pierderea echilibrului. Acest lucru poate fi deosebit de periculos, mai ales dacă persoană în cauza se află la volan. Dacă simți că amețești, oprește imediat mașină pe dreapta și așteaptă până când îți revii.
Prevenirea amețelilor
Pentru a preveni apariția amețelilor, este indicat să te odihnești corespunzător, să urmezi un regim alimentar echilibrat și să eviți consumul excesiv de cafea și alcool, precum și tutunul.
Tratament amețeli
În general, amețeală dispare de la sine, fără un tratament specific. În cel mult câteva săptămâni, corpul se adaptează la factorii care declanșează amețeli, iar astfel acest simptom dispare. Alteori, amețeală este tratată în funcție de cauza care a declanșat-o – de pildă, sindromul Meniere este tratat cu medicamente diuretice, care vor reduce amețeală.
Antihistaminicele pot fi și ele administrate pentru tratarea amețelilor, însă acestea au că efect secundar senzația de somnolență. Anxioliticele, dar și pastilele pentru dureri de cap pot fi, de asemenea, folosite în tratarea amețelilor.
Remedii naturiste pentru amețeli
Întinde-te pe un pat, într-o camera întunecată, dacă ai senzații puternice de amețeală. Nu citi, nu folosi telefonul și nu te uită la televizor până când starea nu ți se ameliorează. Hidratează-te bine, nu consumă alcool sau cofeină și mănâncă pentru a nu contribui la accentuarea senzației de amețeală.
Bea o ceașcă de ceai de ghimbir atunci când simțit că amețeală nu îți da pace. Ghimbirul nu are numai proprietăți antivomitive, ci poate combate și senzația de amețeală.
Ginkgo biloba stimulează circulația la nivel sanguin și poate înlătura simptomele precum amețeală.
Cele mai frecvente cauze ale amețelilor
Potrivit experților, acestea sunt cauzele cele mai întâlnite ale amețelii:
Labirintită bacteriană – este o infecție a urechii, care afectează auzul și echilibrul și poate duce la o formă severă de amețeală, numită vertij.
Migrenă – amețeală poate să apară înainte sau după o durere de cap, însă poate să existe și fără durerea de cap.
Stresul sau anxietatea – în special dacă persoană hiperventilează, adică respiră anormal de rapid.
Hipoglicemia sau glicemia mică – de obicei, acest lucru se întâlnește în cazul persoanelor cu diabet.
Hipotensiunea posturală – este o scădere subită a tensiunii arteriale atunci când persoană se ridică brusc de pe pat sau se așază brusc pe scaun, însă senzația dispare după ce persoană se întinde. Acest tip de amețeală declanșată de hipotensiunea posturală se întâlnește mai ales la persoanele vârstnice.
Deshidratarea sau extenuarea de la căldură – deshidratarea ar putea să se datoreze faptului că persoană nu consumă suficiente lichide în timpul exercițiilor fizice ori din cauza unei boli care provoacă vărsături, diaree sau febra.
Insuficientă vertebrobazilară – este scăderea fluxului sanguin în spatele creierului, care poate fi cauzată de vasele de sânge care duc de la inima la creier și care pot fi blocate (afecțiune cunoscută și că ateroscleroza).
Mai rar, cauzele amețelii pot fi:
– o boală ori o condiție gravă care afectează întregul corp
– folosirea drogurilor recreaționale ori consumul unor cantități mari de alcool
– anumite tipuri de medicamente pe baza de prescripție medicală (antidepresivele ori antihipertensivele)
– o problemă a ritmului inimii, cum este fibrilația atrială
– intoxicația cu monoxid de carbon.