Folosirea telefonului înainte de culcare crește riscul de obezitate al copilului
Tot mai mulți copii adorm cu ochii la ecranul telefonului mobil, uitându-se la videoclipuri pe Youtube sau jucându-se. Ei bine, pe lângă daunele produse la nivelul ochilor, folosirea telefonului seară, înainte de culcare, are și alte efecte dăunătoare pentru cei mici.
În medie, ne petrecem o treime din viață dormind sau măcar încercând să facem asta. Calitatea și durata somnului sunt esențiale pentru bună funcționare a organismului, însă este cu atât mai importantă pentru copii și adolescenți, care se află în plină dezvoltare fizică și mintală, scrie doc.ro.
Lipsa somnului în rândul copiilor și adolescenților este asociată cu performanțe școlare slabe, sistem imunitar slăbit, depresie, anxietate și obezitate. Ideal ar fi că elevii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani să doarmă între 9 și 11 ore pe noapte.
Ei bine, pe lângă calitatea somnului, un studiu arată că importante sunt și activitățile de dinaintea acestuia. Un studiu făcut recent de oamenii de știință arată că folosirea telefoanelor mobile înainte de culcare afectează calitatea somnului, mai ales dacă lumina este stinsă în momentul în care este utilizat telefonul.
Copiii care stau cu ochii în telefon după ce sting lumina în cameră, seara, dorm mai puțin și se trezesc mai obosiți dimineață, comparativ cu copiii care nu mai folosesc telefonul după ce intră în dormitor. Studiile făcute până acum au arătat deja că somnul insuficient crește riscul de obezitate, depresie și sistem imunitar vulnerabil în rândul celor mici.
Studiul acesta a fost făcut pe un eșantion de 6616 copii și a arătat că peste 70% dintre aceștia folosesc cel puțin un dispozitiv cu ecran digital în ora de dinainte de culcare. Dintre aceștia, 31% au dormit mai prost decât cei care nu folosesc asemenea dispozitive. Însă dacă dispozitivul a fost folosit cu lumina din camera stinsă, riscul de somn neodihnitor a crescut cu până la 147%.
Un alt studiu, făcut de cercetătorii de la Universitatea Brown, arată că mai puțin de 6 ore de somn profund pe noapte, în zilele de școală, crește riscul de a avea un indice de masă corporală peste limitele admise la maturitate. E nevoie de studii suplimentare pe această tema, care să analizeze în detaliu legătură dintre orele de somn și predispoziția pentru îngrășare.
Cum să îți determini copilul să adoarmă seară, fără telefon
Renunță la obiceiul de a-ți adormi copilul lăsându-l să se uite la videoclipuri pe telefon, pentru că este extrem de dăunător atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Pentru a-ți ajuta copilul să adoarmă mai ușor, creează o rutină – iată un exemplu de rutină de adormit copilul:
Fă-i o baie relaxantă celui mic
Îmbracă-l în pijamale
Spală-i dințișorii
Citește-i o poveste la culcare
Oferă-i un pupic de noapte bună.
Pornind de la această rutină, poți personaliza propria rutină, astfel încât să fie pe placul copilului tău.
Pentru copiii mai mari, este suficient că părintele să îl însoțească în cameră sau până la ușa camerei, să îi spună noapte bună, să îi ofere o îmbrățișare și să îi ureze noapte bună.
Dispozitivele cu ecrane digitale vor fi oprite cu cel puțin o oră și jumătate înainte de culcare. În acest timp, în casă se poate asculta muzică în surdină, se pot citi povești, se pot purta discuții, după care toată lumea își face baie, se îmbracă în pijamale și se culcă. În acest timp, bineînțeles că nici părinții nu vor folosi telefoanele, tabletele sau alte dispozitive similare.
Cum se reduce riscul de obezitate al copilului
Pentru reducere riscului de obezitate al copilului, se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, asigurarea unei diete echilibrate, insuflarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, precum și odihnă din belșug.