Internet si retele in vremuri grele!
Este cat se poate de limpede ca o mare presiune a fost pusa pe internet si retele in toata aceasta perioada de pandemie. Oamenii si-au schimbat dramatic comportamentul si obiceiurile de utilizare mutand o buna parte din activitatea offline, in online.
Si pentru ca saptamana trecuta a avut loc Huawei Better World Summit, am avut ocazia sa dau peste ceva statistica solida si de actualitate cu privire la aceasta „noua normalitate”. Dincolo de evidenta, da, clar stam substantial mai mult online decat inainte prin forta imprejurarilor, am fost curios sa vad cum se traduce acest „mult mai mult” in cifre si statistici. Iar interventiile de la Huawei Better World Summit ale lui John Giusti de la GSMA si Derek O’Halloran de la World Economic Forum mi-au oferit tot acest insight, pe care am de gand sa-l impartasesc cu voi in continuare.

Conectivitatea a salvat lumea!
Poate parea un pic mult spus, dar asta nu inseamna ca este mai putin adevarat. De la serviciile de urgenta si pana la contactul cu rudele si prietenii si de la munca pana la educatie si evenimente, atat cat s-a putut, a fost mutat online. Testul pentru retele, fixe sau mobile a fost unul extrem de dur, media de crestere a traficului pe diverse retele in lume a fost intre 20 si 70%, iar traficul pe internet overall in toate lunile astea de cand a inceput nebunia/pandemia a crescut cu peste 70%!
Dar partea cu adevarat buna este ca retelele, mobile si fixe, s-au dovedit cu incapatanare rezistente si ca asta arata inca odata ce infrastructura vitala reprezinta ele. Daca nu s-a ajuns la o oprire totala, la un blocaj generalizat, li se datoreaza in totalitate. Am incercat sa-mi imaginez cum ar fi fost daca aceasta criza ar fi avut loc acum 30 de ani si am preferat… sa nu ma gandesc!

Ce anume a crescut, cum si cu cat?
Cresterea anumitor parametri a fost absolut halucinanta. Conform datelor dezvaluite la Huawei Better World Summit, utilizarea aplicatiilor de comunicare virtuala, de genul celor bine cunoscute precum Zoom, Teams, Webex, Skype etc, a crescut cu 300%, iar colaborarea virtuala in general a crescut cu 600%! Deci de 3 ori, respectiv de 6 ori.Nici asa zisul „timp liber” nu a scapat acestui tsunami: consumul de servicii de video streaming a crescut de 20 de ori!

Cred ca cifrele vorbesc de la sine despre cat de mare si de vitala este nevoia unor retele bune, prin ale caror vene sa curga un internet ieftin si de incredere. Sub toate formele lui: fix si mobil. Si asta mai arata ceva, cat de importanta este pentru viitorul mai mult sau mai putin apropiat implementarea pe scara larga a standardului 5G. Viteza mare, latenta mica, posibilitatea unui numar foarte mare de oameni si lucruri care sa se poata conecta simultan pe o singura celula.
Si mai exista inca un argument care vine in sprijinul acestei afirmatii: chiar in conditiile astea in care a existat aceasta crestere spectaculoasa in trafic si a faptului ca retelele au rezistat si ca acolo unde s-a putut, macar o parte din activitate s-a mutat in online, aproape jumatate (47%) din populatia planetei nu a avut acces la ceea ce se numeste economie digitala.
Ce am invatat si ce ar mai trebui facut?
Din pacate am inteles importanta a ceea ce inseamna retele si internet si implicit conectivitate si comunicare „the hard way”. Aceasta pandemie s-a dovedit a fi un accelerator teribil al transformarii digitale, si tocmai din cauza faptului ca a crescut exponential baza pe care o punem pe retele si internet, multe companii sau de-a dreptul societati au intrat intr-un soi de hiper-automatizare.
Aceste date vehiculate la Huawei Better World Summit arata ceva extrem de valoros: ca si daca nebunia/pandemia va trece, a avea retele solide, internet bun si ieftin, 5G si tot ceea ce decurge de aici, insemna a avea acum un colac de salvare si va constitui in egala masura si un layer vital de protectie in fata oricaror amenintari viitoare.