De ce e bine să mâncăm caise

 

Nutrienții din caise

Caisele fac parte din categoria fructelor care, din punctul meu de vedere, sunt într-un con de umbră. Și asta pentru că nu le găsim proaspete în tot timpul anului, cum se întâmplă, de exemplu, cu merele, și pentru că singura metodă de conservare o reprezintă gemurile și dulceţurile. Iată, așadar, de ce este bine să profităm din plin de caisele proaspete din lunile de vară. Caisele sunt bogate atât în vitamine (provitamina A, vitamina C, vitamina E, dar și complexul de B-uri, și anume B3, B5, B6 si B9), minerale (cum ar fi fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor), cât și în beta-caroten și taninuri.

Taninurile fac parte din categoria polifenolilor, antioxidanți foarte puternici care ne protejează de efectele negative ale stresului oxidativ, iar beta-carotenul este un terpenoid care se convertește în vitamina A în organism, fiind una dintre cele mai fiabile surse de vitamina A pe care pe le poate asimila corpul uman. Numai două caise pe zi ne asigură 50% din doza zilnică recomandată de beta-caroten, deci poți consuma, cu încredere, câte caise dorești, mai ales pentru că aportul caloric al acestora este mic spre moderat.

Valori nutriționale pentru 100 grame caise

Caisele sunt aliatul tău în menținerea siluetei. Indiferent dacă te afli în deficit caloric, menținere sau suplimentare de masă musculară, caisele sunt o gustare inspirată. Așadar, 100 grame de caise reprezintă echivalentul a numai 50 de calorii. Tot în 100 de grame de caise se regăsesc 11 grame de carbohidrați, 1,4 grame de proteine și 2 grame de fibre alimentare.

În plus, unele studii 1 au arătat că persoanele care mănâncă suficientă fibre au mai puține riscuri să dezvolte o serie de afecțiuni, inclusiv:

  • boli de inimă;
  • diabet de tip 2;
  • boala diverticulară a colonului sau inflamația intestinului.

Nu uita, chiar dacă urmezi un regim alimentar sărac în carbohidrați, cei regăsiți în fructe și legume fac parte din categoria carbohidrațilorcomplecși, care sunt benefici pentru sănătate și acceptați în curele alimentare, chiar și în cele low-carb.

Beneficiile consumului de caise

În ceea ce privește beneficiile și proprietățile caiselor, este bine de reținut că acestea sunt ideale pentru copii, deoarece ajută la dezvoltarea normală a oaselor, a ţesuturilor, dar și a sistemului nervos. Caisele au ușor efect laxativ și pot combate problemele de tranzit intestinal, cum ar fi constipația (și chiar are capacitatea de a reduce inflamația intestinelor), precum și problemele de retenţie a lichidelor, deoarece acționează și ca diuretic natural.

De asemenea, consumul de caise ajută la reglarea hipertensiunii arteriale, contribuie la prevenția problemele cardiovasculare și degenerative, și protejează vederea, pielea, părul, dinții și oasele. Caisele fac parte din categoria fructelor prietenoase cu stomacul bebeluşului și prezintă un risc scăzut de alergii. De aceea, este unul din primele alimente solide ce pot fi oferite copiilor, la începutul diversificării. Într-un cuvânt, acum că tot este sezonul caiselor, ar trebui să profiți din plin de ele si să le integrezi în dieta ta zilnică, dar și a celorlalți membri ai familiei.

Caisele se pot consuma crude, confiate, le poți adăuga în mâncăruri sărate, în dulciuri sau în smoothie-uri preparate cu ajutorul blenderului. Îți propun, astăzi, 2 reţete cu caise pe cât de simple, pe atât de gustoase și pline de beneficii pentru sănătate.

Smoothie cu caise

Pune în blender 4 caise, o piersică, 1 cm rădăcină de ghimbir proaspăt și 1 vârf de cuțit de scorţişoară, alături de 1 pahar de apă. Dacă îți place gustul mai dulce, poți adăuga 1 linguriţă de miere. Se amestecă totul în blender și, într-un minut, ai obţinut un smoothie plin de vitamine și nutrienţi ce poate fi consumat dimineaţa, la micul dejun.

Acesta te va energiza până la orele amiezii, încât e posibil să nu ai nevoie de cafea. Nu uita, însă, că fructele, deși ne energizează, sunt pline de fructoză, iar fructoza îngrașă, indiferent că le consumăm în stare solidă, în mâncăruri sau în sucuri. De aceea, atenție la cantități!

sursa:doc.ro

Visits: 33