QLED 2020 de la Samsung – Este momentul pentru un televizor… NOU?

In ultimii ani, omniprezentul televizor a evoluat, s-a incarcat de functii noi, a devenit exponential mai mare, mai puternic, mai performant, mai bun si nu in ultimul rand mai ieftin. Iar producatorii se bat acum in fiecare an sa scoata o gama noua, care sa o depaseasca pe precedenta si nu in ultimul rand sa fie si mai accesibila. Si vom vorbi despre noua gama e televizoare QLED 2020 a celui mai mare producator de astfel de dispozitive de pe planeta, Samsung.

QLED 2020 4K & 8K
QLED 2020 4K & 8K

Gama de televizoare Samsung QLED 2020 in general

Samsung a luat niste decizii interesante cu aceasta gama QLED 2020, si am sa le explic imediat. Eu am ales pentru test modelul 65Q95T: 65 de inch este diagonala modelului, adica 163cm, QLED, iar 95T este seria din care face parte, in sensul ca de exemplu gama de anul trecut avea indicativul 90. De ce l-am ales pe acesta? Pentru ca nu este nici cel mai mare, nici cel mai mic din noua gama, de fapt exista peste el un 75 de inch, si chiar un 85, 2.14m, gigantic, iar sub acesta testat de noi avem diagonalele mai mici gen 55. Deci este undeva la mijloc, nici cel mai ieftin, nici cel mai scump.

Samsung 65Q95T
Samsung 65Q95T

Iar acest 65Q95T este si mai ieftin decat a fost Q90R anul trecut la lansare. De ce a decis Samsung asa? Pentru ca varful de gama QLED de anul acesta, nici macar nu mai este un 4K. Samsung a decis ca cel mai tare televizor 4K al lor de anul asta este… un 8K! 2020 este asadar un an cheie, este momentul in care un producator de televizoare decide sa aduca 8K pentru mase, la pretul la care anul trecut vindea varful 4K. Producatorul a considerat ca daca are un televizor 8K in line-up de QLED 2020, pur si simplu nu se mai justifica un televizor 4K de top, beefed up. Da, este un moment mare, cel in care un TV 8K ajunge sa coste putin peste 16000 de lei. Poate ca nu este inca momentul pentru aceasta rezolutie, de acord, nu exista suficient content 8K, exista multe argumente contra, dar incontestabil, odata cu acest 8K din gama QLED 2020, robinetul a fost deschis si este acum destul de clar ca incepand de anul acesta vom incepe sa vorbim serios despre 8K.

QLED 2020 8K TV

Si acum sa ne aplecam asupra catorva dintre modelele ce alcatuiesc seria mai larga QLED 2020 de la Samsung si sa incepem cu The Frame.

The Frame

Ideea nu este noua, dar conceptul acesta de televizor este acum disponibil pe scara larga si in Romania si iata ce propune el: un tablou! Ideea este urmatoarea: un televizor care sa arate ca un tablou, ca o rama de tablou mai degraba, si care sa se si comporte ca unul atunci cand nu-l folosesti… ca televizor. Este buna ideea si va in felul acesta Samsung pluseaza pe unul dintre punctele forte ale tehnologiei QLED, si de fapt ale batranului LCD in general, si anume ca acest televizor sa mearga continuu (fara sa faca burn-in chiar si atunci cand ai o imagine statica afisata ore sau zile intregi).

The Frame
The Frame

Cand nu te uiti la televizor, ca sa nu ai un dreptunghi negru si inestetic pe perete, The Frame afiseaza asemenea unei rame digitale un tablou, asa incat sa umple spatiul de pe perete. Si totul la acest televizor este gandit in jurul acestui concept. Rama sobra cu reflexii metalice si rezonabil de ingusta, modul de economisire a energiei si de protectie a ecranului, fac din acest model un soi de rama digitala precum cele care erau la moda cu cativa ani in urma, iar continutul il iei dintr-o galerie online sau de pe un mediu de stocare. Cand nu-l folosesti ca televizor, el arata ceva, o imagine fixa sau care se schimba din cand in cand, umple si completeaza decorul casei, iar cand vrei sa te uiti la Netflix, sa te joci ceva sau pur si simplu sa vezi jurnalul de stiri, el devine televizor.

The Frame & The Seriff
The Frame & The Seriff

Si mai poti… sa-i schimbi rama. Ramele sunt interschimbabile si se pot cumpara separat. Pe spate televizorul este perfect plat, in asa fel incat sa fie lipit de perete, si toata conectica a fost mutata intr-un break-out box, o cutie externa care contine toate conexiunile necesare. De fapt aceasta este o caracteristica a intregii game Qled 2020 si recunosc ca imi place. Legatura de la aceasta cutie externa la televizor se face printre-un singur cablu de fibra optica, extrem de subtire si transparent. Alimentarea, semnalul video si audio, transferul de date, totul se intampla prin acest fir care se poate intinde pana la 15m distanta de televizor. Pe acest box extren ai 4 HDMI-uri, inclusiv 2.1 apropo de faptul ca gama este future proof si ca la un moment dat vei putea sa-i adaugi o consola next gen, are ethernet, deci poti sa conectezi televizorul la net inclusiv pe cablu, are conexiune de antena si porturi USB.

Break-Out Box
Break-Out Box

Practic Samsung au impartit televizorul in doua compenente: un display si o unitate de conectare si control. Si sistemul asta smart se regaseste pe majoritatea modelelor din gama QLED 2020.

The Seriff

The Seriff este un pic altfel. Adica in principiu se aseamana cu The Frame, doar ca acesta vine direct cu un suport gen  sevalet, si arata ca unul, nu este de pus pe perete, nu are acea cutie externa, iar conectica este pe televizor. Are pe spate un soi de capac textil care ascunde conectica bogata, arata extrem de interesant si de… diferit.

The Seriff
The Seriff

Face exact aceleasi lucruri ca The Frame, adica afiseaza tablouri si alte imagini statice cand nu-l folosesti ca televizor, dar nu mai este acelasi panou, este un pic mai slabut, este la 60Hz, dar are difuzoare integrate de 40W si se aude foarte bine. Dar The Serif mai are cateva trucuri interesante in maneca. De exemplu faptul ca daca pui telefonul pur si simplu pe rama in timp ce reda o piesa muzicala, televizorul o preia si o reda el automat. Apoi fiind pe picioarele lui si nefiind necesara o comoda, o masa sau un perete, poate fi usor mutat prin incapere.

Modelele… clasice din gama Samsung QLED 2020

Si ultimul, dar nu cel din urma pe care l-am vazut, din acest segment 4K al gamei QLED 2020, este modelul de 75 de inch, adica de 189cm, si peste el mai exista inca unul, de 2,14m. Incerc doar sa-mi imaginez cum ar arata Ghost of Tsushima sau Planet Earth pe el. Este absolut superb, si are totul: 4K 120Hz, acel break-out box pentru conectica, marginea ecranului este extrem, extrem de ingusta, deci suprafata vizibila este quasi-totala, este complet.  Apropo, si aceste modele „normale” au acel Ambient Mode, setare care iti permite sa-l tii cumva always on. Si sa revenim acum la modelul de 65 de inch QLED 2020 4K .

Modelul de test: Samsung QLED 2020 65Q95T

Am introdus pe el contul meu de Netflix 4K, am conectat Playstation 4 cu Ghost of Tsushima pe el, canalele TV normale, totul legat la cutiuta magica externa. 65Q95T arata ca un flagship, merge ca un flaghip… dar nu este un flagship, pentru ca asa cum spuneam, el a trebuit sa faca loc noului flagship din gama, care este cel 8K. Nu este nici atat de dotat si tehnologizat precum Q90R-ul de anul trecut, are mai putine zone FALD (doar 120 vs 480), este si semnificativ mai ieftin decat a fost acela la lansare, dar la anumite capitole, HDR de exemplu, il depaseste pe acela.

Design, constructie si proportii

65Q95T este si elegant si bulky in acelasi timp. Pare subtire si elegant, gratie ramei extrem de inguste si pentru ca este plat pe spate pentru a putea fi lipit pe perete la fel ca The Frame. Dar cand te apropii de el realizezi cat este de gros, 3cm, si cand incerci sa-l ridici iti dai seama si mai bine cat e de masiv: 26Kg fara stand si 33 cu stand. La asemenea marime si greutate, piciorul este si el mare, greu si robust, asta in cazul in care nu vrei sa pui televizorul pe perete. Are si asta acea cutie externa, cu firul acela transparent asa incat sa arate bine pe perete si care sa-ti permita sa-ti conectezi consola si blue-ray-ul si cablul de TV si orice altceva, are 4K si 120Hz pe care abia astept sa-i vad la treaba pe noile placi grafice si console ce vor veni in toamna aceasta, deci are tot.

65Q95T Grosime
65Q95T Grosime

Dotari si functii

Si ceea ce am remarcat si mi-a placut este cum comuta automat intre moduri, mi-a recunoscut Playstationul si a comutat automat in Game Mode cu HDR si a schimbat framerate-ul, apropo are si VRR, adica frame rate variabil, iar Ghost of Tsushima si alte cateva titluri pe care le-am incercat arata si se misca absolut divin. Si, da, are si acesta Ambient Mode, „modul de tablou” despre care ziceam mai devreme. Sistemul de operare este acelasi Tizen pe care il stiti bine si cu care v-ati obisnuit toti cei care aveti TV-uri Samsung si mai ai pe el si Alexa sau Bixby.

Stie HDR10, HDR10+, acesta din urma in varianta folosita de Amazon Prime de exemplu, dar pare sa nu stie Dolby Vision, extrem de raspandit si care este majoritar pe Netflix, filme pe care le reda insa cumva in HDR10-le de baza. Iar asta e pacat, pentru ca HDR10 este un standard basic, care nu se compara cu Dolby Vision, clar cel mai avansat si mai potent standard in momentul asta. Deci atentie la acest aspect.

Are un procesor nou, mai puternic si imbunatatit, si un nou sistem de retroiluminare, mai inteligent, desi are mult mai putine zone FALD decat precedentul model de anul trecut. Upscalingul, adica gonflarea materialului HD la 4K, este mult mai bun, chestie vizibila cu ochiul liber. M-am declarat mereu impotriva upscalingului, am preferat si prefer continutul in rezolutie nativa, dar tura asta le-a iesit clar mai bine: imaginea arata mai densa, mai clara si destul de detaliata, nu ai zgomot de imagine si nici ghosting nu prea mai este. Lasand de-o parte HDR-ul, in SDR, adica in intervalul dinamic standard, cum este pe toate posturile TV, culorile si detaliile arata bine. La fel si in lumina zilei, si acesta este un aspect la care batrana tehnologie LCD a stralucit mereu si la propriu si la figurat: luminozitatea. Pe hartie cel putin, in modul dinamic, TV-ul acesta ar urca pana la 2000 nits in peak brightness, ceea ce e nebunie curata, si ar scadea pe la 1200-1300 de nitsi in modurile standard sau film. Si de aceea si poate livra culori fantastice, mai ales atunci cand rulezi surse HDR.

Break-Out Box Front
Break-Out Box Front

Dar cum reuseste sa ofere atata contrast cu atat de putine zone FALD? Este vorba despre power management. Redistribuie practic puterea din zonele intunecate ale ecranului, care nu au nevoie de ea, spre zonele stralucitoare care au nevoie. Da exista si un pic de blooming, acel halou enervant care apare in jurul obiectelor stralucitoare, dar aceasta este limitarea suprema, fizica a tehnologiei LCD, oricat ar fi ea de imbunatatita sau avansata. Este mai redus decat m-as fi asteptat la cat de stralucitor este panoul acesta, dar el exista.

Filmmaker Mode si Movie Mode

Si mai este ceva ce n-as spune ca imi place prea tare: in goana dupa detaliu, stralucire si sharpness am uneori senzatia de supraprocesat, de artificial. Da, are si acest televizor un asa numit Filmmaker Mode, care in teorie cel putin este gandit sa pastreze cat mai nealterate intentiile artistice al regizorului, pur si simplu dezactivand toate artificiile gen Motion Smoothing si modificarile de framerate, culoare si altele, pe care producatorii de TV-uri se straduiesc sa le promoveze. Am incercat deci Filmaker Mode, dar mie mi se pare ca este identic cu Movie Mode-ul pe care il aveau Samsung si inainte. Apoi am aflat ca acest mod nu ar fi inca implementat in Europa. Este vorba din cate inteleg despre un flag, ca televizorul sa depisteze acel film, si probabil de niste metadate care sa livreze TV-ului exact parametrii in care a fost facut acel film. Chiar si asa insa, este clar mai bine. Culorile sunt mai soft, mai calde, mai desaturate iar luminozitatea este dramatic scazuta.

Sunet

Si sunetul a fost imbunatatit. Acum are o functie care se numeste Object Tracking, adica foloseste difuzoarele incorporate sus si jos ca sa largeasca scena de sunet. Deci sunt destule motive pentru a merge pe Samsung 65Q95T si nu pe modelul de top de anul trecut, chiar daca in teorie acela are mai multe zone full array local dimming, imaginile pe acela sunt mai putin sharp iar sunetul este mai slab.

Masuratori de lumina, culoare, contrast si uniformitate

Si acum… momentul adevarului, am pus pe el colorimetrul nostru Spider X Elite. Iar rezultatele au fost absolut naucitoare. Colorimetrul zice asa: 100% SRGB, 84% Adobe RGB, 88% P3. Bun, dar nu neasteptat pana aici. Adica este un panou ok, care reda bine culorile.

Color Gamut
Color Gamut

Dar partea interesanta abia acum incepe: la luminozitate 100%, si la o stralucire maxima de 725 de nitsi, va spun imediat de ce doar atat, are un nivel de negru incredibil de doar 0,23, iar asta genereaza o rata de contrast fantastica de 3150 la 1. Iar daca scazi un pic luminozitatea, la 75%, care oricum inseamna peste 500 de nitsi, mai exact 557, nivelul de negru scade sub 0.2, ceea ce este incredibil pentru un panou LCD si la dimensiunile acestea, ceea ce mai inseamna ca acele zone de local dimming chiar functioneaza. Deci contrast fantastic, negru incredibil si contrast foarte bun. La luminozitatea aceasta un pic redusa, rata de contrast tot este aproape 3000 la 1.

Stralucire si contrast
Stralucire si contrast

De ce am zis ca luminozitatea maxima masurata a fost de cam 725 de nitsi? Pentru ca am masurat SDR, asa ca in mod HDR, o luminozitate de 1200-1300 de nitsi nu este absolut deloc neplauzibila, de fapt daca e sa ne luam dupa cursorul de pe ecran care se opreste la 50, am putea usor estima ca in HDR avem dublu, adica undeva la 1450 de nitsi.

DeltaE la luminozitate 100%
DeltaE la luminozitate 100%

Dar stati sa vedeti uniformitatea de culoare: la 100% luminozitate, cea mai mare deviatie Delta E este in coltul din stanga sus, 5.2, ceea ce oricum nu este excesiv de mult, dar restul valorilor sunt sub 3%, valori deja de monitor profesional de grafica: 1.2, 1.3, 1.6, iar daca scazi un pic brightness-ul, la 80% ele sunt si mai bune. Si uniformitatea luminozitatii este halucinanta, cu exceptia acelui colt din stanga sus, care are o usoare deviatie de 4%, restul valorilor sunt incredibile, de 1, 2, maxim 3%. Deci panoul are valori de monitor de top, ceea ce pentru un televizor si mai ales unul LCD este de-a dreptul fantastic.

Uniformitatea luminozitatii la 100%
Uniformitatea luminozitatii la 100%

De fapt, cred ca pot spune, pe tabel, ca este cel mai bun televizor LCD masurat de mine vreodata. Cifrele vorbesc, iar panoul este absolut traznet.

Concluzie

Sa facem foarte scurt rezumat al acestui 65Q95T din gama QLED 2020 de la Samsung. Parti bune? Panoul exceptional cu tot ce inseamna asta, luminozitate, culori, uniformitate si contrast, si as mai adauga implementarea aceasta smart a zonelor FALD, sunetul si cutia externa pentru conectica, eficienta si super-ergonomica. Parti mai putin bune? Grosimea si greutatea destul de mari si absenta Dolby Vision ca standard HDR. Si acel Filmmaker mode care deocamdata nu ma convinge si nici nu sunt convins ca el functioneaza cum trebuie, ca prea seamana cu Movie Mode-ul default al televizorului.

Visits: 63