Aruncam o privire la Intel NUC 9 Extreme – Oare asa arata viitorul?
Termenul de NUC nu este ceva nou pentru industria IT. Numele complet este Next Unit of Computing iar multi au sperat ca asa va arata viitorul PC-urilor. Pentru cei care nu stiu despre ce este vorba, un NUC este un mini-PC care vine adesea cu o platforma asemanatoare cu a unui laptop. Procesorul este integrat pe placa de baza, iar ansamblul vine in format barebones. Adica nu ai memorie RAM si stocare preinstalate, acestea fiind la alegerea ta. Astazi discutam despre Intel NUC 9 Extreme, un sistem ceva mai special care ofera libertate hardware ceva mai mare si posibilitati de upgrade nemaivazute pana acum.
Ce este Intel NUC 9 Extreme?
Acum un an de zile vorbeam despre un PC modular de la Intel care nu se aseamana cu nimic din ce am vazut pana acum. Iata-l acum, aici, in metal si plastic sub numele de Intel NUC 9 Extreme. Un mini-PC modular foarte interesant si extrem de aratos. Modelul pe care l-am avut in teste este cel mai accesibil din serie si vine dotat cu un procesor Intel Core i5-9300H cu patru nuclee si opt fire de executie. Alaturi de acesta am montat un modul de memorie Crucial de 16GB si un SSD Samsung 970 PRO in format M.2 cu suport NVMe.
Chiar daca pana acum nu suna foarte WOW, trebuie sa vorbesc putin despre cum sunt integrate toate acestea. Ei bine, Intel NUC 9 Extreme vine cu un sistem ceva mai special. Procesorul este integrat pe o placa de baza, care la randul ei face parte dintr-un modul PCI-Express. In acest fel, orice modificare adusa componentelor va necesita dezasamblarea. Din fericire, putina rabdare si o surubelnita in stea pentru mecanica fina sunt tot ce ai nevoie pentru aceasta operatiune.
In plus, lista de componente este completata de o sursa de 500W cu certificare 80+ Platinum. Si daca va intrebati ce faceti cu 500W pentru un procesor de laptop, va zic eu. Intel NUC 9 Extreme ofera si un slot PCI-Express pentru o solutie video dedicata. Singura limitare o reprezinta lungimea placii care nu trebuie sa depaseasca 20cm. Asta inseamna ca orice placa cu un singur ventilator sau model ITX se potriveste fara probleme.
Un pachet mic, dar puternic
Intel NUC 9 Extreme este cu atat mai interesant cu cat realizezi posibilitatile de upgrade pe care le ofera. Aici vorbim despre posibilitatea de a avea un proces mult mai puternic decat cel de pe modelul de test. Astfel, cea mai puternica configuratie pe un astfel de mini-PC ar arata cam asa:
- Intel Core i9-9980HK
- 64GB RAM
- NVIDIA GeForce RTX 2070 Mini
Desigur, toate acestea vin cu un pret, iar un astfel de PC cu Intel Core i9 te va scuti de circa 8.500 lei. Aici mai adaugi si costul placii video, a memoriei RAM si a SSD-urilor M.2, in functie de preferintele tale si poti ajunge la un numar greu de digerat. Insa ce primesti pentru acesti bani? Ei bine, Intel NUC 9 Extreme are atuul de a fi foarte compact. Gen, este atat de mic incat incape intr-un rucsac normal fara probleme, iar cum perifericele wireless nu mai sunt atat de rare, tot ce ai nevoie este un display la care sa-l conectezi si esti gata de treaba.
Pe langa toate avantajele astea mai adaugi si cele doua porturi Thunderbolt 3, suportul pentru WiFi 6, posibilitatile de upgrade si nu in ultimul rand, formatul. Asta face dintr-un astfel de PC o amenintare atat pentru un desktop cat si pentru un laptop.
Sub capota!
Haideti sa aruncam insa o privire la ingineria ce sta la baza lui Intel NUC 9 Extreme. Cum se raceste chestiunea asta, cum se monteaza restul de hardware inauntrul sau si cat de eficient functioneaza. Primul lucru de care vreau sa ma leg este sistemul de racire al procesorului. De cum scoti din carcasa modulul de procesare, vei fi intampinat cu un cooler identic cu cele de pe laptop. Si pe buna dreptate, pana la urma cel mai puternic procesor pe care-l poti inghesui aici consuma 45W. Iar intr-un astfel de format, racirea inclusa este mai mult decat buna. Eventual poti inlocui pasta termoconductoare cu ceva de genul Thermal Grizzly Cryonaut si ai mai scazut cateva grade.
In poza de mai sus vedem fix interiorul unui astfel de modul de procesare. Procesorul este acoperit de un heatsink mare fabricat din cupru, iar ventilatorul vine fix deasupra acestuia pentru a asigura un flux de aer rece. Iar in dreapta ventilatorului, cele doua pad-uri termice se ocupa de racirea celor doua SSD-uri M.2 care pot fi montate direct pe modul. In plus, memoria se monteaza fix ca la un laptop. Se introduce intr-unul dintre cele doua sloturi SODIMM si se securizeaza cu urechile metalice ale acestuia.
SSD-urile joaca un rol crucial in design-ul acestui mini-PC
Vreau sa dedic un mic paragraf stocarii. Acum cativa ani, un astfel de PC nu ar fi fost posibil deoarece cea mai mica solutie de stocare venea in format de 2.5″. Derulam pana in prezent cand instalam intr-o astfel de configuratie SSD-uri mult sub dimensiunea unui card de credit care ofera capacitati impresionante. In cazul nostru am dotat Intel NUC 9 Extreme cu un Samsung 970 PRO in format M.2 cu suport NVMe. Despre acest SSD am vorbit mai in detaliu in review-ul dedicat, dar astazi vreau sa ma leg putin de importanta acestuia.
Acest mini-PC permite instalarea a maxim trei astfel de SSD-uri. Chiar daca nu suna a mare lucru, chiar este. SSD-urile M.2 au evoluat pana in punctul in care ating capacitati de stocare de mai multi Terabiti. Asta inseamna ca poti monta pana la 6TB daca nu chiar mai bine intr-un astfel de configuratie. Iar cand iei in seama si faptul ca modele precum cel de la Samsung folosit aici ofera garantie mai longeviva decat a PC-ului in sine si viteze pe care niciun HDD sau SSD in format SATA nu le atinge, intelegi cam cum o sa arate viitorul stocarii. Nu tu cabluri, nu tu spatiu irosit; bun venit stocare rapida, longeviva si in format mic. Iar preturile inca sunt in scadere, astfel SSD-urile M.2 vor deveni din ce in ce mai accesibile.
Intel NUC 9 Extreme este viitorul unei anumite categorii de PC-uri
Ok, nu sariti pe mine. Nu zic ca vreodata un astfel de mini-PC va reusi sa inlocuiasca un build de gaming serios, mai ales ca vedem ca si acestea incep sa devina mai mici si mai accesibile. Insa stiti unde cred eu ca Intel NUC 9 Extreme va deveni o propunere foarte interesanta? In spatiul office unde inca mai gasim computere de tip turn, inutil de mari si de multe ori de calitate indoielnica.
Un model ca cel testat astazi de mine poate fi achizitonat pe la 4.100 lei. Mai pui inca vreo 300 pentru memoria RAM si inca cateva sute de lei pe stocare, in functie de ce iti trebuie, iar sub 5.000 de lei un astfel de computer ar putea insemna o investitie pentru cativa ani intr-o companie. Mai ales daca scopul acestuia va fi pentru editare de documente si chestii de genul, procesorul cu opt fire de executie si frecvente de pana la 4.3GHz si in jur de 16GB de memorie RAM vor fi de ajuns.
Posibilitatea de a adauga o placa video dedicata insa deschide si mai multe drumuri. Un astfel de computer ar fi mana cereasca pentru profesionistii care au nevoie de o statie de lucru mobila si puternica. Unde un laptop, indiferent de putere va avea anumite limitari, un Intel NUC 9 Extreme sau ceva din aceasta categorie de produse va face o treaba mult mai buna si se va dovedi o investitie facuta cu cap; mai ales cand va veni vorba de upgrade. Doar ai schimbat modulul de procesare si placa video peste cativa ani si gata! Nu mai dai bani pe un laptop nou-nout doar pentru ca esti blocat cu procesorul sudat pe placa de baza.
Design si calitatea constructiei – 8.5
Hardware si posibilitati de upgrade – 7.5
Dotari extra – 9
Raport calitate/pret – 7
8
O investitie interesanta
Intel NUC 9 Extreme este un produs interesant. Ofera un raport pret/performanta pe care multi oameni l-ar cam pune la indoiala la inceput. O privire in viitor te face insa sa intelegi ca s-ar putea la fel de bine sa fie o reusita in domeniul hardware gratie posibilitatilor de upgrade. Personal il privesc ca pe un compromis perfect intre un desktop si un laptop, iar pentru persoanele care cauta fix asta, este o propunere mai mult decat atragatoare.