NVIDIA GeForce RTX 3090 face gaming-ul la rezolutie 4K sa para deja invechit!

NVIDIA ne-a surprins pe toti cu lansarea seriei noi de placi video, iar dupa lungi asteptari astazi vom vorbi despre varful de lance al acestei generatii, balaurul cu 24 de capete, NVIDIA GeForce RTX 3090! Insa o vom face intr-un mod ceva mai diferit, deoarece placa aceasta nu este ca oricare alta. Acest articol este practic prologul, introducerea in barlogul bestiei. Voi vorbi despre placa, despre noutatile pe care aceasta le aduce si vom discuta despre rezultatele pe care le ofera in gaming. Dupa care, vom trece la discutiile serioase si ne vom aventura in lumea softurilor profesionale, dar aici ma va ajuta Dan intr-un articol separat. Asa ca ramaneti pe pozitii si haideti sa va arat ce poate face noul flagship al producatorului!

Din nefericire, de aceasta data nu mai avem de-aface cu o varianta Founders Edition, dar v-am explicat conceptul din spatele racirii acestor versiuni in recenzia pentru RTX 3080. Astazi in schimb testam prima placa din noua generatie de la un partener NVIDIA, asadar in ropote de aplauze, avem invitatul special al acest articol: ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 Feature

TUF Gaming a creat una dintre cele mai interesante variante de RTX 3090!

Unde NVIDIA ne-a surprins placut cu RTX 3080, curiozitatea cea mai mare era in continuare RTX 3090. Dupa multi ani de absenta, modelul cu terminatia 90 revine si intra in locul ocupat pana deunazi de RTX 2080 Ti. O miscare care are sens si pe care n-am mai vazut-o de la seria GTX 600 incoace, cand varful de gama era GTX 690. Haideti totusi sa aruncam o privire peste specificatiile acesteia si sa vedem cum arata un flagship in 2020.

Nuclee CUDA 10.496
Frecventa de baza 1.400MHz
Frecventa Boost 1.725MHz
Memorie 24GB GDDR6X
Viteza memoriei 19.5 Gbps
Latime interfata memorie 384 biti
Consum 350W

Ceea ce avem in fata este o monstruozitate cu 24GB de memorie video si peste 10 mii de nuclee CUDA! Doar pentru aceste doua detalii am ales si sa abordam review-ul in aceasta configuratie cu doua parti. Se vede clar ca avem in fata noastra o placa creata pentru munca profesionala, insa am vrut sa ma leg si de gaming. Iar asta se datoreaza capacitatii memoriei care este ceva nemaivazut pentru o placa dintr-o serie mainsteam si care ii permite sa ruleze jocuri in rezolutii mai mari de 4K. Exact cum am scris si in titlu, vorbim despre gaming 8K astazi si despre cum a fost posibil.

Sa revenim insa la distributia placii: ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090. Pana sa primim placa, tot ce stiam despre ea era ca va fi masiva si ca va consuma mult. Automat mintea mea deja calcula cate ventilatoare vor fi necesare ca sa racesti chestia si sa o tii in frau. Insa ASUS a venit si a raspuns scurt si la obiect: cate trupe canta in aceasta seara? Stiti voi treaba cu trei ? Asadar avem in fata o placa cu un PCB standard, nu unul triunghiular ca al modelului de referinta, cu un radiator imens tronat de trei ventilatoare. Un format clasic, insa foarte eficient. Si trebuie sa recunosc ca s-a potrivit de minune aici. Alimentarea este si ea la fel de standard, astfel portul de 12 pini creat de NVIDIA este inlocuit aici de doua alimentari 8-pin cat se poate de normale. Iar daca va intrebati cum s-a descurcat? Ei bine, pe platforma de test si in sarcina maxima placa nu a sarit de 64 de grade in timp ce un sistem de racire AIO de 360mm a fost de departe mai galagios decat racirea TUF. Iar pentru cei care nu v-ati prins, un astfel de sistem de racire este foarte silentios.

Review ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090

Cum adica gaming 8K? Ce s-a intamplat cu 4K?

Ei bine, asta este un subiect pe care am dorit sa-l ating din perspectiva unui gamer. Am vorbit despre RTX 3080 atat de mult si am laudat-o in stanga si in dreapta pentru performantele excelente in gaming. Iar parerea mea nu s-a schimbat prea mult dupa ce am testat RTX 3090 si o sa va spun si de ce. Sau cel mai bine va arat. Nu am mai intrat in detaliu in ceea ce priveste FPS minim si nebunii de genul. M-am concentrat doar pe media de FPS ca sa comparam diferentele. Jocurile sunt aceleasi, setarile identice; doar placa difera.

Ok, nu sariti pe mine. Rezultatele sunt in format cat se poate de brut. RTX 3090 nu omoara 3080-ul, nici nu e prea rapida in comparatie. Dar aici vorbim despre gaming. Diferentele au fost mici, unele chiar si in favoarea 3080-ului laudat, insa subiectul nostru e un animal cu totul diferit. Cel mai ciudat rezultat vine din Horizon Zero Dawn unde placa mai slaba s-a impus gratie frecventelor mai mari.

Asta dovedeste fara doar si poate ca RTX 3080 este cea mai buna placa de gaming de pe piata, iar asta nu cred ca se va schimba. Dar haideti sa intram in detaliile care scot ce e mai bun din RTX 3090. Stiti ce am facut zilele astea? M-am jucat impreuna cu Dan pe un TV OLED Samsung cu rezolutie 8K. Iar acolo, 3080-ul si ai sai 10GB de memorie video pur si simplu nu erau de ajuns. Cel mai bun exemplu este Death Stranding care iti arata si consumul de VRAM asa cum trebuie. Iar la rezolutie 8K cu detaliile la High acesta consuma nu mai mult de 9.3GB.

Odata trecuti insa la RTX 3090 si ai sai 24GB de memorie, am deblocat potentialul arhitecturii Ampere. Astfel in Death Stranding am obtinut peste 60FPS la 8K cu detaliile High, cu mentiunea ca DLSS 2.0 a fost setat pe modul Performance. Si nu ne-am oprit aici intrucat am incercat si Doom Eternal care la setari Nightmare si aceeasi rezolutie imensa a generat tot peste 60FPS. Iar asta fara sa avem probleme sau piedici in ceea ce priveste placa video. Dar nu va pot explica asta destul de bine in cuvinte, fapt pentru care va invit sa urmariti toate aceste povesti fantastice in format video pe canalul Zona in aceasta seara.

Va urma…

Nu cred ca mai sunt multi care imi citesc gandurile de incheiere. Si pe buna dreptate; nu este un ramas bun, ci doar un „Ne vedem data viitoare” plin de fericire. Am apucat sa experimentez pe viu viitorul foarte indepartat si trebuie sa recunosc: nu, 8K nu este viitorul, abia daca pasim timizi in teritoriul nu foarte explorat al 4K. Iar pentru aceasta sarcina, RTX 3080 este alegerea perfecta. Insa RTX 3090 nu este o placa de gaming, iar in acest articol nu am vorbit despre adevarata sa menire. Asa ca va las sa va bucurati de video si va astept in viitorul nu foarte indeparatat sa vedem ce stie noul flagship NVIDIA din perspectiva unui om care o foloseste la munca profesionala, nu in gaming. Pana atunci eu dispar in zare si ma duc sa ma joc.

Review ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090

Visits: 67