Philips The One 58PUS8545: un televizor care ofera cate ceva din toate!

Philips The One 58PUS8545. Deci acest televizor nu se vrea a fi un oarecare, ci insusi Alesul. Mi se pare interesant sa dai un nume atat de mare nu unui flagship, nu unui OLED 8K, ci unui produs LED din gama de mijloc. Iar asta arata ceva: ca Philips pune accentul in zona accesibila!

Un pic de istorie

Deci what’s in a name, ce-i intr-un nume? Philips este o companie infiintata in 1891 la Eindhoven in Olanda si a inceput prin a produce… becuri. Aproape 100 de ani mai tarziu, in 1972 tot Philips producea si comercializa primul video-recorder din lume si aceasta este doar una dintre numeroasele realizari din bogatul lor palmares. In 2011 divizia de televizoare a Philips fost vanduta catre TPV Technology, o firma cu cartierul general in Hong Kong, iar TP Vision, entitatea care se ocupa acum de productia televizoarelor Philips, continua sa aiba sediul in Amsterdam. In acest moment televizoarele Philips sunt detinute si proiectate de TP Vision, ele nu mai au nicio legatura cu ce a mai ramas din brandul Philips si sunt produse in China. Sigur, asta nu inseamna ca nu sunt foarte bune, doar sa nu va inchipuiti ca ati cumparat acel Philips pe care il stiti din copilarie, adica un brand european. Dar scrie Philips pe el, si nu doar scrie, ci TP Vision a avut grija sa mentina calitatea brandului,

Dimensiuni si design Philips The One 58PUS8545

Sa trecem acum la un alt „aspect” important: aspectul. Este frumos si impunator. Philips The One vine in mai multe diagonale, de la 108cm pana pe la 176. Adica 43, 50, 58, 65, 70, iar 58PUS8545 este fix la jumate, si as zice ca 58 de inch, adica 146 cm este potrivit, nici foarte mare, nici prea mic. L-am pus in locul televizorului meu propriu de 55 de inch vreo cateva zile intr-o camera de 5 pe 5 si se potriveste bine in decor.

Cat despre design, Philips The One 58PUS8545 este simplu si minimalist. O rama metalica argintie, simpla, poate un pic cam groasa pentru gustul unora si un picior tot metalic, destul de mare si solid, dar suficient de discret. Tot metalic, dar lucios si nu mat cum este rama, picior pe care displayul pivoteaza stanga dreapta. Ansamblul este destul de robust si bine inchegat.

58PUS8545 este grosut, nu are spate ultraplat pentru a-l lipi de perete, are VESA, si protuberante care nu vor permite o aliniere totala cu peretele. Are conectica impartita pe doua fante, HDMI, USB, ethernet, audio digital, tot ce trebuie sa aiba un televizor in 2020.

Constructie si design Philips The One 58PUS8545
Constructie si design Philips The One 58PUS8545

Ambilight

Si seria asta Philips The One are ceva, ceva ce sigur va placea multora: Ambilight. Acest televizor are leduri RGB de jur imprejurul spatelui, mai putin pe latura de jos, leduri ce pot fi sincronizate cu imaginea ce ruleaza pe display, asa incat sa proiecteze pe perete in spate un halou de lumina in ton cu continutul de pe ecran. Poti sa programezi aceste leduri tu insuti, ca sa-ti dea un anume pattern, o anumita atmosfera, sau poti, asa cum spuneam, sa le sincronizezi cu continutul. Iar lumina asta proiectata in spate este absolut spectaculoasa, iar cand te joci este o adevarata nebunie. In plus, Philips The One 58PUS8545 vine cu integrare cu Philips Hue, am asa ceva, si el poate fi lesne sincronizat cu bridge-ul de la Hue. Atat timp cat televizorul si bridge-ul se afla in aceeasi retea, treaba asta se intampla in mod simplu si firesc.

Ambilight pe televizor
Ambilight pe televizor

Sistem de operare Android TV, jocuri si aplicatii

Da, avem Android TV. Spre deosebire de LG sau Samsung care folosesc sisteme de operare proprietare, adica Web OS respectiv Tizen, Philips, la fel ca Sony foloseste Android TV. Este un sistem mai deschis, si cu cat se va regasi pe mai multe marci si modele, cu atat ar putea deveni mai popular. Am instalat un Google Play Store si am descarcat Real Racing 3. Supriza placuta a fost ca am putut conecta pe Bluetooth 4.2, ca asta suporta TV-ul, o tastaura de gaming G613 de la Logitech, un mouse ROG Gladius 2 si un controller Dual Shock de PS4. Am descarcat jocul direct pe televizor, scalarea e ok, dar procesorul e clar ca nu-l prea duce si nici nivelul de detaliu n-as spune ca a fost grozav. Dar controllerul a mers foarte, foarte bine, si am reusit sa termin o cursa de Real Racing 3, pe televizor, cu controller. Si asta mi se pare cat se poate de interesant.

Gaming pe Philips The One 58PUS8545
Gaming pe Philips The One 58PUS8545

Philips The One 58PUS8545 are 16GB stocare interna, si un bonus: poti sa adaugi un mediu de stocare extern pe USB. Deci ia, ca-l facuram si consola. Deci acesta ar fi un avantaj al acestui sistem de operare: ca ai la dispozitie toata multimea de aplicatii din ecosistemul Android si ca in teorie si in timp vei putea sa rulezi cam orice joc sau aplicatie din acest magazin. Am instalat pe televizor si un GeForce Now, degrevand astfel procesorul intern de stres, si ne-am jucat Death Sranding, direct pe televizor, cu doar un controller. Nu se vede si nu se misca precum pe un telefon puternic, tot ai nevoie de ceva resurse care sa duca aplicatia si stremul chiar daca acesta se proceseaza undeva in cloud, dar este jucabil.

Atat in cazul jocurilor trase direct de pe Android, cat si in cazul celor stremuite de pe cloud, experienta nu este cea mai fluida din lume, dar ele functioneaza inca de pe acum, pe un televizor accesibil cu Android TV, iar asta inseamna sa arunci o privire prin gaura cheii la ce se va putea face foarte bine si foarte usor in cativa ani. Acestea ar fi unele dintre avantajele de a folosi Android TV. Si bineinteles, mai ales cand vine vorba despre jocuri, Ambilight!

Televizor Android TV
Televizor Android TV

Panou si Imagine Philips The One 58PUS8545

Se vede bine? Cat de bine? Ne-am apucat sa-l masuram. Deci panoul este 4K si suporta si Dolby Vision, standardul HDR cel mai popular pe Netflix. Full HD in 2020 nu prea mai merita, mai ales ca televizoarele 4K sunt acum destul de ieftine. Si inca de cand ne-am apucat sa-l masuram ne-am lovit de o limitare: desi exista acolo un cursor pentru brightness, adica pentru luminozitate, el nu modifica intensitatea. Luminozitatile par fixe pe acest televizor, ai doua moduri, zi si noapte si alte cateva setari gen vivid, standard, jocuri sau film. Ai putea sa modifici totusi stralucirea din Backlight Contrast, dar asta este altceva si ne-ar fi dat peste cap alte masuratori. Dar panoul in sine este foarte bun.

Brightness&Contrast
Brightness&Contrast

Acest televizor Philips The One 58PUS8545 are un nivel excelent de negru, de doar 0,09 la luminozitate maxima, si un contrast de peste 3000 la 1. Uniformitatea culorilor este si ea extrem de buna, cu o deviatie Delta E maxima de 4,1 in cadranul din dreapta sus, restul valorilor fiind toate de 2 sau sub 2, ceea ce din nou este neasteptat de bine, iar uniformitatea luminozitatii este si ea excelenta, cu deviatii de maxim 10%. La stralucire nu „straluceste”, intre 200 si 300 de nitsi medie in SDR, ceea ce n-as zice ca-ti arde retina, (nu am putut masura HDR, dar probabil peak brightnessul in acest standard se incadreaza undeva intre 400 si 500 de nits) dar in rest este un panou mult peste decent, cel putin din punct de vedere al uniformitatii si preciziei culorilor.

DeltaE@Max Brightness
DeltaE@Max Brightness
Luminance Uniformity@Max Brightness
Luminance Uniformity@Max Brightness

Procesarea imaginii si sunet

Procesorul de imagine de pe Philips The One 58PUS8545 este P5 Perfect Picture in ultima sa varianta, cea mai potenta si mai rafinata. Procesorul actioneaza asupra mai multor parametrii ai imaginii pentru a o optimiza la maxim. Pe de alta parte insa, mie unuia nu mi-a placut niciodata procesarea excesiva, cea care iti da senzatia aceea de butaforie, de soap opera, si din fericire nu mi s-a parut ca ar fi cazul aici. Este facuta cu cap si in limita bunului simt.

Filmele rulate de pe Netflix in Movie Mode arata bine, fara culori explodate si fara procesare excesiva, si m-am intrebat daca nu cumva acest mod de film de pe el ar putea fi ceva gen Filmmaker’s Mode, in care sa altereze cat mai putin caracteristicile acelui film si sa-l tina cat mai aproape de viziunea creatorului sau.

Cat despre standardele suportate, stie inclusiv HDR+ sau Dolby Vision. Asta nu inseamna neaparat ca le si duce din punct de vedere al capabilitatilor panoului. Dolby Vision as zice ca presupune un nivel de stralucire ceva mai ridicat decat pare sa duca panoul de fata.

La fel si in ceea ce priveste sunetul. Cele doua difuzoare de 10W fiecare se aud curat, clar si destul de tare, dar n-as zice ca sunt suficiente pentru Dolby Atmos. Sigur, un sistem home cinema conectat la acest televizor al rezolva probabil si acest neajuns.

Conectivitate Philips The One 58PUS8545

Asa cum spuneam, am conectat cu mare usurinta… orice. Mouse, tastatura, controller si asta pentru ca acest televizor are Bluetooth 4.2 si functioneaza foarte bine. Telecomanda este simpla si intuitiva si evident contine si buton de acces direct catre cel mai populare serviciu de streaming, Netflix. Bineinteles ai si porturile clasice, 4xHDMI, si fiecare dintre ele suporta si conectarea unui soundbar (ARC), 2XUSB, audio digital, ethernet daca vrei sa conectezi televizorul prin cablu la net si bineinteles antena clasica.

Telecomanda Philips The One 58PUS8545
Telecomanda Philips The One 58PUS8545

Concluzie

Lucruri de reprosat inainte de incheiere la Philips The One 58PUS8545? Desi are avantaje clare de verstailitate, Android TV-ul, adica sistemul de operare, inca nu ma convinge si parca nu are fluiditatea celor proprietare, si mai cred ca stralucirea putea fi un pic mai mare. Si acum, inainte sa va spun pretul, hai sa facem o scurta recapitulare, acum ca avem toate datele problemei: diagonala mare, 58 de inch la rezolutie 4K, design curat si solid, plus acest gimmick Ambilight cu iluminarea RGB pe spate, si un panou surprinzator de bun, cu nivel de negru, contrast si uniformitate excelente.

Toate astea pentru un pret de cam 3400 de lei redus. Are si mici neajunsuri, dar exceleaza la cateva chestii: diagonala mare, panoul bun si pretul si mai bun. Are si Ambilight, are si deschiderea pe care o ofera Android TV in ciuda micilor sale glitcuri, are design frumos si este bine facut!

Visits: 54