In cate feluri te poti juca pe Galaxy Note 20 Ultra?
Imi amintesc cu drag perioada aceea cand ma jucam God of War pe PlayStation 2 si cum zburau orele cand intram in Counter-Strike 1.6 cu prietenii. Dar a fost si o zona a pietei de gaming care m-a fascinat de ceva timp. Aici ma refer la consolele portabile. Am avut de-a lungul timpului ocazia sa ma joc pe PSP, chiar si pe Nintendo DS, dar se pare ca odata cu telefoanele inteligente, vremea acestora a cam trecut. Dar cum stateam eu si ma gandeam ce m-as mai juca, mi-a basnit mintea o idee. De ce sa nu incerc sa transform un telefon, mai exact un Samsung Galaxy Note 20 Ultra, intr-o consola de jocuri pentru a vedea daca mai are vreun farmec?
M-am pus pe treaba si am echipat telefonul din dotare cu tot ce am putut: jocuri din Google Play Store, un abonament la GeForce Now si un controller de Xbox One legat prin Bluetooth. Partea cea mai tare este ca noul Galaxy Note 20 Ultra imi ofera si toata puterea de procesare pe care mi-as putea-o dori si pe langa asta are si ecran la 120Hz. Daca tot facem o treaba, sa o facem bine zic!
Jocuri, jocuri si iar jocuri!
Trebuie sa recunosc ca au trecut cativa ani de cand nu am mai fost interesat de jocurile pe mobile. Ultima mea aventura cu gamingul pe telefon se intampla prin liceu; ca na’, ce sa si faci in timpul orelor?! Iar dupa asta, interesul s-a cam dus. Asta a coincis cu momentul in care mi-am facut primul PC serios si am inceput sa recuperez titlurile pe care le ratasem pana atunci. Revenirea pe mobile a fost grea, in sensul in care habar nu aveam ce jocuri mai sunt la moda. Stiu de un PUBG si un Asphalt 9, ca astea sunt peste tot, dar chiar nu imi trecea nimic altceva prin minte. Intr-un final insa, m-am hotarat si am descarcat alaturi de cele doua de mai sus inca trei jocuri: Subway Surfers, Monument Valley 2 si Need for Speed Most Wanted. Unele mai vechi, altele mai noi, dar am vrut sa creez putina diversitate.
Dar ce ar fi un telefon puternic cu o conexiune la internet wireless 5GHz fara sa-mi fac si experimentele mele? Asa ca am instalat si GeForce Now pe langa, ca tot aveam si abonament Founders. Si doar nu credeati ca ma joc pe touchscreen, nu? Chiar daca Galaxy Note 20 Ultra ofera un ecran mare, parca nu l-as acoperi cu cremvurstii de la maini. Asa ca am inclus si controller-ul de Xbox One in schema. Planul initial includea si Xbox Game Pass, mai ales ca Samsung este partener Microsoft. Din nefericire, serviciul nu este disponibil oficial in Romania si chiar daca puteam folosi VPN sau alte trucuri pentru a-l face sa mearga, am vrut sa folosesc solutii cat mai simple. Asta pentru situatiile in care ati vrea sa replicati acasa scenariile mele.
Nu e chiar consola portabila, dar nici rau nu se simte
Ce fain era cand stateam cu telefonul pe sub banca in ore, un ochi pe Subway Surfers si unul aruncat spre profa din cand in cand; sa nu pierdem contactul vizual. Asa ca am vrut sa vad daca ma mai pricep. Am dat drumul la joc, dar eu nu mi-l aminteam chiar asa. La 120FPS am putut sa bat cu usurinta recorduri care prin liceu mi se pareau destul de grele. Asta se datoreaza fluiditatii oferite de flagship-ul celor de la Samsung. Dar experienta super fluida nu se opreste aici. Am intrat sa dau vreo doua curse si in Need for Speed Most Wanted iar controlul masinii prin inclinarea telefonului combinat cu framerate-ul mare, s-a simtit mult mai bine decat ma asteptam. Monument Valley 2 a profitat si el de viteza, momentul in care rotesti puzzle-urile fiind foarte satisfacator. Si ca sa ma laud, asa, ca de final de paragraf, am castigat primul meci de PUBG pe care l-am jucat vreodata; direct din touchscreen, nu cu controller-ul ca incepatorii.
Ok, deci jocurile mobile merg foarte bine pe telefonul acesta. Dar ce se intampla cand vreau sa continui progresul din Control? Pai se intampla cam asa: se leaga controllerul prin Bluetooth la telefon si se baga contul de Steam pe GeForce Now. Dupa care se mai intampla ca jocul ruleaza la rezolutie FullHD 60FPS fara nici un fel de lag. Lucru valabil de altfel si la controller. Actiunea este 1:1 cu cea pe care as experimenta-o pe un PC, minus hardware-ul necesar pentru a rula la setari Ultra cu RTX ON. Iar daca ecranul lui Galaxy Note 20 Ultra e cam mic pentru un astfel de joc, functia de redare pe TV salveaza ziua. Intr-adevar, se pierde din calitatea imaginii, dar sa nu uitam ca toate astea ruleaza direct de pe un telefon.
In timpul jocului nu am putut observa probleme de inconsistenta, nici in titlurile descarcate pe telefon, nici in cele rulate cu GeForce Now. Touchscreen-ul reactioneaza foarte bine si tine pasul cu reflexele mele, iar sunetul este destul de bun incat sa imi dau seama pe unde e ascuns Gigel ala care ma vaneaza in PUBG. Chiar daca nu este construit strict cu aceasta activitate in mine, este clar ca Galaxy Note 20 Ultra stie si poate sa ruleze jocuri; si o face intr-un mare fel. Cred ca asta este si motivul pentru care nu mai vorbim despre console portabile atat de des in perioada asta.
Galaxy Note 20 Ultra este consola ta de buzunar
Nu o sa ma auziti spunand asta prea des, dar chiar m-am distrat jucandu-ma pe telefon cateva ore. Parca imi lipsea putin simplitatea de a scoate chestiunea din buzunar si pac, direct in joc. Fara optimizari grafice, fara update-uri de drivere si alte rutine ale gamingului pe PC. Iar scopul acestui articol, era sa dovedesc ca se poate. Nu stiu cui, poate mie insumi, haterul de Candy Crush si Clash Royale, ori celor care spun ca trebuie sa dai mii de euro pe un PC ca sa te poti juca cele mai noi titluri.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra a fost un partener foarte bun de joaca si a dus saracu’ tot ce i-am bagat pe gat. Ba ruleaza jocuri de telefon, ba ia si un controller, dar ia sa vedem daca merge GeForce Now pe TV. In toate scenariile a facut fata cu brio si a fost super usor de folosit. De incins? Putin spre deloc, iar bateria a rezistat si ea surprinzator de bine. Ce sa mai? Un adevarat cal de bataie! Desigur, asta se poate si cu alte telefoane, fie Galaxy S20, fie ale altor producatori, iar scenariile pot varia de la unul la altul, dar parca as paria tot pe Note ?