Review Lian Li Galahad 360 – Imblanzitorul de Ryzen-uri!

In ultima perioada am testat foarte multe componente, care mai de care mai spectaculoase. Procesoare, placi video, placi de baza; am avut de toate. Dar cum ramane cu micii eroi din spate? Aia care fac parte din acelasi sistem, insa a caror munca nu e mereu recunoscuta. Iar astazi vreau sa vorbesc fix despre una dintre aceste componente: Lian Li Galahad 360. Un sistem de racire pe apa cu circuit inchis care s-a dovedit extrem de versatil in toate configuratiile in care l-am folosit.

Lian Li este un brand destul de nisat, recunoscut mai mult pentru carcasele de calitate pe care le produce. In ultima vreme insa, producatorul taiwanez a inceput sa isi extinda aria de expertiza. Astfel, a aparut Lian Li Galahad care vine nu doar intr-una, ci doua variante: 240mm si 360mm. Aceste coolere ofera capacitate termica foarte mare, in timp ce pretul este destul de mic.

Lian Li Galahad 360 – Ce este, ce face?

Ca orice sistem de racire de tip All in One, Lian Li Galahad este o solutie simpla, eficienta si interesanta de a raci un procesor. Avem parte de un radiator de 360mm, doua furtunuri lungi si groase de culoare alba sau neagra, in functie de model, plus block-ul pentru procesor care incorporeaza si pompa. In acest fel, un AIO este un mic eco-sistem in care apa are rol de racire. Ventilatoarele montate pe radiator racesc apa, care mai apoi circula spre procesor de unde preia caldura, revine in radiator ca sa fie racita si tot asa.

Calitatea constructiei este destul de buna, astfel pompa este destul de silentioasa, furtunurile sunt calitative, iar radiatorul este decent pentru pretul la care este vandut sistemul. In jocuri, browsing si redactare nu am avut nevoie de ajustari pentru rotatiile pompei, insa odata ce am ajuns la teste de stres, parca am simtit nevoia sa o dau mai incet. Ventilatoarele sunt si ele calitative, fiind optimizate pentru presiune statica. Un aspect mai putin placut la acestea sunt insa cablurile, avand doua de fiecare: unul pentru alimentare, unul pentru RGB. Asta rezulta intr-un total de sase cabluri de la cele trei ventilatoare si doua de la pompa. Nici nu tre’ sa va explic ce durere e sa faci wire-management la opt cabluri de dimensiuni diferite si asezate putin cam haotic.

Lian Li Galahad 360

Dupa care mai avem si radiatorul. Fiind un monolit de 360mm, varianta alba pe care o am eu va fi cu siguranta centrul atentiei intr-un sistem. Rama argintie ii ofera un aspect premium si putin diferit de alte modele. Iar in combinatie cu carcasa mea alba, Lian Li Galahad creeaza un contrast foarte aratos. Si dupa cum puteti vedea si in poza, furtunurile destul de lungi sunt imbracate in mesh textil. Acesta este foarte dens si calitativ, astfel nu vei fi nevoit sa mai cumperi tu sleeving separat.

Coolerul care a potolit toate procesoarele

Nu este prima oara cand Lian Li Galahad apare intr-un material Zona. Daca vi se pare cunoscut, l-ati mai vazut si pe platforma noastra de test. Fix de acolo l-am furat ? Bine, motivul real este faptul ca montura nu este cea mai fericita, astfel mi-e mai comod sa strang/desfac un be quiet! Dark Rock Pro 4 decat sa-mi bat capul cu asta de fiecare data. Si aici este un aspect la care sunt de parere ca Lian Li ar trebui sa lucreze mai mult. Montajul unui AIO este simplu de cele mai multe ori. Doar ca in cazul de fata, acesta se realizeaza prin utilizarea unor urechi metalice foarte enervante care scapa mereu de pe suportii socket-ului AM4. Nu stiu cum e situatia cu Intel, dar pe AMD e cam greu de manevrat.

Sistemul pe care am montat acum Lian Li Galahad este cel pe care lucrez zilnic. Configuratia nu este niciodata stabila, insa pentru moment arata cam asa:

  • Procesor: AMD Ryzen 7 5800X
  • Cooler: Lian Li Galahad 360
  • Placa de baza: ASRock B550 Extreme 4
  • Memorie: ADATA Spectrix XPG D50 16GB 4133MHz
  • Placa video: NVIDIA GeForce RTX 3070 Founders Edition
  • SSD: Kingston A2000 (512GB + 1TB)
  • Sursa: be quiet! Straight Power 11 Platinum 850W
  • Carcasa: be quiet! Pure Base 500DX White

Cu sistemul montat si gata de treaba, am zis ca e cazul sa masor si eu cateva temperaturi. Pentru monitorizare am folosit Ryzen Master de la AMD. Stii cum e, jucaria lor, softul lor. Iar pentru a stresa procesorul? Ei bine, am folosit cam asa: Google Chrome pentru browsing si YouTube, Apex Legends pentru a avea un joc eSports care trage de CPU, Cinebench R23 si Prime95.

Temperaturile au fost foarte bune, singura anomalie avand loc in momentul in care am testat Cinebench R23. In versiunea trecuta, procesorul statea destul de linistit, insa dupa ultimul update pare ca softul solicita foarte tare procesorul, insa frecventele sunt in continuare mici. Ma gandesc serios sa-l elimin in viitor din metodologia de testare, insa nu prea exista o varianta mai serioasa. Revenind insa, temperatura maxima de 60 de grade inregistrata in jocuri, browsing si Prime95 este mai mult decat buna. Lian Li Galahad 360 s-a descurcat foarte bine si a reusit sa-mi tina sistemul rece si silentios.

Concluzie

Lian Li Galahad 360 este un cooler AIO eficient, foarte aratos si accesibil ca si pret. Nu ofera cele mai bune performante in categoria sa de produs, iar un cooler pe aer precum Noctua NH-D15 sau be quiet! Dark Rock Pro 4 vor oferi performante similare. Insa pentru o racire pe apa atat de mare, este o alegere inspirata si poate servi foarte bine chiar si in sisteme high-end. Nu este insa un produs perfect; instalarea este greoaie pe AMD, ventilatoarele au cate doua cabluri si o racire pe apa trebuie sa se potriveasca intr-un sistem; nu poate fi pur si simpla aruncata intr-o carcasa. Per total, trebuie sa stii ce cumperi si sa fii pregatit sa iti cumperi un astfel de sistem de racire. Per total insa, il pot recomanda ca alternativa foarte buna la cooler-ele amintite mai sus, mai ales daca preferi un sistem de racire ceva mai bland cu placa de baza si cu un aspect mult mai impresionant decat o caramida cu doua ventilatoare.

Lian Li Galahad 360

Visits: 120