Mercedes-Benz EQA – Entry-level de lux, 100% electric

Odată cu trecerea anilor vin, firește, și inovații pe piața mașinilor electrice. Mercedes-Benz EQA este noul membru al familiei de autoturisme compacte Mercedes-Benz, fiind totodată înrudit cu GLA. EQA dispune de toate
caracteristicile aparte ale GLA-ului, îmbinate cu un sistem de propulsie electric.

Mercedes-Benz EQA se vrea a fi un EV cu proprietăți interesante. Producătorul introduce sisteme inteligente de asistență, fără să uite de tehnologiile proprietare, precum ENERGIZING Comfort sau MBUX (Mercedes-Benz User Experience).

Mercedes-Benz EQA

EQA va fi lansat in versiunea EQA 250 (consum electric combinat: 15.2 – 16.1 kWh/100km; emisii CO2 combinate: 0g/km) cu 140 kW și o autonomie de 486 kilometri, conform NEDC. Bateria lithium-ion cu două nivele, element structural amplasat sub caroserie, are un conținut energetic de 66.5 kWh. Pentru a respecta standardele înalte de confort cu privire la zgomot și vibrații, emblematice pentru brand, au fost luate mai multe măsuri complexe pentru a izola sistemul de propulsie electrică de caroserie și șasiu, dar și măsuri de amortizare pentru un efect îmbunătățit.

Mercedes-Benz EQA și atenția la detalii

Mercedes-Benz EQA dispune de o grilă a radiatorului integrată într-un panou negru cu o stea centrată, elemente specifice Mercedes-EQ. Un alt element din universul Mercedes-EQ îl reprezintă benzile luminoase marcante din față și spate. O bandă orizontală din fibră optică conectează luminile de zi și farurile full-LED, asigurând astfel un nivel ridicat de vizibilitate, atât ziua cât și noaptea. Interiorul farurilor se bucură de un nivel înalt de calitate, precizie și atenție la detalii: accente albastre în interiorul faturilor consolidează semnnătura luminoasă a Mercedes-EQ. Farurile LED din spate se îmbină perfect cu banza luminoasă LED, accentuând astfel impresia de amploare în partea din spate a EQA-ului. De asemenea, plăcuța de înmatriculare a fost mutată pe bara de protecție. Acest model dispune exclusiv de jante dintr-un aliaj ușor, cu un design bi sau tricolor, de până la 20 de inch, cu accente decorative rose-gold sau albastre.

Mercedes-Benz EQA

În funcție de pachetul de echipare și design, un alt indiciu al caracterului electric din interiorul EQA-ului sunt elementele decorative iluminate din spate – o premieră pentru Mercedes-Benz, și cele rosé gold de pe gurile de ventilație, scaune și de pe cheia autovehiculului. Modelul special Edition 1 dispune de scaune din piele perforată, prin care poate fi observat un material albastru, specific Mercedes-EQ. Instrumentarul de bord, cu ecranele specifice, dispune de aceeași schemă de culori, cu accente albastre și rosé gold.

Poziția scaunelor este înaltă, dreaptă, specifică unui SUV – intrarea și iesirea din autovehicul fiind așadar confortabile, fiind totodată perfectă din punct de vedere al vizibilității panoramice. Valoarea utilității a fost unul din aspectele principale luate în considerare în etapa de dezvoltare.

EQA și a sa carapace

Rezistența redusă la vânt se traduce în eficiență ridicată– un aspect important pentru autovehiculele electrice. EQA este primul model Mercedes-EQ a cărui dezvoltare aerodinamică a fost realizată în totalitate digital. Măsurătorile rezultate în urma tunelului aerodinamic au generat un coeficient de rezistență de 0.28, confirmând așasadar calitatea înaltă a simulărilor numerice. Partea frontală măsoară 2,47m. Printre cele mai importate măsuri aerodinamice adoptate se numără sistemul de aer condiționat complet etanș din secțiunea superioară, scuturile față-spate eficiente din punct de vedere aerodinamic, caroseria uniformă, capsulată, jante optimizate Aero, și spoilere față spate adaptate special.  

Mercedes-Benz EQA

Pompa standard de căldură face parte dintr-un sistem complex de control termic. Având o serie de adiții, precum recircularea căldurii reziduale din sistemul de propulsie electric, sistemul este configurat pentru eficiență excepțională și autonomie maximă. De asemenea, este posibilă setarea anticipată a climei din interiorul EQA-ului, cu ajutorul MBUX sau al aplicației Mercedes me. 

 Având în vedere structura solidă a GLA-ului, caroseria modelului EQA este adaptată pentru a respecta condițiile impuse de un automobil electric. Bateria este amplasată în cadrul unei rame din secțiuni cu o geometrie specială. Astfel, obține o funcție structurală care până acum era susținută de barele transversale ale ampatamentului. O protecție pentru baterie amplasată în fața acesteia previne atingerea unității de stocare a energiei de obiecte străine. 

Arsenal și instrumentar de bord

Sistemul de infotainment MBUX face parte din echiparea standard. MBUX poate fi configurat individual, cu ajutorul numeroaselor opțiuni. Avantajele cheie ale sistemului sunt: un computer puternic, ecrane și grafică personalizabile, display head-up full-color, navigare augmented reality, un AI capabil să învețe și control vocal activat de sintagma „Hey Mercedes”.

Mercedes-Benz EQA

Simbolul Mercedes-EQ de pe ecranul media poate fi folosit pentru a accesa meniuri pentru opțiuni de încărcare, consumul electric și fluxul energetic. Ecranul din dreapta, din cadrul instrumentarului de bord este mai degrabă un wattmetru decât un turometru. Secțiunea superioară afișează procentajul de putere utilizat, iar secțiunea inferioară gradul de recuperare. Ecranul din stânga poate fi folosit pentru a afișa dacă se poate ajunge la destinație fără o pauză intermediară de încărcare. Culorile se schimbă în funcție de context: în timpul procesului de boost, ecranul este alb. În funcție de dispoziție, sau pentru a se potrivi cu interiorul, utilizatorul poate alege între patru stiluri diferite.

Mercedes-Benz EQA

Luxul din Mercedes-Benz EQA

Specificațiile standard ale Mercedes-Benz EQA includ aspecte precum faruri LED High Performance cu Adaptive Highbeam Assist, hayon EASY-PACK operat electric, jante din aliaj ușor de 18 inch, lumini ambientale cu 64 de culori, suport dublu pentru pahare, scaune de lux, cu suport lombar ajustabil pentru 4 poziții, cameră pentru marșarier pentru mai mult confort și o vedere de ansamblu îmbunătățită, și volan sport multifunction de piele. Noul model poate fi personalizat cu liniile de echipare AMG Line și Electric Art dar și cu Night Package. 

Visits: 102