Numărul bolnavilor de diabet s-a triplat în ultimii 25 de ani
Statistici recente arată că proporția adulților cu diabet diagnosticat s-a triplat între anii 1994 și 2019.
Sursă foto: Shutterstock
Un raport realizat la solicitarea NHS Digital, instituție care adună și procesează date din sistemul de sănătate britanic, a analizat date de la peste 8.200 de adulți și 2.000 de copii care trăiesc în gospodăriile din Anglia. Acest material arată că procentul de persoane care au fost diagnosticate cu diabet a crescut din 1994, de la 3% la 9% în rândul bărbaților și de la 2% la 6% în rândul femeilor, scrie doc.ro.
Diabetul, mai frecvent la persoanele obeze și cu venituri mici
Cercetătorii au descoperit că diabetul total (care include atât cazurile diagnosticate, cât și persoanele găsite în sondaj cu diabet nediagnosticat) este mult mai frecvent în rândul persoanelor cu venituri mai mici și, de asemenea, în rândul celor cu obezitate. De exemplu, 16% dintre persoanele din grupul cu cel mai mic venit au avut diabet, în timp ce cifra a fost de doar 7% printre cele din grupul cu cel mai mare venit. Proporția adulților cu diabet total a crescut cu 5% printre cei cu greutate normală, cu 9% printre adulții supraponderali și cu 15% printre adulții cu obezitate.
În plus, raportul subliniază că adulții care trăiesc în zonele cele mai defavorizate sunt cei mai susceptibili să fie obezi. Această diferență a fost deosebit de pronunțată în cazul femeilor, unde 39% dintre femeile din zonele cele mai defavorizate erau obeze, comparativ cu 22% dintre femeile care trăiau în zonele cele mai puțin defavorizate. Sondajul a constatat, de asemenea, că obezitatea copiilor este strâns asociată cu faptul dacă părinții lor sunt supraponderali sau obezi.
Profesorul Jennifer Mindell, co-editor al raportului de la Departamentul de Cercetare, Epidemiologie și Sănătate Publică al UCL, a declarat că în ultimele decenii, diabetul a devenit mai frecvent atât în țările cu venituri mari, cât și în cele cu venituri mici. Ce se știe deja de multă vreme este faptul că diabetul crește riscul de apariție a bolilor circulatorii și a cancerelor.
În timpul pandemiei de COVID-19, s-a dovedit că diabetul crește și riscul de boală în formă gravă și deces la persoanele infectate cu noul coronavirus. Diabetul este mult mai frecvent la persoanele cu obezitate, iar dacă se reușește reducerea obezității, acest lucru va contribui, de asemenea, la îmbunătățirea situației în ceea ce privește creșterea numărului de cazuri de diabet.
În cadrul sondajului, participanții au fost întrebați și despre vizitele medicale. Rezultatele arată că 69% dintre bărbați și 82% dintre femei au mers la medicul de familie în ultimele 12 luni. Vizitele la medicii de familie sunt mai frecvente la persoanele mai în vârstă, în special în rândul bărbaților, și cresc, de asemenea, odată cu indicele de masă corporală (IMC): 80% dintre adulții cu obezitate au declarat că au fost consultați de medic în ultimul an, comparativ cu 74% dintre adulții supraponderali și cu greutate normală.
84% dintre respondenți au spus că au ajuns la medicul de familie numai pentru o problemă de sănătate fizică, 5% pentru o problemă de sănătate mentală și 11% pentru ambele tipuri de probleme în ultimele 12 luni. Femeile erau mai susceptibile decât bărbații să discute o problemă de sănătate mentală cu medicul de familie și să folosească servicii de consiliere sau terapie pentru o astfel de problemă.
Veniturile mici, asociate și cu o mai mare pondere a problemelor de sănătate mentală
Raportul a constatat și că vizitele medicale pentru probleme de sănătate mentală au fost mai frecvente în rândul celor cu venituri mai mici: 25% dintre adulții din grupul cu venituri mai mici au fost la o consultație cu privire la o problemă de sănătate mentală în ultimul an, comparativ cu 15% dintre adulții din grupul cu cele mai mari venituri.
Editorii raportului au declarat că pe lângă concluziile referitoare la diabet, lucrarea a inclus și informații semnificative asupra prevalenței alimentației dezordonate în rândul populației.
Una din cinci femei și unul din opt bărbați din Anglia au testat pozitiv pentru o posibilă tulburare de alimentație: fie mâncau prea mult, fie prea puțin, fie erau obsedați de greutatea corporală sau de forma corpului lor și aveau rutine stricte în ceea ce privește alimentația și eliminarea deșeurilor. Studiul a arătat că persoanele obeze, adulții tineri si femeile sunt grupele de populație cele mai susceptibile pentru o posibilă tulburare alimentară.
Diabetul face ravagii și la nivel mondial
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 420 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet zaharat, majoritatea trăind în țări cu venituri mici și medii. De asemenea, 1,6 milioane de decese sunt atribuite în mod direct diabetului în fiecare an. Atât numărul de cazuri, cât și prevalența diabetului au crescut constant în ultimele decenii.
Diabetul de toate tipurile poate duce la o serie de complicații grave în corp și poate crește riscul general de deces prematur. Complicațiile posibile includ insuficiența renală, amputarea piciorului, pierderea vederii și afectarea nervilor. Adulții cu diabet au, de asemenea, un risc de două până la trei ori mai mare decât cei fără diabet de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral. În timpul sarcinii, diabetul slab controlat crește riscul de deces fetal și alte complicații.
Cum se poate preveni diabetul?
Dacă despre diabetul de tip 1 nu se cunosc modalități de prevenire, pentru cel de tip 2 (adică cel mai frecvent tip de diabet) se pot lua multe măsuri.
Mai multă activitate fizică. Exercițiile fizice ajută la slăbit și la menținerea unei greutăți corporale adecvate, la scăderea glicemiei și la creșterea sensibilității la insulină (care contribuie la menținerea valorilor normale ale glicemiei).
Mai multe fibre în alimentație. Fibrele, care se găsesc în legume, fructe, cereale integrale și nuci, contribuie la instalarea senzației de sațietate, reduc riscul de boli cardiovasculare și îmbunătățesc controlul glicemiei.
Alegeri alimentare mai sănătoase, în general. Dietele cu conținut mic de carbohidrați, cele cu un aport mare de proteine și alte diete fade pot ajuta la slăbit, dar nu se știe dacă sunt eficiente în prevenția diabetului pe termen lung. Pentru a preveni această boală, se recomandă o alimentație bazată pe un consum mare de legume, fructe, cereale și nuci și pe un consum moderat de carne, lactate și grăsimi sănătoase. Zahărul ar trebui consumat rar și în cantități mici.