Huawei WiFi Mesh 3 îmbunătățește rețeta de succes a predecesorului său (review)
Huawei este un nume pe care-l întâlnim din ce în ce mai des, fie că vorbim despre telefoane, ori despre boxe portabile și accesorii lifestyle, ori în cazul de față, despre routere. Și după ce am vorbit acum circa un an despre sistemul WiFi Mesh al producătorului, astăzi aruncăm o privire la cea mai nouă iterație a acestui produs: Huawei WiFi Mesh 3 WS8100.
O să revin puțin asupra subiectului intitulat „router mesh” deși am făcut-o de prea multe ori deja. La fel cum vă spunea și colegul nostru, Flaviu, în articolul dedicat modelului precedent, un router Wi-Fi mesh devine util în momentul în care ai de acoperit o suprafață mare, precum un apartament cu multe camere sau o casă cu etaj. Un sistem mesh este format din minim două unități, care odată configurate, funcționează ca un tot-unitar: aceeași rețea, aceeași parolă, aceeași stabilitate. Iar dacă conectezi fiecare modul la internet prin intermediul unui cablu, vei avea acoperire de mare viteză în fiecare colț pe care îl prinde in raza sa.
Haideți să aruncăm o privire la caracteristicile cheie ale sistemului Huawei WiFi Mesh 3:
- Acoperire pentru întreaga casă, cu ajutorul noului standard AX3000.
- Performanță optimă a rețelei cu ajutorul funcțiilor incluse în HarmonyOS.
- Conectare printr-o singură atingere.
- Diagnosticarea conexiunii printr-o interfață vizuală simplu de înțeles.
- Protecție asigurată de sistemul Huawei HomeSec Security.
- Control total prin intermediul aplicației Huawei AI Life.
Tehnologia Wi-Fi 6 Plus este un upgrade bine-venit
Huawei WiFi Mesh 3 este un sistem gândit pentru locuințe mari, iar un singur modul poate acoperi o suprafață de 200 metri pătrați. Bine, asta cu penalizarea de viteză aferentă, însă trei module în aceeași suprafață ar trebui să îți ofere semnal bun în toată clădirea, ceea ce este impresionant, mai ales când poți vizualiza cam cât de mult înseamnă cei 200 de metri pătrați. Teoretic, suprafața maximă pe care o poate acoperi acest sistem este de 600m2, dar nu bag mâna în foc pentru această afirmație.
Noul sistem mesh introduce și tehnologia Wi-Fi 6 Plus, cu ajutorul căreia împinge viteza maximă până la 3000Mbps. În acest fel se pretează pentru tot felul de activități: gaming, streaming de filme, școală online, etc. Dar nu este o sarcină ușoară să acoperi o suprafață mare, iar în același timp să menții și o viteză destul de bună, astfel Huawei WiFi Mesh 3 folosește nu mai puțin de patru amplificatoare de semnal foarte performante.
Știți ce înseamnă o acoperire mare? Înseamnă mai mult spațiu în care să găzduiești dispozitive care se conectează la rețea. Dar un astfel de sistem ar trebui să facă față până și într-un magazin de electronice, având o capacitate de peste 250 de dispozitive conectate. Iar cu un abonament pe măsură, vei putea să te uiți la filme, să te joci și să descarci chestii; toate în același timp.
Funcția asta s-a dovedit utilă pe la noi prin birou: patru băieți cu minim un calculator și un telefon de fiecare, produsele care vin la teste, plus vizitatorii care ne trec pragul. Trebuie să recunosc că nu i-am făcut viața deloc ușoară acestui sistem mesh, însă a rezistat eroic în fața Spotify-ului care urlă permanent pe la mine prin birou, a zecilor de tab-uri pe care le avem fiecare deschise pe PC-uri și telefoane, aplicațiilor de mesagerie pe care le ascundem pe sub editoarele de text și a consolelor de jocuri care ba mai fac un update, ba mai descarcă câte ceva.
Și în tot timpul ăsta am și uitat că nu sunt conectat la același router. La noi e mereu agitație: ba unu’ filmează, ba altu’ descarcă nu știu ce și se fâț âie cu laptopul de colo-colo. Ori scârbele astea de notificări care ne freacă pe toți la cap cât e ziua de lungă. Și în tot timpul ă sta, nu am realizat nici măcar o dată că telefonul meu face trecerea de pe un modul Huawei WiFi Mesh 3 pe altul. Bine, cu o latență de 50ms nici nu cred că aș fi văzut, dar asta nu este o regulă care se aplică tuturor sistemelor mesh, unele făcând această trecere destul de vizibilă.
Ușor de instalat și de potrivit în peisaj
Credeți-mă pe cuvânt că știu cât de înfricoșător poate fi un router. Cu oricât hardware aș ști, încă mă mai depășește câte o interfață de la vreo nebunie d-asta. Dar cu Huawei WiFi Mesh 3, procesul de instalare nu a mai fost un motiv de îngrijorare… pfu, stai că sun a reclamă de la TV. Dar tre’ să recunsoc că este un sistem foarte anti-prost. Ai băgat jucăria în priză, tragi repede din AppStore sau Google Play aplicația Huawei AI Life și te legi la noul router.
La început îți zice că n-ai net, dar e ok. Odată ajuns în interfața aplicației nu trebuie decât să apeși pe Auto-Detect IP, alegi numele rețelei și parola și gata. Din roșu de supărare, LED-ul se face albastru, indicând că „da boss, e în regulă„. Și asta e partea grea, da? Mai departe doar bagi ceilalți doi sateliți în priză, îi lași în pace vreo două minute să le treacă emoțiile și parcă îi și văd cum s-au făcut albaștri la LED. Ce repede cresc…
Iar dacă nu ești adeptul tehnologiei opulente, cu Huawei WiFi Mesh 3 nu tre’ să îți faci probleme. Sunt niște obiecte discrete, cu formă simplă, culoare neutră și un singur LED de această dată, pe care oricum poți să-l omori din aplicație în cazul în care te enervează. Știu că pe Flaviu l-au cam enervat neoanele de curse montate pe modelul precedent, dar nu este cazul aici.
Huawei WiFi Mesh 3 – Se ridică la nivelul specificațiilor?
Măi, nu știu ce să zic. Huawei WiFi Mesh 3 s-a configurat simplu; poate prea simplu. Arată bine; poate prea bine. Și merge prea bine; poate prea bine. Zic asta pentru că în vecinătatea satelitului principal, am numărat nu mai puțin de 600Mbps pe ecranul telefonului (iPhone Xs Max) într-o sesiune de trei teste realizate pe fast.com. Iar cu un upload pe măsură și latență foarte mică, putem spune că dă tot ce are mai bun de oferit abonamentul de net.
Situația se prezintă binișor și pe ceilalți sateliți. M-am cam panicat eu când am văzut că am doar 47Mbps download pe satelitul #3 plantat în living room. Dar la un calcul rapid, mi-am dat seama că noul birou e mai mare decât țineam eu minte și că între sateliții #1 și #3 intervin un etaj, vreo trei-patru pereți și alți consumatori de net.
Numărul 2 a punctat ceva mai bine și la un etaj distanță, cu placa aferentă acestuia și un perete, mi-a scuipat vreo 170Mbps pe laptopul pe care lucrez. Asta prin intermediul unei conexiuni wireless, da? Iar dacă nu te deranjează și se întâmplă să ai net tras la priză prin casă, un cablu băgat într-o jucărie d-asta îți asigură poate cea mai stabilă și rapidă conexiune WiFi pe care am văzut-o la un sistem mesh până acum.
Și-am încălecat pe-o rețea și v-am stream-uit așa!
Nu mă consider neapărat un exemplu în viață, dar de data asta cred că are rost să-mi ascultați vorbele. Dacă Huawei WiFi Mesh 3 a rezistat în biroul nostru, mi-e greu să cred că nu va face față în casa sau biroul vostru. E ușor de configurat, arată bine și e ușor de ascuns dacă nu îți place aspectul, merge bine și e dotat cu cele mai cele funcții pe care le poți cere de la un sistem Wi-Fi.
Reiau concluzia din articolul precedent, dedicat primei versiuni a acestui sistem mesh: „[…] chiar dacă deja lumea vorbește de WiFi 6, WPA3…ei bine, acestea probabil vor primi implementări în viitoare ediții WiFi MESH ale producătorului. Azi, pas.” Da, Flaviu, ai avut dreptate! Huawei WiFi Mesh 3 chiar are cam tot ce ii lipsea predecesorului, inclusiv protecție WPA3 și Wi-Fi 6… ba chiar îl are cu Plus în coadă. Deci putem spune că merită din plin, nu doar ca produs de sine stătător, dar și ca un potențial upgrade pentru cei care vor să țină pasul cu tehnologia.
Înainte să-mi săriți în cap, știu cât costă unul. Da, poate că prețul de 1.049 RON îi va speria pe mulți, însă este un preț corect pentru pachetul oferit. E greu să găsești o alternativă care să ofere un raport preț/calitate mai bun. Când mai pui la socoteală și faptul că tot ce trebuie să știi ca să îl configurezi, este să folosești un telefon cât să descarci o aplicație și să înțelegi cum se bagă un ștecher în priză, e greu să recomand altceva unui utilizator fără experiență în ale setării de routere.