Ce este viata?

Viața reprezintă starea a ceea ce este viu; o formă superioară de mișcare a materiei, reprezentând o sinteză a tuturor proceselor mecanice, fizice și chimice care au loc într-un organism. Asta găsești în dex în dreptul cuvântului viață. Omul experimentează viața din secunda în care se întâlnesc cele două celule apte de concepție (spermatozoidul și ovulul).  Oamenii contorizează viața greșit, considerând  că moment zero este nașterea. Dar viața apare cu nouă luni înainte de naștere. Ce înseamnă însă viața pentru oameni, cum o interpretează ei și care este scopul său – Ce este viata?

Viața poate fi privită din milioane de puncte de vedere. Unul interesant ar fi fericirea. Se spune că ești plin de viață dacă debordezi de fericire; dacă ești energic; dacă ești viguros sau vesel. Foarte multe activități pe care omul le întreprinde de-a lungul vieții sunt influențate în mod direct de starea în care se află. Nu viața influențează starea, ci invers. Plecând de la ideea că viața poate fi confundată, cel puțin la oameni, cu fericirea, mi se pare de bun simț să încerc să aflu ce îi face pe oameni fericiți sau plini de viață. Ce este viata?

Viața este un cumul de momente fericite. În copilărie, fericirea vine din lucruri mărunte, aparent. Fericirea unui copil se compune din momentele în care primește ceea ce își dorește. Asta poate însemna o jucărie, o ciocolată, libertatea de a se juca împreună cu ceilalți copii sau sentimentul că este iubit ori plăcut de ceilalți.  Așa traduce el fericirea, așa devine el plin de viață.  Interesant este că pe un copil nu îl impresionează neapărat ciocolata sau playstation-ul primit, ci faptul că simte că este iubit în momentul în care primește toate acestea. Lucrurile, în esență nu se schimbă nici la maturitate. Oamenii fericiți sunt cei  care se simt plăcuți, iubiți sau apreciați. Ce este viata?

Viața este iubire. La maturitate, iubirea capătă sensuri ceva mai profunde. La fel și fericirea. Dacă în copilărie fericirea vine de la o ciocolată, la maturitate ciocolata capătă alte forme. Jocurile copilăriri se metamorfozează în apartenența la grup, iar iubirea se canalizează către o singură persoană, la început. Cine poate, oferă iubire tuturor. Nimic nu-l face pe om mai fericit decât sentimentul de iubire.  Ce este viata?

Viața este știința de a transforma eșecul în lecție. Oamenii au învățat că fiecare eșec reprezintă o cheie care poate deschide în viitor uși către fericire. Orice întâmplare care te-a făcut să te simți slab poate să devină în viitor arma cea mai de preț cu ajutorul căreia să eviți eșecul. Oamenii care nu învață din greșeli nu sunt fericiți. Alchimia transformării pierderii în câștig reprezintă, pe lângă multe altele, unul dintre secretele vieții. Omul care nu reușește să accepte faptul că a greșit și să considere că eroarea face parte din viață nu va reuși să treacă examenul. Nu va lua notă de trecere la materia Fericire. Ce este viata? orice definiție pare ok.

Morala: Viața este o partidă serioasă de râs. Numai că uneori te mai și îneci!

Visits: 75